En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA MÓN

"'Querida Amazonia' és com un cas pràctic de la 'Laudato Si'"

Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, i Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador…

21 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jorge Martínez, professor de la Universitat Abat Oliba, i Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el missatge que ofereix al món el Papa Francesc, a punt de complir 7 anys de pontificat, amb l'exhortació apostòlica postsinodal Querida Amazonia. Jorge Martínez ha destacat que el document "és com un cas pràctic de la Laudato Si, una aplicació en positiu i molt atrevida d'aquella encíclica obrint portes i mai tancant-les". En aquesta línia, ha afegit que "una de les grans aportacions de Francesc és precisament el tema de l'ecologia  connectat amb molts altres aspectes, com ara la pobresa, Déu i el cor de l'home". A més, ha subratllat que Francesc "està incorporant una sèrie de valors considerats postmoderns, com ara la multiculturalitat, l'ecologisme o la solidaritat, per connectar Crist amb aquesta realitat". Martínez ha conclòs que "parla de la dimensió social posant l'esperança en l'Esperit Sant per fer-la viva". Finalment ha recordat que "hi ha elements d'autocrítica que són sagnants, fins i tot afirmant que l'Església ha acceptat suborns de les grans multinacionals a canvi de temples, un fet que és fort però alhora reconeixent el bé que ha fet l'evangelització de molts missioners a les terres amazòniques".
Per la seva banda, Guillem Pursals ha comentat que el Sant Pare "centra el prisma del missatge en un punt del món, l'Amazònia, que afecta molts països i totes les classes socials, alhora que s'hi veu un retorn a la mateixa joventut del Papa". El politòleg ha destacat que, "quan Francesc ha estat entrevistat o altres han parlat d'ell, sempre hi ha hagut una referència al Pacte de les Catacombes del Vaticà II, que van fer grans eclesiàstic d'Amèrica del Sud centrant-se en el missatge dels pobres en relació amb la difusió de l'evangeli". Igualment ha conclòs que això "vol dir com tornar als orígens i es reflecteix molt en l'exhortació Querida Amazonia, un document molt important perquè dona a conèixer molt com és aquest pontífex". Pursals ha posat, en un altre moment, l'exemple de "Lleó XIII, que va dir per primer cop que la qüestió obrera no era només dels marxistes, sinó també de l'Església, amb l'autocrítica d'admetre que els cristians també som culpables de no haver fet les coses bé".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 21 de febrer.

El document emana de l’últim Sínode dedicat a aquest territori, un dels grans pulmons de la terra. El Sant Pare, tot just un any després de la important cimera sobre la protecció del menor davant els abusos, demostra que la vida continua i que l’Església catòlica, a partir de la seva autocrítica i purificació interna, té un gran potencial de servei sense cap exclusió cultural o nacional i, sobretot, de compromís amb els més necessitats. El Papa dibuixa una Amazònia on l’Església es faci present a través de l’ajuda als pobres i la protecció del medi ambient, sempre per nous camins d’inculturació que no es quedin en les inèrcies o en esquemes tancats, alhora que qualifica d’urgent assegurar els sagraments a tots els pobles d’aquest gran territori. Aquesta és la reflexió principal de l’exhortació apostòlica postsinodal ‘Querida Amazonia’, publicada presentada ara fa uns dies al Vaticà. És el document conclusiu emanat del Sínode sobre aquesta zona del món, celebrat l’octubre passat. Francesc planteja un nou impuls missioner, que desitja com un somni, i exalta el paper dels laics en les comunitats eclesials.

"L’estimada Amazònia es mostra davant del món amb tota la seva resplendor, el seu drama, el seu misteri". Així comença l'exhortació ‘Querida Amazonia’, emanada dels treballs del Sínode per a aquesta zona del món celebrat l’octubre passat al Vaticà. El pontífex, en els primers punts, explica "el sentit” de l’escrit, ple de referències a documents de les Conferències Episcopals dels països amazònics, però també a poemes d'autors relacionats amb aquests pobles del pulmó indígena d’Amèrica del Sud. Després d’apel·lar a un “sentit comunitari” per impulsar l’Amazònia i de denunciar novament la corrupció, el bisbe de Roma entra en la idea de "somni cultural", desenvolupada en el segon capítol. El tercer capítol, "Un Somni Ecològic", és el que es relaciona més immediatament amb l'encíclica Laudato si.

En la introducció (41-42) es destaca que a l'Amazònia ha una estreta relació de l'ésser humà amb la natura. El pontífex diu que “la cura dels nostres germans és la primera ecologia que necessitem". Francesc planteja, com a solució, no pas la "internacionalització" de l'Amazònia, sinó el creixement de "la responsabilitat dels governs nacionals". L'últim capítol de l'exhortació ‘Querida Amazonia’, el més contundent, està dedicat "més directament" als pastors i fidels catòlics, i se centra en el "Somni eclesial". I sobre la inculturació en la litúrgia, el Sant Pare aposta per nous "serveis laïcals", de persones consagrades i “d’equips missioners itinerants”. 

Tot i que el document no parla explícitament de l’ordenació d’homes casats, els “viri probati” ja previstos anteriorment, Francesc obre la porta a aquesta opció quan assegura, en el punt 87, que “la manera de configurar la vida i l'exercici del ministeri dels sacerdots no és monolítica, i agafa diversos matisos en diferents llocs de la terra”. També destaca que ”és urgent evitar que els pobles amazònics estiguin privats de l’aliment de vida nova i del sagrament del perdó”, referint-se en el punt 89 a l’Eucaristia, la Reconciliació i altres sagraments. Finalment el Papa dedica un espai propi a la força i al el do de les dones (concretament entre els punts 99 i 103). Reconeix que, a l'Amazònia, algunes comunitats s'han mantingut només "gràcies a la presència de dones fortes i generoses". Aquesta Església que té “rostre amazònic i de dona”, com repeteix sovint el Papa, viu el present i mira al futur amb voluntat transformadora, en diàleg amb el món divers i amb una proposta apassionant plantejada en positiu.

Més actualitat

RELIGIÓ

Xabier Gómez: "Aquest canvi de vida em provoca una mica de vertigen"

El nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat assegura que assumeix el càrrec amb desig de servir la diòcesi "amb humilitat"

29 novembre 2024

Redaccció

ECONOMIA I FINANCES

Pepe Álvarez: “Parlar d'una vaga de lloguers té tot el sentit”

Pepe Álvarez sobre vaga de lloguers

El secretari general d’UGT creu que la vaga és una forma de protesta indispensable des del punt de vista de les llibertats

29 novembre 2024

Redacció

CULTURA

ÚS DE LA LLENGUA

2.000 paraules esperen torn per entrar al diccionari

noves paraules acceptades al català al 2024

'Batucada', 'anou' o 'càtering' són algunes de les noves paraules catalanes acceptades al diccionari aquest 2024

28 novembre 2024

Redacció