En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Representants de CIU, ERC, PP i PSC veuen difícil un diàleg en què uns posen la consulta i altres volen retirar-la

El diàleg sobre el futur de Catalunya, que marca l’actualitat política des que el president Artur Mas va anunciar la data i la pregunta de…

13 maig 2014

Redacció

Comparteix

El diàleg sobre el futur de Catalunya, que marca l’actualitat política des que el president Artur Mas va anunciar la data i la pregunta de la consulta, ha estat aquest dimarts el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El diputat de Convergència i Unió Joan Morell ha assegurat que, per parlar i buscar acords, cal incloure en les converses tots els temes. “Es pensaven que no ens posaríem d’acord tants partits catalans per poder concretar una pregunta i una data per a la consulta. Això és el resultat d’un diàleg sense condicionants i sense restriccions”, ha explicat. Morell ha afegit que “tots els governs han de dialogar sobre tot el que calgui” i que “no es pot ignorar un tema tan important”. El dirigent nacionalista ha comentat també que “una altra cosa és que no es pugui arribar a acords o que s’hagi d’allargar una negociació, però no es pot dir que d’un tema no se'n vol ni parlar”.

Per la seva banda, el diputat del PP Fernando Sánchez-Costa ha dit que l’independentisme s’està desactivant perquè l’economia millora, i ha fet una crida a mirar endavant des d’una Espanya renovada. El parlamentari popular ha fet una crida a “passar pàgina” perquè, segons ell, “l’independentisme tenia part de reacció contra una situació econòmica molt dura que estem començant a superar, construint un nou país, que és Espanya”. Sánchez-Costa, després d’insistir que el país “està creixent”, ha qualificat Espanya de “plataforma d’oportunitats per a Catalunya”, per concloure que “els catalans hem de liderar Espanya i aquesta recuperació econòmica”.

El portaveu adjunt d’Esquerra al Parlament, Oriol Amorós, ha explicat que el diàleg viable és el que sap escoltar la societat. “En democràcia, els responsables polítics estan al servei de l’interès general del poble i de la voluntat de la ciutadania. Si els ciutadans es pronuncien sobre una determinada matèria, ningú no pot negar-se a parlar-ne”, ha assegurat. El dirigent republicà ha admès també que no sap “quin és el diàleg possible”, però ha conclòs que, “mentre Catalunya ha fet nombroses propostes d’entesa amb l’Estat espanyol al llarg de la història, aquest acord no ha estat possible, i s’ha demostrat en temes com l’Estatut o el finançament”. Davant d'això, Amorós ha afirmat que “els catalans han dit que, com que l’estat espanyol no reconeix Catalunya com a nació i com a poble, amb llengua, cultura i voluntat de ser, es vol buscar un altre camí, i ara es vol parlar de com s’escolta el poble de Catalunya i, per tant, de com s’exerceix el dret a decidir”.

També ha intervingut en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel la viceprimera secretària de les joventuts socialistes, Arantxa Calvera, que ha recordat la importància d’encaixar totes les peces perquè es pugui fer una consulta pactada, en la línia del que plantegen els socialistes catalans i molts socialistes espanyols. “En una Espanya que sigui nació de nacions, hi podria haver un diàleg sincer, però la realitat és que ara tenim sobre la taula una pregunta i una data per fer una consulta, i una majoria de la població catalana que vol fer-la”, ha dit. Calvera, a més, ha recordat que “encaixar tot això és un gran enigma” i que “els partits no es mouran fins després de les eleccions europees”.

Cinc mesos després de l’anunci de la consulta, i immersos en la campanya de les eleccions europees del 25 de maig, els partits i la societat en general no veuen de moment cap porta oberta a converses que puguin desbloquejar l’actual situació. La Generalitat insisteix en posar sobre la taula la voluntat política d’un poble, que majoritàriament diu que vol votar, mentre que el govern espanyol es mostra disposat a parlar sempre que es faci un pas enrere en la intenció de fer el referèndum, amb l’argument que s’està trencant la sobirania de tot el poble espanyol.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 17'30").

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció