En directe

Trotamundos

SOLIDARITAT

Osmín Serrano: "La situació de Veneçuela és d'autèntic genocidi"

Yineth Hernández, advocada veneçolana, Osmín Serrano, sacerdot veneçolà, Jordi Gaya, coordinador de la Jornada Guillem Rovirosa (aquest dissabte a Barcelona amb Veneçuela com a tema principal), i Tomás…

29 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Yineth Hernández, advocada veneçolana, Osmín Serrano, sacerdot veneçolà, Jordi Gaya, coordinador de la Jornada Guillem Rovirosa (aquest dissabte a Barcelona amb Veneçuela com a tema principal), i Tomás Jesús Zárraga, bisbe emèrit de San Carlos (Veneçuela), han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació a Veneçuela, de màxima confrontació per la repressió del règim de Nicolás Maduro contra l’autoproclamat president Juan Guaidó i contra l’oposició, en una dinàmica d’estancament i enrocament que fa difícil una sortida dialogada a curt termini. Osmín Serrano ha destacat que "la situació de Veneçuela, com deia el bisbe Jaime Villarroel, és d'autèntic genocidi sense precedents a la història de l'Amèrica llatina, com un camp de concentració, amb constants tortures i assassinats". En aquesta línia, ha lamentat que "una de les coses més dures per a un sacerdot és haver de presidir unes exèquies per un nen assassinat de fam". El prevere ha assegurat que "els seguidors de Nicolás Maduro van clarament a la baixa".
Yineth Hernández ha comentat que, "a més de les riqueses minerals, Veneçuela té una riquesa igualment molt percerptible, que és la del poble, que és molt noble i amigable". L'advocada ha lamentat que "han vingut unes persones al país, ple de riqueses, i l'estan destrossant". La deriva dictatorial actual, l'ha situada en el context "d'un sistema molt paternalista que tenia Veneçuela abans de l'arribada d'Hugo Chávez al poder a finals de 1998, però les seves idees de messies, amb un populisme total des del missatge que ho solucionaria tot, van connectar amb molta gent només la primera vegada". Per la seva banda, Tomás Jesús Zárraga ha destacat que "els veneçolans no perden l'alegria ni l'esperança, perquè molta gent noble i intel·ligent està somiant amb un país de justícia, pau i solidaritat, valors que marquen el camí", tot i que "no serà fàcil sortir d'aquesta dictadura, perquè el faraó endureix el cor fins al final".
Aquest bisbe, en col·laboració amb la Fundació Catalunya-Amèrica, recull menjar i medicaments per a Veneçuela a través de les parròquies i comunitats cristianes de l'arxiprestat de Badalona i el Barcelonès Nord. Finalment, Jordi Gaya ha explicat que "l'església de Sant Pau del Camp, sota l'organització del Moviment Cultural Cristià, acull aquest dissabte, a les 10.00h, la Jornada Guillem Rovirosa, amb Xavier Borràs, que introduirà les coordenades apostòliques de Rovirosa i donarà pas al bisbe Sergi Gordo i finalment al prevere Osmín Serrano".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de març

Dos recents informes de la comunitat internacional, un de l’ONU i un altre de l’Organització d’Estats Americans, confirmen l’existència de tortures i execucions extrajudicials dutes a terme per les forces de seguretat veneçolanes. La detenció de Roberto Marrero, cap de Gabinet de Guaidó, se suma als constants desafiaments de Nicolás Maduro a l’oposició i als països que no li donen suport i no reconeixen la seva condició de president. Mentrestant, la població pateix fam, misèria i necessitat d’emigrar.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció