En directe

Cocodril Club

FÓRMULA ESTEL

"S'han d'entendre les religions amb l'Estat, perquè si no, els perjudicats són els ciutadans"

Un llibre sobre l'última exhortació del Papa dedicada a la família, titulat 'Com aplicar l'Amoris Laetitia', i un altre en forma d'entrevista personal, 'Un cardenal…

3 abril 2017

Mercè Raga

Comparteix
Un llibre sobre l'última exhortació del Papa dedicada a la família, titulat 'Com aplicar l'Amoris Laetitia', i un altre en forma d'entrevista personal, 'Un cardenal es confessa', editat per PROA, tenen com a protagonista comú Lluís Martínez Sistach. Recordem que el cardenal Martínez Sistach participava, els anys 2014 i 2015 a Roma, en els dos sínodes de bisbes dedicats precisament a la família. El present i el futur de la Basílica de la Sagrada Família, la preparació del segon Congrés de Pastoral de les Grans Ciutats, que es farà al juliol a Rio de Janeiro són algunes de les qüestions que ocupen ara la vida de Martínez Sistach, El cardenal Sistach ha estat un home clau en l’Església catalana del segle XX. Ara, l’arquebisbe emèrit parla en aquest llibre sense embuts de la seva vida personal, sacerdotal i episcopal, lligada a la seva gran ciutat, Barcelona. 
El llibre Un cardenal es confessa de l’editorial PROA, “no és una confessió sacramental. Es un llibre de memòries, una autobiografia i també hi ha pensament.” El pròleg del llibre córrer a càrrec del cardenal Gianfranco Ravassi. Aquests repàs per part de la seva vida, és a mode d’entrevista amb el capellà i periodista Jordi Piquer, delegat de mitjans de l’arquebisbat de Barcelona durant bastants anys.Aquestes converses del llibre tenen lloc a la residència sacerdotal de sant Josep Oriol, la seva residència.
Un tema que també toca el llibre Un cardenal es confessa de PROA són les religions a la ciutat secular. Laïcitat no és igual a Laïcisme. Un tema que ha portat molt debat, i que el cardenal ha reflexionat molt durant el seu ministeri. "S'han d'entendre les religions amb l'Estat, perquè si no, els perjudicats són els ciutadans" ha assegurat Martínez Sistach. 
Martínez Sistach creu que la classe política ha arribat a la maduresa democràtica que demana diàleg i pacte, tot i que reconeix que en l’actualitat,  "falta diàleg. És una qüestió política, i la política es fa amb el diàleg, no amb els tribunals". Martínez Sistach ha recordat que quan era arquebisbe de Barcelona i "es trobava amb alcaldes mai va preguntar de quin partit politic era, perquè això sempre condiciona una mica".
Un altre tema que toca aquest llibre de vivències personals de l’arquebisbe emèrit és el paper de la dona a l’església. En el llibre Martínez Sistach assegura que “no hi hauria cap dificultat perquè una dona presidís un Consell Pontifici, que és un discasteri de la cúria romana”.
Lluís Martínez Sistach ha tingut una trajectòria extensa i intensa, primer com a bisbe auxiliar de Barcelona, després com a bisbe de Tortosa i arquebisbe de Tarragona i finalment arquebisbe de Barcelona, on va ser creat cardenal al novembre de 2007. Va tenir una relació de gran confiança amb Benet XVI, un vincle que va propiciar el viatge del pontífex a Barcelona l’any 2010, per dedicar el Temple de la Sagrada Família de Gaudí i erigir-lo en basílica. Al març del 2013, Sistach va participar en el conclave que va elegir Papa el cardenal Bergoglio, l’actual Sant Pare Francesc. Al novembre del 2015, va veure acceptada la renúncia per edat com a titular de l'arxidiòcesi de Barcelona. Lluís Martínez Sistach és home discret però de gran energia i facilitat de comunicació.
La frase final del llibre, i també de l’entrevista avui a la Fórmula Estel, ha estat "la fe cristiana ens fa feliços, i ho dic per experiència. És una aventura meravellosa".
Pots escoltar l’entrevista sencera (minut 5)

Més actualitat

Sense categoria

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció

RÀDIO ESTEL

TURISME

Ràdio Estel us porta a conèixer el monestir de Poblet i la comarca de la Conca de Barberà

Anunci Twitter Poblet

Aquest divendres 29 de setembre, 'La Caravana' de Ràdio Estel viatjarà fins al monestir de Poblet per fer un programa especial

25 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

El sindicalista denuncia que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana als anys 70 i ara la Fiscalia ha acceptat una querella presentada contra sis expolicies

22 setembre 2023

Redacció