En directe

Laudes

ECONOMIA I FINANCES

Des del Col·legi d'Economistes asseguren que aquest estiu el turisme superarà "amb escreix" les xifres d'abans de la pandèmia

El secretari tècnic, Àngel Hermosilla, alerta que tot i les bones perspectives turístiques, la inflació dels aliments continua sent alta

13 juliol 2023

Comparteix

El secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, ha assegurat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que aquest estiu el turisme superarà "amb escreix" les xifres d'abans de la pandèmia. Sobre el turisme, Hermosilla ha detallat que durant el primer trimestre d'aquest any la despesa dels turistes internacionals que han vingut a Espanya ja és un 12% superior a la despesa de l'any 2019 i, a més, la previsió de turistes ja supera la que hi havia abans de la pandèmia. D'entrada, segons l'economista i respecte al turisme, la situació és molt bona.

L'IPC ha baixat a l'1,9% a Catalunya el mes de juny

L'IPC A CATALUNYA

Aquest dimecres, l'Institut Nacional d'Estadística publicava les dades de la inflació del mes de juny. D'elles es desprén que el cost de la vida s'ha moderat a Catalunya tot i que comprar encara és més car que ara fa un any. L'IPC ha baixat més d'un punt el passat mes de juny i s'ha situat en l'1,9% en comparació amb el mateix mes de l'any passat, és la taxa més baixa des del març del 2021. Tot i que les dades són bones, l'economista ha advertit que "encara queden mesos amb preus elevats a la cistella de la compra". No hi ha una previsió a curt termini que els productes d'alimentació de primera necessitat baixin de preu, ha conclòs Hermosilla.

L'economista ha explicat també a Ràdio Estel que és normal que molts ciutadans no entenguin que les dades vagin bé, però que, en canvi, tot continuï sent molt car quan un va a comprar. "Una cosa són les dades macroeconòmiques; i l'altra són les dades al detall, les microeconòmiques, que són la realitat que patim quan anem a comprar, entre altres. A vegades, les dades macroeconòmiques no coincideixen amb les microeconòmiques perquè la realitat de cadascú no està impregnada necessàriament amb el que passa a escala macroeconòmica". Per exemple, ha detallat Àngel Hermosilla, tot i que l'IPC se situa aquest mes de juny en l'1,9%, que és l'objectiu marcat pel Banc Central Europeu, comprar productes bàsics com el sucre, la llet o les patates és un 44% i un 19% respectivament més car que el juny de l'any passat.

Tot i la baixada de l'IPC el mes de juny, comprar productes bàsics és més car que el juny de l'any passat

Amb tot, des del Col·legi d'Economistes de Catalunya detallen, a banda del turisme, que avui dia l'economia catalana té un bon estat de salut i que "les xifres no són tan dolentes com les que es preveien a principis d'any". Segons Hermosilla, "no anem al ritme de l'any passat, però tampoc anem tan malament com ens pensàvem".

Cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo

Aquest dilluns, hi va haver a Atresmedia el primer i únic cara a cara entre els principals candidats a les eleccions generals del 23 de juliol, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez i el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. L'economia va centrar part d'aquest debat i els dos candidats es van disparar retrets dels quals era complicat extreure'n una idea clara.

Per una banda, Pedro Sánchez assegurava que l'economia espanyola anava a molt bon ritme; mentre que Feijóo deia que el ritme de creixement era un desastre. Sobre tot això, l'economista Àngel Hermosilla ha estat clar i ha dit que "els dos van forçar l'anàlisi de les dades econòmiques per teixir el seu discurs polític". Hermosilla ha afegit que els polítics presenten les dades que més els interessa i que, en molts casos, "es forcen situacions a l'extrem que no són bones perquè acaben contaminant la percepció de les persones".

Un altre dels temes que va centrar el debat va ser el dels autònoms. Segons Hermosilla, "això hauria de ser un element molt criticat, perquè el col·lectiu està patint una situació de constant marginació. La conjuntura normativa legal, política i econòmica no els ajuda perquè deixin de ser un col·lectiu al marge", ha conclòs.

Escolta l'entrevista

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció