En directe

Sense distància

CULTURA

Judith Colell celebra l'any "excepcional" del cinema català

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català diu a Ràdio Estel que "cada vegada s'estan fent més pel·lícules catalanes que poden competir a Europa i es nota"

13 desembre 2023

Redacció

Comparteix

L'endemà de les nominacions dels Premis Gaudí, Judith Colell ha celebrat l'any "excepcional" del cinema català. "Cada vegada s'estan fent més pel·lícules catalanes que poden competir a Europa i es nota", ha dit la presidenta de l'Academia del Cinema Català.

Judith Colell, presidenta de l'Academia de Cinema Català, a la festa de candidats dels XVI Premis Gaudí.
Judith Colell, presidenta de l'Academia del Cinema Català, a la festa de candidats dels XVI Premis Gaudí | Academia de Cinema Català

La pel·lícula 'Creatura' d'Elena Marin, amb 15 nominacions, i 'Saben aquell' de David Trueba, amb 13, són les produccions que parteixen amb més nominacions a la XVI edició dels Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. Les altres pel·lícules amb més nominacions són '20.000 especies de abejas', 'Un amor' d'Isabel Coixet, 'El mestre que va prometre el mar' i 'La contadora de películas'.

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha apuntat que aquesta nova edició dels Gaudí confirma el bon moment que viu el sector. En una entrevista al programa 'La Caravana' de Ràdio Estel, Colell ha justificat que es deu, en part, a la "bona" feina de l'acadèmia del cinema, afirmant que "de mica en mica va cridant l'atenció de la gent de la indústria i tenen ganes de formar-ne part". 

Colell creu que s'està recuperant el múscul del cinema català gràcies a la unió de tots els actors. Ha aplaudit les "bones polítiques de l'Institut Català de les Empreses Culturals i la conselleria de Cultura. Anem tots a una". Colell també ho ha relacionat amb el suport econòmic més enllà del Govern espanyol. "El problema que teníem fa 3 o 4 anys és que, si els diners venien de Madrid, la pel·lícula no volien que fos en versió original catalana. Penso que s'està corregint i que cada vegada s'estan fent pel·lícules que poden competir a Europa i es nota".

"L'Academia de Cinema Català, l'Institut Català de les Empreses Culturals i la conselleria de Cultura anem tots a una"

Sense l'actriu Itziar Castro

Les nominacions als Premis Gaudí s'han conegut el dimarts 12 de sesembre i els premis s'entregaran en una gala el 4 de febrer al Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Ho faran sense una de les seves cares més reconegudes, Itziar Castro, que va morir sobtadament divendres passat.

Colell ha elogiat l'actriu catalana: "Penso que era capaç de fer qualsevol cosa perquè era brillant. Molt lluitadora, molt intel·ligent i, malgrat que rebia moltes crítiques per la seva defensa de la llibertat sexual i dels cossos no normatius, ella s'ho posava a l'esquena i responia amb humor i intel·ligència. La trobarem molt a faltar, molt". La presidenta ha confirmat que apareixerà a l'In Memoriam de la gala del 2024, però no ha pogut avançar si hi haurà algun altre homenatge.

"Fa 3 o 4 anys, si els diners venien de Madrid, no volien que la pel·lícula fos en versió original catalana. Això s'està corregint"

Com serà la gala dels Premis Gaudí 2024?

Colell ha avançat altres novetats de la gala. "Retornem a aquella idea del primer any d'agafar inspiració que sigui més dels Globus d'Or i menys dels Oscars". La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català ha destacat que serà una gala amb més humor. "Divertida, canyera i amb un punt més atrevit" que en edicions anteriors. "Crec que els espectadors la gaudiran molt", ha afegit com a resum després de destacar l'escenari que ja estan preparant.

Entrevista a Judith Colell, presidenta de l'Academia del Cinema Català

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

"Estic dormint al carrer, ningú m'ajuda i a sobre em fan fora d'aquí i he de tornar a començar"

Un element d'arquitectura hostil | PAU MASSIP

Arrels Fundació avisa de l'impacte psicològic que provoca la instal·lació d'arquitectura hostil per expulsar les persones sense llar del lloc on dormen

27 febrer 2024

SOCIETAT

Arrels Fundació alerta que l'arquitectura hostil podria crear assentaments fora de Barcelona

Un estudiant enganxa un adhesiu en una tanca de punxes metàl·liques per identificar-la com un element d'arquitectura hostil | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el director d'Arrels Fundació, Ferran Busquets, creu que "la xifra d'assentaments a Barcelona ha baixat" per l'arquitectura hostil

27 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Lluís Marco: "Em fa por la clonació i que em facin passar per un de VOX"

Lluís Marco i Raimon Molins als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor és a la Sala Atrium amb Raimon Molins interpretant 'Una còpia', una obra sobre la clonació i el trobar-se a si mateix

26 febrer 2024

Redacció