En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

Psicòlegs forenses defensen que els presos treballin a les presons en llocs com la cuina

"La conducta humana no es pot predir", diu Antonio Andrés Pueyo, catedràtic en psicologia forense de la UB

20 març 2024

Redacció

Comparteix

Antonio Andrés Pueyo, catedràtic en psicologia forense de la Universitat de Barcelona (UB), ha defensat que un pres treballi en espais de les presons "com la cuina, s'ha demostrat que és molt eficient per la seva rehabilitació, independentment del delicte pel qual l'han condemnat".

Imatge d'una presó

En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Pueyo, que també és membre investigador del Grup d'Estudis Avançats en Violència (GEAV), ha explicat que "costa d'entendre, però ha funcionat durant molts anys amb perfils diferents i mai havia succeït un fet semblant".

Així s'ha referit l'expert arran del debat sobre l'assassinat d'una cuinera de la presó de Mas d'Enric dimecres passat a mans d'un pres, condemnat per homicidi, i que ha desencadenat un seguit de protestes dels treballadors de presons des de fa una setmana.

Pueyo ha assegurat que "la conducta humana no es pot predir i endevinar què pot passar". El psicòleg forense ha manifestat que ara cal veure si l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric "és resultat d'una mala praxi o una contingència molt desgraciada i gairebé impossible d'evitar al 100% i per sempre".

Cal veure si l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric és resultat d'una mala praxi o una contingència molt desgraciada i gairebé impossible d'evitar al 100%"

El psicòleg forense creu que aquest fet pot fer que "es revisin els protocols", però valora que "no es pot utilitzar un fet per posar en qüestió tot un sistema que és semblant al que es fan servir a la resta de països". 

Pueyo ha negat que Catalunya tingui un sistema penitenciari en fallida. "Les dades indiquen que les coses van molt millor de la imatge que ens dona aquest fet", ha defensat Pueyo. Tot i això, l'expert sí que ha assegurat que "els incidents i mala conducta per part dels presos a les presons han augmentat".

Entrevista a Antonio Andrés Pueyo, catedràtic en psicologia forense de la UB

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

El Consell de l'Advocacia Catalana davant el bloqueig a les presons: "La situació és pitjor que a la pandèmia"

Imatges de la concentració a Mas d'Enric el 18 de març de 2024. Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. FOTO: Cedida

Eulàlia Barros, responsable de la comissió penitenciària del Consell, assegura a Ràdio Estel que s'estan vulnerant drets dels presos a uns centres que ha qualificat de "segurs"

19 març 2024

Redacció

JUSTÍCIA

Francina, treballadora de la presó Mas d'Enric: "El sistema penitenciari català està podrit"

Imatges de la concentració a Mas d'Enric el 18 de març de 2024. Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. FOTO: Cedida

En una entrevista a Ràdio Estel, aquesta funcionària de la presó de Mas d'Enric ha assegurat que els centres penitenciaris no són segurs pels treballadors

18 març 2024

Redacció