En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

Terra Santa: entre "la responsabilitat de Hamàs" i "l'abús d'Israel"

Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, iTeresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes…

6 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Toni Florido, president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, iTeresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, han participat aquest divendres en el programa El Mirador de l'actualitat, que ha dedicat uns minuts inicials a comentar la situació de llibertat per a Carles Puigdemont i la possibilitat d'una nova investidura imminent. En una segona part, els participants han debatut sobre la  la nova crisi, amb greu enfrontament, entre Israel i Palestina després de la mort violenta de 18 palestins el Divendres Sant i una nova onada d'accions que han provocat aquest mateix divendres almenys 5 morts i 700 ferits. Florido ha admès que "la situació és molt lamentable, en un conflicte enquistat", però ha assegurat que no sap "quines són les motivacions de Hamas quan fa ús de la població civil per desafiar Israel, la seguretat del qual és posada en qüestió". En aquesta línia, ha lamentat que "les crides a investigar Israel i el seu èxit obliden sempre la responsabilitat de Hamàs, que aprofita, a més, unes festes, el Pesàkh jueu i la Pasqua cristiana, per atacar".

Mohamed Said ha recordat que "Israel és  l'únic estat del món que no té les seves fronteres reconegudes internacionalment". A més de denúnciar el que ha qualificat "d'abús d'Israel", ha dit que "la marxa del retorn és un dret de la població palestina, que ha vist trepitjats els seus drets des de l'any 1948". En aquesta línia, ha comentat que "els palestins tenen dret a manifestar-se davant les constants negatives d'Israel des de fa 70 anys, temps en què no aplica cap de les resolucions de les Nacions Unides, que són moltes". Per la seva banda, Teresa Carreras ha qualificat els 70 anys de guerra de "vergonya per a tot el món i fracàs de la comunitat internacional i les seves institucions". La periodista, a més, ha criticat "els comentaris fets aquests dies pel representant de Nacions Unides per al Pròxim Orient, Nickolay Mladenov, que ha instat l'exèrcit israelià a la màxima moderació i els palestins, a evitar la ficció, unes declaracions horribles i molt pobres". Com a alternativa, ha dit que "caldria actuar més internacionalment i posar les dues parts en una taula per dialogar i negociar".

D'altra banda, al principi del col·loqui, els tres participants en el programa han analitzat han coincidit a l'hora de valorar la nova situació de llibertat que viu Carles Puigdemont, des d'aquest divendres al matí, com un èxit de la seva defensa. També han destacat la importància que es formi aviat un govern a Catalunya.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 d'abril.

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció