En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

"Ningú no viu al carrer perquè vol, sinó perquè tots ho acceptem"

El director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha dit aquest dimecres, hores després de la tercera mort d'un sense llar a Barcelona, que “cal buscar aquestes…

21 gener 2021

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, ha dit aquest dimecres, hores després de la tercera mort d'un sense llar a Barcelona, que “cal buscar aquestes persones, parlar amb elles i establir un vincle per restablir la confiança”. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel,  ha comentat que espera saber aviat la identitat d'aquesta nova víctima, un home de 60 anys que pernoctava a l’entrada d’un garatge del carrer de Consell de Cent. L'home va perdre la vida dimarts. Dilluns de la setmana passada, i en plena onada de fred, dos homes a havien perdut la vida també al ras a la capital catalana. L’any passat, segons un recompte d’Arrels Fundació, van ser 18 les persones sense llar mortes al carrer. L’entitat, a més, remarca que viure al carrer escurça l’esperança de vida fins a 20 anys. Aquest dimecres, des de l'espai El Mirador, Ferran Busquets ha analitzat què està passant amb les persones sense llar.

Quina informació tenen vostès d’aquesta tercera persona sense llar morta en pocs dies a Barcelona?
És una persona d'uns 50 o 60 anys. Això és una aproximació pel seu aspecte físic, ja que les persones que viuen al carrer, de vegades, aparenten més anys dels que tenen. Feia una setmana que estava per la zona, i un veí el va veure pel carrer al matí. Cap al migdia, en veure que no s’havia mogut, va alertar a la Guàrdia Urbana. Ara mateix no s’ha identificat encara, però s’està treballant per veure exactament qui era, i per veure si nosaltres o altres serveis socials l’havien conegut.

Més enllà d’aquestes situacions especialment dures pels dies de més fred, què és el més urgent ara per afrontar el problema de fons dels qui no tenen llar?

Una cosa que ens preocupa, darrerament sobretot, és la problemàtica, i una altra és l'estigmatització que hi ha. A les xarxes de vegades es comenta que les persones estan al carrer perquè volen. I no és així. És perquè la societat així ho accepta. La solució per aquestes persones és l’habitatge, però l’habitatge social, cosa que en aquestes circumstàncies és un problema. Però sobretot el que proposem és obrir espais petits on aquestes persones puguin estar resguardades mentre no es troben solucions millors.

Com treballa actualment Arrels Fundació al carrer, dins del seu compromís d’acostar-se als homes i dones que no tenen aixopluc?

Nosaltres tenim ara mateix allotjades 208 persones en diferents espais. Però mb la gent que està directament al carrer, el que fem és sobretot recórrer la ciutat. Busquem aquestes persones que tenen situacions de més vulnerabilitat, un panorama personal més greu. Intentem apropar-nos a elles. És cert que no és un problema que es pugui solucionar d'un dia per l’altre. Podem buscar aquestes persones, parlar amb elles i establir un vincle, cosa que és el primer pas. És recuperar la confiança perquè un sense sostre, en algun moment, decideixi trencar aquesta situació tan dura i fer un pas cap a un habitatge o cap a algun altre recurs.
Sabem que també alguna persona ha perdut la vida a Madrid, com a conseqüència de les inclemències de l'uracà Filomena. Saben alguna cosa d’aquest cas?

Si, i és que aquesta persona va morir sota la neu. Una mort encara més dura. Ha de ser certament horrible viure una situació així, sense companyia de ningú i, com en aquests casos, que ningú no pugui recordar aquesta persona o fer-li un comiat com es mereix.

És possible aconseguir que aquest mateix hivern, almenys durant els dies de més fred, no dormi ningú al carrer a Barcelona i en altres ciutats de Catalunya?

Nosaltres, des d'Arrels, el que intentem és obrir espais que ja existeixen o ampliem l'acció perquè l'acollida sigui de forma permanent. Si ampliem horaris o ampliem recursos, volem que sigui per sempre, no només per una temporada. Hem de recordar que el 2019 van morir dues persones per l'onada de calor. I quan n’hi ha pluja, a més, és quan pateixen més les persones al carrer.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 20 de gener

Més actualitat

Sense categoria

Rodrigo Cortés: "No m'agraden els autors ni els cineastes torturadors"

Parlem amb el cineasta Rodrigo Cortés del seu procés d'escriptura, ara que publica 'Cuentos Telúricos', una antologia de contes entre la fantasia i la realitat amb un punt d'humor

29 maig 2024

URBANISME

L’Ajuntament de Barcelona no pot obligar a la Sagrada Família a pagar les expropiacions per l’escalinata del carrer Mallorca 

La utilitat pública del temple per la ciutat és la clau perque el cost de l’operació sigui compartit entre el consistori i la Sagrada Família

29 maig 2024

Redacció

MOBILITAT

Tito Álvarez, portaveu d'Elite Taxi, contra les plataformes digitals VTC: "No falten taxis a Barcelona"

manifestació de taxis a Barcelona contra les plataformes digitals de VTC el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu dels taxis demana una regulació d’aquestes plataformes digitals de VTC

28 maig 2024

Redacció