En directe

Laudes

SOCIETAT

"No només costa accedir a pisos, sinó també posar-los al mercat"

Mercè Blanco, empresària del sector farmacèutic, Iván González, economista i màster en Economia Social, i Juanma Espinosa, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca…

29 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Mercè Blanco, empresària del sector farmacèutic, Iván González, economista i màster en Economia Social, i Juanma Espinosa, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Tarragona, han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la problemàtica actual de l’habitatge, un sector castigat que afecta greument una part important de la societat, amb grans dificultats a l’hora d’accedir-hi o de mantenir en condicions la seva compra o lloguer. Iván González ha comentat que "falten pisos o vivendes en general" i que "el decret de la Generalitat no és encara d'aplicació pràctica, entre altres raons perquè es necessita la declaració prèvia de zona d'habitatge tens, de difícil accés per a molta gent". D'altra banda, ha recordat que "estem en un moment en què no només hi ha dificultat d'accedir als pisos, sinó també de posar-los al mercat tant de compra com de lloguer". En definitiva, ha reclamat "que es faci una política per a les dues parts".
Mercè Blanco ha destacat que "és molt habitual actualment la situació d'una família que necessita posar un pis a llogar per ajudar alguns dels seus membres o per a altres necessitats bàsiques". En aquesta línia, l'empresària ha afegit que, "als barris on hi ha problemes grossos com són els narcopisos, baixen els preus de l'habitatge i després els llogaters van a un altre lloc on el cost és més assequible i, després, baixa allà on ja no hi són". Igualment ha assegurat que, "a Europa, no tenim ciutats de grandíssima població, a diferència d'altres continents, i aquí serien més necessàries les millores en el transport públic". S'ha referit, en un altre moment, al problema dels "pisos d'emergència, amb peticions que han augmentat d'un 157 per cent en sis anys". Blanco ha conclòs que "els polítics que tenim mereixen un suspens en gestió d'empreses i de recursos humans, perquè no cuiden ni els seus directius ni la seva clientela, de la qual només se'n recorden quan han d'anar a votar".
I Juanma Espinosa ha destacat que "la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, amb el propietari particular que pot ser una família que lloga un pis per poder pagar una pensió o ajudar algú, assenyala el gran tenidor de vivenda". En aquesta línia, ha dit que "la responsabilitat dels problemes és de la banca, que ha rebut un ajut amb diners de tots els ciutadans, i de l'administració, que hauria de preocupar-se d'elaborar plans d'urbanisme que tinguessin un increment de vivenda de protecció oficial, sobretot de lloguer". Sobre el decret de la Generalitat per regular i limitar el preu del lloguer, Espinosa ha assegurat que "és un nyap per apaivagar la problemàtica i fer callar les protestes que hi ha". També ha comentat que aquesta mesura "farà que el propietari no posi el pis al lloguer", sense tenir en compte "la situació de precarietat que pateixen moltes famílies que no poden pagar".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 29 de maig.

Es viu aquests dies un seguit de reaccions al decret aprovat la setmana passada pel govern català per frenar les operacions del mercat del lloguer intentant contenir-ne el preu. La mesura obliga a fixar la renda dels nous contractes segons l’índex de referència de lloguers que elabora la Generalitat. Però aquest càlcul només recull superfície i eficiència energètica, i no afina l’antiguitat. De moment, hi estan en contra tant els professionals immobiliaris, que consideren que el decret acabarà reduint l’oferta de lloguer i que només baixaran les rendes si hi ha nous habitatges assequibles, com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i el Sindicat de Llogaters, que hi veuen un aval a l’especulació. El 52 per cent de les noves llars formades a Espanya els últims anys, des que va esclatar la crisi econòmics el 2008, han optat pel lloguer. L’habitatge, en definitiva, és una necessitat que va més enllà de la seva dimensió física o d’espai. Forma part de la vida més personal de cadascú, i potser els poders públics i la societat en general sovint no li donen prou importància.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció