En directe

La Missa de cada dia

ESGLÉSIA MÓN

Nova declaració dels jesuïtes sobre la immigració

Els provincials jesuïtes i els superiors majors d´Europa, el Pròxim Orient i Àfrica-Madagascar han fet públic un comunicat sobre les migracions i l´asil. Subratllen que…

25 octubre 2013

Redacció

Comparteix

Els provincials jesuïtes i els superiors majors d´Europa, el Pròxim Orient i Àfrica-Madagascar han fet públic un comunicat sobre les migracions i l´asil. Subratllen que en els darrers 20 anys, milers de persones han mort en l´intent desesperat d´arribar a Europa.

Els religiosos s´uneixen a la preocupació del papa Francesc pels immigrants i publiquen aquesta declaració perquè estan convençuts que vivim un moment d´urgència davant d´aquesta ´´greu qüestió moral´´.

En primer lloc, assenyalen que les raons que porten els immigrants i refugiats a deixar els seus països d´origen són complexes: les guerres, les persecucions, la inestabilitat econòmica, les catàstrofes naturals i els estats que fracassen a atendre la seva població. No obstant això, declaren que ´´tots estem cridats novament al nostre deure humà fonamental de salvar vides. No podem escapar a aquest imperatiu moral´´.

Els jesuïtes reclamen que Europa assumeixi part de la seva responsabilitat en els fluxes migratoris globals i adverteixen que ´´molts estats europeus o les seves empreses subministren armes a Àfrica, sovint de forma encoberta´´.

També fan una reflexió sobre el Reglament de Dublín (PDF), que estableix que el primer país al qual s'arriba té la responsabilitat d'avaluar les sol·licituds d´asil. En aquest sentit, indiquen que ´´molts països europeus són hospitalaris amb els sol·liciants d´asil´´, però que el reglament no ´´facilita un repartiment equitatiu dels fluxes d´asil. Tots els països d´Europa han de donar-se suport mútuament amb solidaritat en aquest tema´´.

Els religiosos denuncien la detenció dels sol·licitants d´asil i reivindiquen que hi ha altres alternatives a la detenció. I afegeixen: ´´Els nens han de comptar amb més protecció. Les condicions de detenció dels immigrants solen ser inhumanes.´´

Un altre aspecte sobre el qual criden l´atenció és el populisme extremista. Adverteixen que un ampli espectre de polítics es deixa influir per l´extrema dreta. Per això fan una crida ´´als polítics perquè aquests extremistes no dictin el to del debat polític. (...) Instem els països d´origen dels immigrants a treballar per la pau i la justícia, perquè tots els seus ciutadans puguin trobar una llar segura per a les seves famílies´´.

Finalment, els jesuïtes agraeixen els ´´esforços valents de tantes conferències episcopals, grups religiosos i ONG a Europa, que han fet del servei als refugiats i immigrants i la seva defensa una gran prioritat´´.

Per a més informació, cliqueu aquí.


Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció