En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Tot acabarà amb un Brexit tou, pel gran interès econòmic"

Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Òscar Oliver, director del…

3 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Ferrer, president del Consell Català del Moviment Europeu, Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, i Òscar Oliver, director del Centre d'Estudis per al Transport a la Mediterrània Occidental (CETMO), han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació del Brexit, un problema que deixa el Regne Unit en un atzucac polític de difícil solució, un cop que ja és un fet l’ajornament de la sortida de la Unió Europea. Oliver ha explicat que "tot acabarà bé, amb un Brexit tou, perquè hi ha un gran interès econòmic pel mig, amb moviments de persones i de mercaderies". En aquesta línia, des de la seva experiència amb l'aviació, el també exdirector d'Aeroports de Catalunya ha assegurat que, "en les aerolínies britàniques, la tranquil·litat és absoluta". Igualment ha recordat que, "malgrat tot, els britànics tenen un cert esperit europeista, cosa que fa pensar que finalment hi haurà acord que evitarà la ruptura rígida i tràgica". Òscar Oliver ha reconegut, això sí, que "la mateixa sortida del Regne Unit ja és en ella mateixa un fracàs de la manera de ser de la Unió Europea i tot el que ha estat i vol ser de cara al futur".
Per la seva banda, Xavier Ferrer ha destacat que la negociació de Theresa May amb Jeremy Corbyn "és un gir important perquè, després de totes aquestes votacions del Brexit a partir de l'acord gestionat pel govern britànic, també s'han tombat propostes del mateix Parlament". En aquesta línia, ha afegit que la primera ministra "fa ara aquest pas amb els laboristes, que hi veuen una qüestió d'interès nacional britànic". Finalment el president del Consell Català del Moviment Europeu ha apuntat que "tot anirà bé, perquè la Unió Europea podrà flexibilitzar alguns paràmetres, ara que l'oposició hi participa en l'intent d'assolir un acord". Ferrer igualment ha dit que hi veu "una situació d'aquelles a les quals la Unió Europea ens té acostumats perquè, quan s'està a punt d'arribar al precipici, s'arriba a un acord encara que sigui modificant la declaració política i es permetés que el Regne Unit pugui sortir de la Unió Europea el 22 de maig".
En un altre moment, Teresa Carreras ha assegurat que "la Unió Europea, en el fons, està tenint una actitud exemplaritzant, perquè els països sàpiguen que sortir-ne no és fàcil i que val més solucionar les coses des de dintre". La periodista ha afegit que, "amb el Brexit, comença el debat de com ha de ser la Unió Europea". Ha conclòs que "les eleccions generals anticipades al Regne Unit és una de les sortides que podria calmar una mica més els ànims, perquè es veu clarament que conservadors i laboristes estan molt fracturats, cosa que fa pensar que, els propers dies, Theresa May ha de fer un pas enrere o al costat, per donar pas a un nou escenari".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 3 d'abril.

Les dates del 12 d’abril i el 22 de maig encara són viables, tot i que les últimes votacions del Parlament britànic no han aclarit encara què pot passar. Un procés fallit o un Brexit dur, sense acord, encara plana sobre els diputats i sobre el govern de Theresa May. La primera ministra, a més, continua jugant la carta d’empènyer els diputats de la Cambra dels Comuns a donar suport al seu Brexit. Les conseqüències d’aquesta situació, més enllà del que acabi passant, són de moment imprevisibles. La possibilitat d’un nou referèndum encara és present en el debat polític sobre possibles vies de sortida.

Més actualitat

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

Francesc Roig: “Des de Càritas fa temps que demanem el repartiment solidari i proporcional de migrants” 

Presentació de la memòria anual 2023 de Càritas Catalunya. Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, el primer començant per l'esquerra / Font: Càritas Catalunya

El president de Càritas Catalunya creu que el debat sobre la llei d’estrangeria s’hauria d’abordar des d’un “realisme pràctic i no electoralista”.

11 juliol 2024

Redacció