En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Posar la persona en el centre és lluitar contra un mateix opressor"

Mar Mirabete, portaveu del moviment juvenil pel medi ambient Fridays 4 Future, i Fernando Fernández, coordinador de Mobilització de Greenpeace a Catalunya, han analitzat aquest…

17 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
Mar Mirabete, portaveu del moviment juvenil pel medi ambient Fridays 4 Future, i Fernando Fernández, coordinador de Mobilització de Greenpeace a Catalunya, han analitzat aquest dimecres el moment que viu l'emergència climàtica. Aquesta realitat és notícia aquests dies per una nova iniciativa de l’anomenda Acció Global pel Clima. Serà aquest divendres, amb una mobilització a les 17.30h a l'Arc de Triomf de Barcelona. En la taula d'anàlisi del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, els dos representants d'entitats defensores del medi ambient han compartit la reivindiació d'un canvi en el model laboral des d'una perspectiva de transició ecològica. Davant les preocupants dades d’atur juvenil a Catalunya, properes al 40 per cent, es vol posar novament el focus en els joves. Mirabete ha destacat que l'activitat de divendres "és una acció global pel clima, un dia simultàniament en més de 700 països, a partir d'un manifest centrat en la precarització laboral i en la necessitat d'una transició del model laboral actual a un de nou més just i més sostenible per a les nostres vides".
La portaveu de Fridays 4 Future ha explicat també que "el terme justícia climàtica uneix moltes lluites de manera interseccional, com es veurà en una performance amb la participació de diversos col·lectius". En un altre moment, Mar Mirabete ha comentat que "aquestes diverses causes tenen un origen comú en els qui provoquen moltes de les desigualtats socials, com ara les precaritzacions laborals, el creixement econòmic desemesurat o la concentració dels recursos en mans d'uns pocs". Ha denunciat que el sistema actual "està d'esquena a la vida" i que "totes les lluites que demanen posar la vida de la persona al centre tenen el mateix punt d'intersecció, que és combatre un mateix opressor". La representant del moviment juvenil ha recordat que "les elits polítiques i econòmiques han mostrat l'incompliment de les promeses de l'Acord de París del 2015, on es marcava un augment màxim d'1,5 graus centígrads en relació amb l'època preindustrial, perquè aquest increment de temperatura activaria els punts de no retorn, amb l'Amazònia, el gel àrtic i els oceans que pugen de nivell, cosa que emetria CO2 cap a l'atmosfera, en lloc de captar-lo".
Per la seva banda, Fernando Fernández ha destacat que "el sistema actual precaritza la societat des d'una crisi d'habitatge, sanitària i de biodiversitat, amb una emergència climàtica davant la qual els governs no estan fent tot el que caldria". Ha anunciat, en aquesta línia, que Greenpeace "ha plantejat un litigi climàtic per denunciar l'Estat espanyol davant la justícia perquè els objectius que planteja de reducció de gasos d'efecte hivernacle és insuficient, entre un 20 i un 23 per cent". El representant de l'organització ecologista ha lamentat que "tenim a Espanya una llei de Canvi Climàtic que no s'està complint". Ha conclòs que "un informe publicat ara fa un mes assegura que es necessita un canvi de sistema si no volem seguir patint les injustícies socials i climàtiques". Fernández ha recordat que "estem reduint d'un 3 per cent els gasos d'efecte hivernacle, quan l'ONU recomana un 7,6". Igualment ha conclòs que, "si no comencem a fer campanya a favor de les energies renovables, ens trobarem amb problemes com els que ja hem vist recentment, el Glòria, el Filomena i altres fenòmens".

Manifest de compromís amb el medi ambient

En un manifest que acaba de fer-se públic, Fridays 4 Future recorda que, “en tres anys, superarem l’increment d’1,5 graus” al planeta, “límit establert a l’Acord de París, segons les Nacions Unides”. Igualment el col·lectiu juvenil denuncia que “el sistema que posa els beneficis del capital per sobre de la vida ens deixa sense futur i ens precaritza el present”. A més, després de recordar que “2 de cada 10 joves tenen símptomes depressius” i que “el suïcidi és la principal causa de mort no natural entre la joventut”, Fridays for Future assegura que els nois i noies d’avui “no volen produir més per al lucre” d’alguns, sinó “temps per treballar per les pròpies vides i pel futur”.

En un altre fragment del manifest, l’entitat juvenil demana “un canvi profund que deixi enrere les precaritzacions del present per construir un món just per a les persones i la natura”. En aquesta línia, reivindica “vides dignes amb lloguers dignes, treballs dignes i esperances”. Igualment planteja “reestructurar el sistema racista, imperialista i patriarcal que deixa el pes de les seves conseqüències sobre els cossos i territoris que resisteixen l’ecocidi que vivim”. Amb un lema que diu “Ens roben el temps, el futur i la vida”, els joves de Fridays for Futur concluen aquest escrit dient que “és temps d’actuar”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 17 de març

Més actualitat

HABITATGE

El Sindicat de Llogateres demana a Illa que “recuperi” la regulació dels lloguers de temporada d'ERC 

Sindicat de Llogateres

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu Enric Aragonès veu necessari regular els lloguers de temporada davant “l’incompliment”

17 setembre 2024

Redacció

AUDIOS

SANITAT

Canvis en el calendari de vacunació 2025 d'infants i joves

calendari de vacunació 2025

Els principals canvis es donen en patologies com la tos ferina, el rotavirus i el papil·loma humà

16 setembre 2024

Redacció

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció