En directe

El Matí a Ràdio Estel

INTERNACIONAL

“Per sortir de la crisi, Europa ha d'evitar els egoismes estatals"

El projecte europeu continua trontollant amb manca de cohesió, davant la crisi sanitària i econòmica causada per la pandèmia del coronavirus. Xavier Ferrer, president del…

12 maig 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El projecte europeu continua trontollant amb manca de cohesió, davant la crisi sanitària i econòmica causada per la pandèmia del coronavirus. Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, ha valorat el moment actual de la política europea. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat, ha dit que tot plegat “ens ha agafat també sense previsió, i ha provocat que, en una primera fase, sembli que la Unió Europea no hi sigui i que els estats anaven capejant tot el que arribava en relació amb la gestió de la malaltia i de compra de material”. No obstant això, Ferrer ha afegit que, “des de fa un mes, la Unió Europea ja ha actuat, primer amb una reunió de l’Eurogrup, amb mesures econòmiques molt fortes, com ara aportar 750.000 milions d’euros per comprar deute”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 11 de maig
En un altre moment, Xavier Ferrer ha explicat que “hi ha  hagut un altra reunió per començar a treballar amb l’objectiu d’aportar un bilió i mig més per sortir de la crisi”, i que “d’alguna manera, primer no tant però ara si, Europa torna a estar al centre”. Igualment el president del CCME ha comentat que aquesta “és la millor manera de fer-ho perquè, en un món globalitzat, els països no poden anar sols”. També ha admès que “costarà arribar a acords, entre uns i altres, però hi ha la voluntat de sortir de la crisi en clau europea”. A més, Ferrer ha afegit que “seria una llàstima que, per egoismes i pors que els estats es tanquessin”. El president del Consell Català ha assegurat que ha costat molt “arribar a aquesta renovada unitat europea, que d’alguna forma s’ha de lligar, i que parla dels valors com ara democràcia, tolerància, solidaritat i estat de dret”. A més Ferrer ha dit que, per tot plegat, “cal evitar els egoismes estatals per sortir de la crisi”.

Finalment, Xavier Ferrer ha explicat que “caldrà un rescat de la Unió a l'economia espanyola, perquè la crisi ens han agafat amb un deute públic molt gran i perquè la pandèmia té molts més costos a Espanya i a Itàlia que no pas, per exemple, en altres”. El president del Consell Català del Moviment Europeu ha posat com a exemple Alemanya, “que pot destinar ajuts estatals a les empreses, però no així altres, que no tenen liquiditat per fer-ho". Ferrer ha comentat que “hi haurà dues línies d’ajuts per part d’Europa, les anomenades de transparència, que no s’ha de tornar, i crèdits tous, amb condicions molt favorables per retornar-los poc a poc”. A més, ha afegit que “aquest ajuts són per en benefici de tothom, perquè també a Alemanya i Holanda els convé que Espanya i Itàlia es recuperin com a aliats comercials”.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció