En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

Toni Florido (Amics d'Israel), el palestí Mohamed Abdejamid i la professora Sònia de Jaime (URL) defensen la pau interreligiosa

Les relacions entre cristians, jueus i musulmans han estat molt presents en el recent viatge del papa Francesc a Terra Santa, que va viure aquest…

27 maig 2014

Redacció

Comparteix

Les relacions entre cristians, jueus i musulmans han estat molt presents en el recent viatge del papa Francesc a Terra Santa, que va viure aquest dilluns a Jerusalem les últimes hores. Aquest dimarts, s’ha parlat del tema en el Mirador de l’actualitat, dins el programa "El primer cafè" de Ràdio Estel, on el president de l’Associació Catalana d’Amics d’Israel, Toni Florido, ha destacat la gran capacitat de lideratge que té el Sant Pare. Florido ha destacat que “ha estat un viatge molt simbòlic” i que “qualsevol acció que fa el papa Francesc, una autoritat moral indiscutible, pot ajudar en qualsevol dels seus contextos”. El dirigent de l’entitat israeliana ha afegit que, “si parlem d’un cotext tan delicat com el d’Israel i Palestina, qualsevol de les seves accions s’ha de considerar en positiu”.

El delegat a Catalunya de l’Organització per l’Alliberament de Palestina (OAP), Mohamed Abdejamid, ha lamentat les restriccions imposades des d’Israel, dins la valoració positiva d’aquest viatge del Papa a Terra Santa. Abdejamid, que ha regalat a Ràdio Estel un Rosari portat ara fa uns dies des de Jerusalem, ha destacat tres grans gestos de pau protagonitzats per Francesc, començant per “la seva aturada al mur és un rebuig al mur que ha estat contruït i que ha destruït pobles, aldees i ciutats”. Precisament amb aquesta activitat, segons el dirigent palestí “el Papa ha volgut connectar amb les famílies, cosa que mostra que el gest és un rebuig total del mur, sobretot per la seva forma de baixar del cotxe i resar”. Un altre fet significatiu subratllat per Abdejamid és el “dinar amb els refugiats, que no són precisament l’alta societat palestina, sinó els refugiats que estan pagant el sofriment des del 1948, la qual cosa és un exemple i símbol del cristianisme que està a favor dels pobres, de la gent que està més necessitada de pau i de menjar”. Finalment, ha recordat que també ha estat molt positiva “la visita al centre de l’Holocaust com a rebuig al sofriment”.

D’altra banda, Mohamed Abdejamid ha explicat que, “quan la política comença a posar obstacles perquè la gent pugui exercir la seva fe espiritual, això està malament, ja que s’ha de deixar exercir la gent lliurement”.  En aquesta línia, ha assegurat que, “si ve el Papa a resar a Terra Santa, haurien de venir tots els cristians i musulmans a resar amb ell, no limitar-ho a unes quantes persones”.

També ha participat en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel la professora de la Universitat Ramon Llull, Sònia de Jaime, que ha destacat la capacitat que té el papa Francesc d’acostar-se a les diverses sensibilitats. “Ha continuat una mica amb la postura de predicar amb l’exemple, es veu en els gestos que fa, i ho fa amb molta empatia, com si digués que es posa al lloc de l’altre i respecta aquests espais, amb la pregària al costat de l’altre i per allò que li interessa. Aporta l’exemple de posar-se al lloc de l’altre i  fer un diàleg més ric”, ha explicat. Sònia de Jaime, que és professora de Comunicació Corporativa, ha dit que Francesc s’expressa davant del món amb uns missatges molt treballats. Ha destacat que, “des del punt de vista de la comunicació i sense treure cap valor al fons del tema, des del punt de vista icònic, el Papa és un expert en la generació d’imatges, com ara la de l’abraçada o la de les seves pregàries davant de cada espai”. En aquesta línia, Sònia de Jaime ha conclòs que el pontífex, d’aquesta manera, “ha aconseguit que cada mitjà triés la fotografia que més li ha interessat i ha aconseguit crear impacte”.

Sònia de Jaime, Toni Florido i Mohamed Abdejamid han subratllat, a més, la importància de la invitació feta pel papa Francesc perquè el president israelià, Shimon Peres, i el president palestí, Majmud Abbàs, es reuneixin properament amb ell al Vaticà per treballar i pregar per la pau.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 29'30").

Més actualitat

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció