En directe

La Caravana

AUDIOS

"Tothom pot tenir una aturada a la vida, però la provocada per un intent de suïcidi no l'expliques en una entrevista de feina"

Parlem de salut mental amb Niobe, que es va intentar suïcidar tres vegades, i amb Cecília Borràs, presidenta de Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS)

21 novembre 2023

Redacció

Comparteix

Encara hi ha estigma al voltant dels supervivents del suïcidi. Ho ha dit en una entrevista a La Caravana de Ràdio Estel, Niobe, que va intentar posar fi a la seva vida tres vegades i amb qui hem parlat arran de les últimes dades. 607 catalans es van suïcidar el 2022, un 5% més que el 2021.

La mort per suïcidi segueix a l'alça, però malgrat aquestes morts, els intents es van reduir en un 2,9% durant el primer semestre del 2023, si mirem en retrospectiva el primer semestre del 2022.

Uns peus a una cornisa d'un edifici

Cecília Borràs, presidenta de Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS), ha explicat el seu cas, la mort per suïcidi del seu únic fill quan aquest tenia 19 anys i "cap malaltia mental greu".

Ara han passat 15 anys i ella reconeix estar "bé" i haver acceptat que això forma part de la seva biografia, però destaca la dificultat de superar un episodi com a aquest. "En la mort per suïcidi, mai tindrem el perquè resolt, com passa, per exemple, en una mort per un accident de trànsit". De fet, "un supervivent pot ser una persona que s'ha intentat suïcidar i no ho ha aconseguit, però també les famílies que l'acompanyen o que viuen un suïcidi d'algú molt proper". Sigui com sigui, si la mort és sobtada, el comú denominador és el xoc.

"En la mort per suïcidi, mai tindrem el perquè resolt". Cecília Borràs, presidenta de l'Associació de Supervivents

Borràs ha reconegut també que ha augmentat la demanda d'ajuda a l'associació un 20%. "Les persones saben des del primer moment que necessiten ajuda i que aquesta no està dins del sistema". "És necessari parlar-ho amb altres persones que han passat el mateix que tu i que els mitjans de comunicació se'n facin ressò".

Triple temptativa de suïcidi

Niobe és, també, una supervivent. Va intentar posar fi a la seva vida tres vegades perquè se sentia "sola i patia una gran desesperança". Ella destaca la importància de tenir companyia i d'acabar amb l'estigma. "Encara n'hi ha, per exemple, buscant feina". "A tothom li pot passar, però l'aturada al currículum per un intent de suïcidi no l'expliques en una entrevista de feina".

ESCOLTA L'ENTREVISTA

Entrevista amb l'Associació de Supervivents del Suïcidi i un testimoni

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció