En directe

Vespres

RÀDIO ESTEL

Un algoritme podria donar resposta a 85 tipus de càncer

Marta Sales, membre del Grup de Recerca de Sistemes i Enginyeries Emergents del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, ha explicat a…

7 novembre 2019

Comparteix
Marta Sales, membre del Grup de Recerca de Sistemes i Enginyeries Emergents del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, ha explicat a Ràdio Estel el resultat d'aquest treball, que comporta un important avenç científic. Sales ha assegurat que, “si som capaços d’introduir detalls específics sobre la línia cel·lular del càncer, aquest fet implicaria un pas endavant per a la medicina de precisió personalitzada de cara a verificar si, al pacient, li pot anar millor una cosa o una altra”. La investigadora ha recordat que "el mètode actualment està en una primera fase" i que, "a partir d'ara, s’obre una nova via per a una predicció mèdica i farmacològica per lluitar contra el càncer".
El treball dels investigadors es basa en un algoritme que no recull propietats dels medicaments ni de la malaltia, sinó que agafa les dades de les interaccions entre tipus de fàrmacs i cel·lulars de càncer. Marta Sales ha afirmat que, “amb aquestes dades, l'algoritme é capaç de donar una resposta aproximadament d’un 75 per cent d’efectivitat”. Igualment ha afegit que, “si existeixen aquests tipus d’algoritmes, que són predictius amb poques dades, poden ajudar molt a l’hora de fer una primera tria de quines son les parelles de medicaments més prometedores per a diferents tipus de càncer”.
Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ.

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

“Càritas no és una ONG, és l’acció de l’església cristiana per a les persones en situacions més vulnerables” 

Eduard Sala ha estat escollit nou director de Càritas Diocesana de Barcelona després d'estar vinculat a l’entitat des de fa quatre dècades i ser responsable de l’àrea social de la institució els últims nou anys.

29 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El Pare Abat de Poblet reivindica el monestir com a pol espiritual i turístic de la Conca de Barberà 

El pare Abat de Poblet ha explicat la història del monestir, l’espiritualitat i les activitats que s'hi fan

29 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció