En directe

Camins

SOLIDARITAT

Osmín Serrano: "La situació de Veneçuela és d'autèntic genocidi"

Yineth Hernández, advocada veneçolana, Osmín Serrano, sacerdot veneçolà, Jordi Gaya, coordinador de la Jornada Guillem Rovirosa (aquest dissabte a Barcelona amb Veneçuela com a tema principal), i Tomás…

29 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Yineth Hernández, advocada veneçolana, Osmín Serrano, sacerdot veneçolà, Jordi Gaya, coordinador de la Jornada Guillem Rovirosa (aquest dissabte a Barcelona amb Veneçuela com a tema principal), i Tomás Jesús Zárraga, bisbe emèrit de San Carlos (Veneçuela), han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació a Veneçuela, de màxima confrontació per la repressió del règim de Nicolás Maduro contra l’autoproclamat president Juan Guaidó i contra l’oposició, en una dinàmica d’estancament i enrocament que fa difícil una sortida dialogada a curt termini. Osmín Serrano ha destacat que "la situació de Veneçuela, com deia el bisbe Jaime Villarroel, és d'autèntic genocidi sense precedents a la història de l'Amèrica llatina, com un camp de concentració, amb constants tortures i assassinats". En aquesta línia, ha lamentat que "una de les coses més dures per a un sacerdot és haver de presidir unes exèquies per un nen assassinat de fam". El prevere ha assegurat que "els seguidors de Nicolás Maduro van clarament a la baixa".
Yineth Hernández ha comentat que, "a més de les riqueses minerals, Veneçuela té una riquesa igualment molt percerptible, que és la del poble, que és molt noble i amigable". L'advocada ha lamentat que "han vingut unes persones al país, ple de riqueses, i l'estan destrossant". La deriva dictatorial actual, l'ha situada en el context "d'un sistema molt paternalista que tenia Veneçuela abans de l'arribada d'Hugo Chávez al poder a finals de 1998, però les seves idees de messies, amb un populisme total des del missatge que ho solucionaria tot, van connectar amb molta gent només la primera vegada". Per la seva banda, Tomás Jesús Zárraga ha destacat que "els veneçolans no perden l'alegria ni l'esperança, perquè molta gent noble i intel·ligent està somiant amb un país de justícia, pau i solidaritat, valors que marquen el camí", tot i que "no serà fàcil sortir d'aquesta dictadura, perquè el faraó endureix el cor fins al final".
Aquest bisbe, en col·laboració amb la Fundació Catalunya-Amèrica, recull menjar i medicaments per a Veneçuela a través de les parròquies i comunitats cristianes de l'arxiprestat de Badalona i el Barcelonès Nord. Finalment, Jordi Gaya ha explicat que "l'església de Sant Pau del Camp, sota l'organització del Moviment Cultural Cristià, acull aquest dissabte, a les 10.00h, la Jornada Guillem Rovirosa, amb Xavier Borràs, que introduirà les coordenades apostòliques de Rovirosa i donarà pas al bisbe Sergi Gordo i finalment al prevere Osmín Serrano".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 29 de març

Dos recents informes de la comunitat internacional, un de l’ONU i un altre de l’Organització d’Estats Americans, confirmen l’existència de tortures i execucions extrajudicials dutes a terme per les forces de seguretat veneçolanes. La detenció de Roberto Marrero, cap de Gabinet de Guaidó, se suma als constants desafiaments de Nicolás Maduro a l’oposició i als països que no li donen suport i no reconeixen la seva condició de president. Mentrestant, la població pateix fam, misèria i necessitat d’emigrar.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció