En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Som lliures per fumar però, si hi caiem, vivim presoners del vici"

Utilitzar la llibertat humana per fumar ens porta a perdre una dimensió fonamental d'aquesta llibertat: la de deixar el tabac i protegir la nostra salut.…

31 maig 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Utilitzar la llibertat humana per fumar ens porta a perdre una dimensió fonamental d'aquesta llibertat: la de deixar el tabac i protegir la nostra salut. Aquesta ha estat una de les idees més comentades aquest dimecres en el programa El Mirador de l'actualitat. "Som lliures per fumar però, si hi caiem, vivim presoners del vici". En aquesta reflexió, pronunciada inicialment pel secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, l'antropòleg Lluís Serra, han coincidit també els altres participants en el col·loqui: la psicòloga Teresa López Fando, coordinador de Programes i Serveis de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), l'infermer Ricard González, del Servei d'Emergències Mèdiques "061 CatSalut Respon", i el president de l'Associació Centre Català d'Addiccions Socials (ACENCAS), Francesc Perendreu. Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, aquest any amb el lema "El tabac, una amenaça per al desenvolupament", López Fando ha destacat que "aquí l'important és que la societat trobi cada dia més mecanismes per ajudar els fumadors a deixar l'hàbit, preferentment de manera gradual i encara que hi hagi recaigudes".
El consum del tabac mata cada any més de 6 milions de persones, xifra que augmentarà als 8 milions anuals el 2030 si no s’intensifiquen les mesures per contrarestar-lo. A més del perjudici per a qualsevol persona en la seva salut física, empobreix les famílies i afebleix les economies nacionals. Tot i que tots han reconegut el benefici de les restriccions dels últims anys, la representant de l'AECC ha assegurat que "cal anar més enllà per evitar la previsió d'increment". Serra ha comentat que "moltes persones fumadores defensen la necessitat de protegir el medi ambient, però abans haurien d'aplicar-se l'ecologia sobre el seu propi cos, la seva salut". Teresa López Fando ha recordat que "encara tenim 206 persones diàries que moren al món per causes relacionades amb el tabaquisme, i això és com si cada dia caigués un avió Airbús del cel i morissin tots els seus ocupants". Ricard González, per la seva banda, ha explicat que "han augmentat les trucades al 061 fetes per persones que demanen ajuda per deixar de fumar, i estan donant molts resultats amb tot el seguiment". Finalment, Francesc Perendreu ha recordat que el tabaquisme convencional conviu amb "altres addiccions molt més dramàtiques i preocupants, com ara els videojocs en preadolescents i adolescents, la ludopatia i l'alcoholisme, sense treure importància als perjudicis de fumar".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 31 de maig.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció