En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

PIMEC assegura que el conflicte a Ucraïna està provocant una gran crisi alimentària a tot el món

El president PIMEC Agroalimentària, David Coll, apunta que el principal motiu és que el Mar Negre "no exporta" quan aquest és un dels grans punts de sortida de gra cap a tota la Unió Europea

3 juny 2022

Redacció

Comparteix

Aquesta setmana ha fet 100 dies que va començar la guerra entre Rússia i Ucraïna. Una de les conseqüències directes que s'està començant a notar aquests dies és l'augment de preus en l'alimentació. Tot plegat, perquè la invasió limita l'exportació de pinsos i cereals, que majoritàriament surten d'Ucraïna.

En una entrevista a Ràdio Estel, el president PIMEC Agroalimentària, David Coll, ha apuntat que "molt probablement" estem davant d'una de les grans crisis alimentàries mundials. El principal motiu, ha explicat, és que el Mar Negre "no exporta" quan aquest és un dels grans punts de sortida de gra cap a tota la Unió Europea.

Això, entre altres motius, farà que s'encareixi el pinso i, de retruc, s'encarirà la carn, perquè "avui produir un quilo de pollastre, porc o vedella val el doble que fa un any", ha afirmat David Coll. Això anirà a més, ja que es calcula que en els pròxims mesos "es deixaran de produir cinc tones de pinso i, per tant, es podran alimentar menys animals".

Tot això, tenint en compte que Europa és el continent que abasteix de proteïna càrnia gran part del món. En aquest sentit, Coll ha detallat que l'encariment del gas, de la llum i dels carburants ha provocat que "si fa un any els ramaders pagaven 10.000 euros l'any d'energia, ara n'estaran pagant 25.000 o 30.000".

"Fins al mes de novembre no hi hauria d'haver problemes de desabastiment"

Malgrat tot, el president de PIMEC Agroalimentària ha volgut enviar un missatge de calma i ha assegurat que a Espanya "fins al mes de novembre no hi hauria d'haver problemes de desabastiment" i que el que passi a partir d'aleshores "dependrà de com vagi la guerra i del paper que juguin els líders mundials". Tot això perquè "ni Catalunya ni Espanya no es poden abastir sense dependre d'altres països", ja que el 40% del cereal que es consumeix al país ve de fora, argumenta David Coll. Al conjunt d'Europa aquest percentatge és del 32%.

"Ni Catalunya ni Espanya no es poden abastir sense dependre d'altres països"

A més, la situació es pot agreujar perquè el mercat de les matèries primeres com el cereal "és molt especulatiu" i els preus podran continuar pujant de cara al 2023.

Entrevista a David Coll, president de PIMEC Agroalimentària

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

El conflicte entre Rússia i Ucraïna pot fer perdre a Andorra 50.000 turistes russos l'any que ve

En una entrevista a Ràdio Estel, el ministre de turisme d'Andorra es mostra "satisfet" per aquesta temporada d'hivern i assegura que a l'estiu "molt probablement" ja es començarà a aplicar la taxa turística

21 març 2022

Redacció

POLÍTICA

"El millor escenari per Ucraïna és la rendició" explica un català resident a Kíev

El Roger Carles López, català resident a Kíev, explica al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que la gent mira de fugir del país com pot

25 febrer 2022

Redacció