El primer ministre en funcions canalitza així el seu fracàs a l’hora d’intentar articular una majoria de govern a la Knesset, el Parlament israelià, que ara queda dissolta. L’empat a 35 escons entre el Likud de Netanyahu i la nova força centrista, Blau i Blanc, de Gantz. Dos aspectes són també importants per al desenllaç d’aquesta situació inesperada a Israel: La corrupció, amb dos casos que assetgen Benjamin Netanyahu, i el pla de pau de Donald Trump, que queda ajornat en un moment en què també els líders palestins no confien gens en Washington com a interlocutor, especialment després que els Estats Units traslladessin l’ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem. Els propers 100 dies, fins al 17 de setembre, poden ser eterns i, a més, esquitxats per tensions internes i fins i tot amb l’Iran, malgrat que de moment la situació segueix calmada.
INTERNACIONAL
“Netanyahu ha viscut en un equilibri polític molt inestable”
Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, i Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany,…
5 juny 2019
@IgnasiMiranda / Eduard Cameron, 
Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, i Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Jordi Cerdà, historiador i membre del Cercle Carlemany, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes, han analitzat aquest dimecres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació a Israel, país que entra en una fase d’incertesa i més inestabilitat després de la convocatòria d’eleccions per al 17 de setembre. Mohamed Said ha declarat que “la situació actual debilita la política nord-americana, perquè ara hi haurà uns mesos en què el pla de Donald Trump a l’Orient Mitjà quedarà aturat, i això permetrà Israel d’augmentar la seva força als territoris ocupats”. També ha comentat que “qualsevol cosa és possible amb la política de Netanyahu ja que, si no té prou suport parlamentari, pot obrir una guerra militar a la franja de Gaza”.
D’altra banda, Josep Vila Abelló ha subratllat que “Netanyahu ha viscut en un equilibri polític molt inestable” i que “Israel, des de l’assassinat d’Isaac Rabin, ha passat un període molt complicat, ja que cap polític actual té la seva autoritat moral per a arribar a acords amb el poble palestí”. Per la seva banda, l’historiador Jordi Cerdà ha apuntat que l'exministre israelià Avigdor Lieberman “és un polític d’origen israelià però de caràcter russòfil i és qui, amb la seva dimissió, ha precipitat Netanyahu a les eleccions”. A més a més, ha recordat que “el Tractat del Segle, que està preparant l’administració Trump, té moltes garanties de convertir-se en el tractat de pau definitiu, tot i que és desfavorable per al poble palestí”.
En aquest sentit, Toni Florido ha ressaltat que “les eleccions democràtiques no són habituals a l’Orient Mitjà, i per això els comicis presidencials d’Israel són un fet remarcable”. També, en resposta al Cerdà, Florido ha remarcat que “el Tractat del Segle és positiu, ja que proposa la inversió econòmica a Palestina, per tal que hi augmenti el benestar i sigui més fàcil resoldre el conflicte geopolític”. Finalment, Cerdà ha afegit que “la corrupció del partit de Netanyahu pot influir en la caiguda del primer ministre, però no serà el factor definitiu”, alhora que ha assegurat que “Netanyahu no guanyarà les pròximes eleccions”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 5 de juny.
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,