En directe

Fórmula Estel

ESCOLES

“No ens podem permetre més ensenyament virtual”

Josep Otón, professor d'Història i president de l'Associació de Catedràtics, ha fet aquest divendres un balanç positiu de la feina realitzada fins ara per professors,…

19 juny 2020

@IgnasiMiranda / @rafasanahuja

Comparteix
Josep Otón, professor d'Història i president de l'Associació de Catedràtics, ha fet aquest divendres un balanç positiu de la feina realitzada fins ara per professors, pares i mares i alumnes des de l'inici de la pandèmia. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el també escriptor ha destacat que "un professor no és un text que simplement és llegeix, sinó molt més". Ha reivindicat la presencialitat com la millor eina d'aprenentatge a les escoles, perquè "tot el context és bo per el procés educatiu, amb la pregunta i la resposta, la pissarra, la capacitat d'interactuar, els gestos i la proximitat". Otón ha admès, això sí, les dificultats per afrontar aquesta crisi en l'ensenyament. "A mi em costaria ara ser polític i concretament conseller. Tornar a les aules i com fer-ho són decisions difícils, però és cert que, si tothom torna a la normalitat, l’escola no pot dir que no", ha comentat. En aquest context, ha apuntat que, "com a societat, no ens podem permetre més ensenyament virtual en un moment en què, d'altra banda, la situació és molt excepcional".
El catedràtic ha assegurat que "deixar els nens sense escoles és un problema per als pares, que tornen a la feina, i per als propis nens, que tenen una llacuna en la seva formació". Des d'aquesta realitat, ha afegit que "s’han de prendre mesures perquè el risc sigui el menor possible" i que, "des d’educació, no podem dir quins son els perills, perquè això és feina de les autoritats sanitàries". Igualment ha dit que "hem de confiar que, amb les mesures de protecció plantejades, serà segur tornar al setembre". També ha reconegut que "els més grans poden ser a l'escola de manera telemàtica i presencial". A més, ha comentat que "s’està parlant de fer tres grups de cada dos però, perquè sigui així, cal tenir més professionals". Josep Otón ha constatat, en definitiva, que "és molt complicat que els nens mantinguin la distància de seguretat, cosa que ens obliga a reeducar-nos per portar-ho a terme".
Centrant-se en el que ha estat el confinament durant la pandèmia, el president de l'Associació de Catedràtics ha subratllat que "els professionals s’han bolcat i han treballat molt més que en circumstancies normals". Ha recordat, a més que "tot va esclatar d’un dia per l'altre" i que "fins i tot molts alumnes han hagut d’anar a recollir material al col·legi" abans d'acabar el curs. Otón ha assegurat que "els pares han hagut de fer de mestres, i l’esforç dels nens i nenes ha estat molt gran", tenint en compte que "dos mesos tancats a casa és molt".  Finalment ha conclòs que "ens hem de posar molt bona nota tots plegats, perquè hem fet una gran feina com a col·lectiu i com a societat".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 19 de juny.

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció