En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Mor el bisbe emèrit Jaume Camprodon als 90 anys

Jaume Camprodon, bisbe emèrit de Girona, ha mort als 90 anys el dia 26 de desembre, festa de Sant Esteve, a les deu de la…

27 desembre 2016

Redacció

Comparteix

Jaume Camprodon, bisbe emèrit de Girona, ha mort als 90 anys el dia 26 de desembre, festa de Sant Esteve, a les deu de la nit. Segons ha dit el bisbe Francesc Pardo en un comunicat, "les seves últimes voluntats, decidides des de fa temps, han estat que el seu cos sigui lliurat a la ciència. Era conscient que des del primer infart que va tenir, fa anys, la medicina havia fet molt per ell i, com a agraïment, volia fer la donació del seu cos per poder ajudar a la investigació de totes les malalties". La missa exequial serà a la catedral de Girona el dijous 29 de desembre a les onze del matí.

Mons. Jaume Camprodon va ser bisbe de Girona al llarg de 28anys, entre el 1973 i el 2001. Nascut a Torelló el 1926 va ser ordenat sacerdotel 1949 i després de diversos anys de treball pastoral al Ripollès i a Osona vatraslladar-se el 1963 a estudiar a París. Al seu retorn, va ser rector durantquatre anys de la cèntrica parròquia manresana de Crist Rei on va maldar peraplicar les reformes del Concili Vaticà II. Va ser nomenat bisbe de Girona el1973 en substitució de Narcís Jubany que havia estat traslladat a Barcelona.Quan va arribar a Girona, Mons. Camprodon va decidir no viure al PalauEpiscopal i va optar per anar a viure de lloguer a un senzill pis.

Com a prelat de la diòcesi gironina va dur a terme diversesiniciatives en la línia del Concili, com ara el primer Pla de Reflexió Pastoral(1978), la constitució del primer Consell de Pastoral (1982) i la creació de ladelegació de Pastoral Social (1997). Una altra gran fita del pontificat delbisbe Camprodon va ser la creació de l’Institut de Ciències Religioses deGirona l’any 1996. També va ser molt important el seu esforç per establir l’any1991 el Museu d´Art de Girona, que exposa les col·leccions del Museu Diocesà ide la Diputació de Girona al Palau Episcopal.

L’any 2001 va ser substituït pel bisbe Carles Soler iPerdigó i des de llavors el bisbe emèrit Jaume Camprodon vivia a la residènciade les Germanetes dels Pobres de Girona. Tot just el 18 de desembre passathavia celebrat el seu norantè aniversari. Va morir el dia 26 de desembre a causad’un ictus. 

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció