En directe

El diumenge a Montserrat

POLÍTICA

SOCIETAT

Antonio Miguel Utrera, supervivent de l'11M: "La Comunitat de Madrid ens ha donat l'esquena"

En una entrevista a Ràdio Estel, un dels supervivents dels atemptats de l'11 de març del 2004 relata com ha sigut conviure amb la tragèdia: "Dels 18 als 38 m'ha passat la vida sencera"

11 març 2024

Redacció

Comparteix

Avui fa vint anys dels atemptats l'11M als trens de Rodalies de Renfe de Madrid. 193 persones van perdre-hi la vida i 2.000 van resultar ferides. Un d'aquests ferits i supervivent, Antonio Miguel Utrera, ha acusat la Comunitat de Madrid de donar-los l'esquena. "Per a ells, les víctimes de l'11-M som el record dels seus pitjors dies i pitjor moments. Sempre ens han menyspreat", ha lamentat al programa La Caravana de Ràdio Estel.

Estat en que va quedar un dels vagons de l'atemptat de l'11M

A diferència d'altres anys, avui Antonio Miguel Utrera participarà en els actes d'homenatge que es faran a la capital espanyola, on també hi seran les principals autoritats del país. "És un dia normal, però alhora no ho és. Avui tots els records floreixen de manera més viva. El dolor es porta intensament", ha manifestat.

"Dels 18 als 38 m'ha passat la vida sencera"

Aquest jove, que aquell 11 de març tenia només divuit anys, es desplaçava a la universitat en tren amb una companya seva. Avui, més que mai, també té un record per a l'Angèlica, una de les 193 víctimes mortals. "He mantingut un diàleg en silenci amb ella. Ha estat una presència. El seu record avui és més intens", admet. Assegura que els atemptats van interrompre els somnis d'una persona jove que es dedicava a l'escriptura. "La meva vida simplement ha marxat. Dels 18 als 38 m'ha passat la vida sencera", sentència.

L'escriptura l'ha ajudat a conviure amb la tragèdia

Per a Utrera, l'escriptura ha estat un alliberament, l'eina que l'ha ajudat a conviure amb la tragèdia. Fa dos anys, va publicar el poemari Los días jueves, poemas suspensivos. "Crec que el que estava explicant mereixia ser conegut, és a dir, que la gent ho entengui, ho aculli i ho vegi com a part de la seva vida". Tot i que ja hagin passat dues dècades, cada setmana recorda el que va viure. "Els dijous em porten un record viu d'aquell dia. És un record permanent abans que torni a ser 11 de març".

ESCOLTA L'ENTREVISTA

Entrevista a Antonio Miguel Utrera, supervivent de l'atemptat de l'11M

0:00 / 0:00

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció