En directe

Cocodril Club

RÀDIO ESTEL

Natàlia Pla indica que la dona té una consciència del temps clau en processos de reconciliació

El 8 de març se celebrarà el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora, una jornada reivindicativa reconeguda per l’ONU. Aquest…

1 març 2016

Comparteix
El 8 de març se celebrarà el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora, una jornada reivindicativa reconeguda per l’ONU. Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem recordat l’aportació que han fet moltes dones en la construcció de la cultura de la pau amb Ivan Pera, director de la Fundació Carta de la Pau, i la doctora en filosofia, Natàlia Pla.
El paper actiu de les dones en la construcció de la pau sempre ha estat poc reconegut. S’ha analitzat molt l’obra pacifista de grans pensadors com: Tolstoi, Gandhi, Luther King o Joan XXIII, però molt menys dones que han teoritzat i reflexionat sobre la pau com Edith Stein, Maria Zambrano, Hannah Arendt, Agnes Heller o Simone Weill. 
"Ai... Si només haguessin estat menystingudes com a pensadores de la pau...!", ha remarcat Natàlia Pla en les seves primeres paraules. “Homes i dones compartim el més important però tenim un petit marge de diferència. Les dones tenen particularitats, com la seva consideració de l’emocionalitat, el fet de tenir un coneixement més intuitiu, i també per una perspectiva més existencialista”.
Natàlia Pla i Ivan Pera han reivindicat l’aportació que fan avui i que han fet històricament les dones en la construcció de la pau a través de l’acció del dia a dia i del pensament, com Hannah Arendt: “Defuig les categories comunes per interpretar la realitat i acaba formulant una expressió que encara avui és de referència: aquesta ‘vanalitat del mal’”, ha relatat Pla; Simone Weill, que deia: “No hi ha distància entre allò que pensem i allò que hem de viure, entre la vida professional i la vida privada”, una qualitat de la dona pensadora, ha apuntat la filòsofa; o Maria Zambrano: "La pau és molt més que una postura: és una autèntica revolució, una manera de viure, una manera d'habitar el planeta, una manera de ser persona".
"Tot això jo crec que neix de la capacitat de la dona de generar i acollir la vida des del seu inici, amb independència que les dones tinguem o no tinguem fills. Però hi ha una configuració amb una sensibilitat cap el vetllar de la vida", ha expressat Natàlia Pla, que ha detallat: "La dona quan entra en processos de pau veu persones, cadascuna amb la seva particularitat, amb el seu grau de patiment, i sap que necessiten respostes cadascún. La dona evita aquestes visions més abstractes de fer col·lectius, igual que una mare de família nombrosa tracta als seus fills de maneres diferents", i ha apuntat: "La dona té una consciència de la dimensió procesual, el tempo, el ritme d'un procéssap que un embaràs són 9 mesos, té una comprensió integrada en el seu ésser: un procés de reconciliació té el seu temps, té el seu tempo, no s'ha de precipitar, i s'ha de mimar", ha acabat dient Natàlia Pla.
Escolta aquesta edició de Carta per la pau (minut 28)

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció