En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Natàlia Pla indica que la dona té una consciència del temps clau en processos de reconciliació

El 8 de març se celebrarà el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora, una jornada reivindicativa reconeguda per l’ONU. Aquest…

1 març 2016

Comparteix
El 8 de març se celebrarà el Dia Internacional de la Dona o Dia de la Dona Treballadora, una jornada reivindicativa reconeguda per l’ONU. Aquest dimarts a la Fórmula Estel hem recordat l’aportació que han fet moltes dones en la construcció de la cultura de la pau amb Ivan Pera, director de la Fundació Carta de la Pau, i la doctora en filosofia, Natàlia Pla.
El paper actiu de les dones en la construcció de la pau sempre ha estat poc reconegut. S’ha analitzat molt l’obra pacifista de grans pensadors com: Tolstoi, Gandhi, Luther King o Joan XXIII, però molt menys dones que han teoritzat i reflexionat sobre la pau com Edith Stein, Maria Zambrano, Hannah Arendt, Agnes Heller o Simone Weill. 
"Ai... Si només haguessin estat menystingudes com a pensadores de la pau...!", ha remarcat Natàlia Pla en les seves primeres paraules. “Homes i dones compartim el més important però tenim un petit marge de diferència. Les dones tenen particularitats, com la seva consideració de l’emocionalitat, el fet de tenir un coneixement més intuitiu, i també per una perspectiva més existencialista”.
Natàlia Pla i Ivan Pera han reivindicat l’aportació que fan avui i que han fet històricament les dones en la construcció de la pau a través de l’acció del dia a dia i del pensament, com Hannah Arendt: “Defuig les categories comunes per interpretar la realitat i acaba formulant una expressió que encara avui és de referència: aquesta ‘vanalitat del mal’”, ha relatat Pla; Simone Weill, que deia: “No hi ha distància entre allò que pensem i allò que hem de viure, entre la vida professional i la vida privada”, una qualitat de la dona pensadora, ha apuntat la filòsofa; o Maria Zambrano: "La pau és molt més que una postura: és una autèntica revolució, una manera de viure, una manera d'habitar el planeta, una manera de ser persona".
"Tot això jo crec que neix de la capacitat de la dona de generar i acollir la vida des del seu inici, amb independència que les dones tinguem o no tinguem fills. Però hi ha una configuració amb una sensibilitat cap el vetllar de la vida", ha expressat Natàlia Pla, que ha detallat: "La dona quan entra en processos de pau veu persones, cadascuna amb la seva particularitat, amb el seu grau de patiment, i sap que necessiten respostes cadascún. La dona evita aquestes visions més abstractes de fer col·lectius, igual que una mare de família nombrosa tracta als seus fills de maneres diferents", i ha apuntat: "La dona té una consciència de la dimensió procesual, el tempo, el ritme d'un procéssap que un embaràs són 9 mesos, té una comprensió integrada en el seu ésser: un procés de reconciliació té el seu temps, té el seu tempo, no s'ha de precipitar, i s'ha de mimar", ha acabat dient Natàlia Pla.
Escolta aquesta edició de Carta per la pau (minut 28)

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció