En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

Nova declaració dels jesuïtes sobre la immigració

Els provincials jesuïtes i els superiors majors d´Europa, el Pròxim Orient i Àfrica-Madagascar han fet públic un comunicat sobre les migracions i l´asil. Subratllen que…

25 octubre 2013

Redacció

Comparteix

Els provincials jesuïtes i els superiors majors d´Europa, el Pròxim Orient i Àfrica-Madagascar han fet públic un comunicat sobre les migracions i l´asil. Subratllen que en els darrers 20 anys, milers de persones han mort en l´intent desesperat d´arribar a Europa.

Els religiosos s´uneixen a la preocupació del papa Francesc pels immigrants i publiquen aquesta declaració perquè estan convençuts que vivim un moment d´urgència davant d´aquesta ´´greu qüestió moral´´.

En primer lloc, assenyalen que les raons que porten els immigrants i refugiats a deixar els seus països d´origen són complexes: les guerres, les persecucions, la inestabilitat econòmica, les catàstrofes naturals i els estats que fracassen a atendre la seva població. No obstant això, declaren que ´´tots estem cridats novament al nostre deure humà fonamental de salvar vides. No podem escapar a aquest imperatiu moral´´.

Els jesuïtes reclamen que Europa assumeixi part de la seva responsabilitat en els fluxes migratoris globals i adverteixen que ´´molts estats europeus o les seves empreses subministren armes a Àfrica, sovint de forma encoberta´´.

També fan una reflexió sobre el Reglament de Dublín (PDF), que estableix que el primer país al qual s'arriba té la responsabilitat d'avaluar les sol·licituds d´asil. En aquest sentit, indiquen que ´´molts països europeus són hospitalaris amb els sol·liciants d´asil´´, però que el reglament no ´´facilita un repartiment equitatiu dels fluxes d´asil. Tots els països d´Europa han de donar-se suport mútuament amb solidaritat en aquest tema´´.

Els religiosos denuncien la detenció dels sol·licitants d´asil i reivindiquen que hi ha altres alternatives a la detenció. I afegeixen: ´´Els nens han de comptar amb més protecció. Les condicions de detenció dels immigrants solen ser inhumanes.´´

Un altre aspecte sobre el qual criden l´atenció és el populisme extremista. Adverteixen que un ampli espectre de polítics es deixa influir per l´extrema dreta. Per això fan una crida ´´als polítics perquè aquests extremistes no dictin el to del debat polític. (...) Instem els països d´origen dels immigrants a treballar per la pau i la justícia, perquè tots els seus ciutadans puguin trobar una llar segura per a les seves famílies´´.

Finalment, els jesuïtes agraeixen els ´´esforços valents de tantes conferències episcopals, grups religiosos i ONG a Europa, que han fet del servei als refugiats i immigrants i la seva defensa una gran prioritat´´.

Per a més informació, cliqueu aquí.


Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

política

L'economista Josep Reyner: "La proposta de finançament singular per Catalunya és viable"

imatge de recurs

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la comissió d'economia catalana del Col·legi d’Economistes creu que el model actual de finançament "fa aigües" 

18 juny 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024