En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Unes noves eleccions són l'escenari perfecte per a Pedro Sánchez"

Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Anton Verdeny, advocat, economista i gestor administratiu, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de…

6 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Anton Verdeny, advocat, economista i gestor administratiu, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el panorama polític general a Catalunya i a Espanya, que es troba entre la incertesa després de la investidura fallida de Pedro Sánchez, amb un diàleg estancat i previsió de noves eleccions per al 10 de novembre, i la situació també encallada a Catalunya, pocs dies abans de la Diada. Pursals ha destacar que "anem a unes noves eleccions generals, ja que és l'escenari perfecte perquè Pedro Sánchez s'erigeixi en líder únic de l'esquerra a Espanya i surti reforçat en la seva trajectòria després de la moció de censura i les últimes eleccions". En aquesta línia, ha afegit que "Podem no té discurs i ha perdut pes territorial, mentre que Ciutadans, després d'haver patit baixes de dirigents territorials, també ha generat desgast en l'opinió pública". En definitiva, el politòleg ha conclòs que "anem cap a un nou bipartidisme que torna". Verdeny, per la seva banda, ha comentat que "es veu ara un cert rearmament ideològic del que seria el bipartidisme dinàstic a Espanya, tot i que no està clar que surti bé la jugada, ni per al PSOE ni per al PP". A banda d'això, ha pronosticat que Vox, en unes hipotètiques eleccions, "tindrà segurament fidelitat de vot, mentre que els socialistes intentaran menjar de Ciutadans i convertir-se en una nova formació d'Estat, més que no pas de l'esquerra".
Sobre la situació de Catalunya, Guillem Pursals ha assegurat que "estem en un punt en què Esquerra intenta convertir-se en nou partit de país, cosa que no fa Junts per Catalunya". Anton Verdeny ha dit que "Esquerra està clarament abocada a ser el nou partit de l'autonomisme o del sobiranisme tranquil, però ja veurem si això quedarà refrendat per les urnes". I pel que fa a la propera celebració de la Diada, Pursals ha subratllat que "serà en el sentit reivindicatiu diferent, per la fiscalització que els ciutadans exerciran cap als seus polítics, cosa que pot transmetre una possible campanya llarga i farà que s'analitzi tot el que es digui fins a l'última coma". Verdeny ha conclòs que "hi ha un punt de maduresa en l'electorat català, que considera que cal passar comptes després d'unes promeses i uns resultats determinats". Igualment ha dit que l'electorat present l'11 de setembre al carrer "serà més crític", i ha situat el paper del PSC en una rellevància creixent, després d'una evolució des del federalisme i la defensa d'un referèndum pactat fins a l'actual "federació catalana del PSOE, moguda per Miquel Iceta, que és un polític certament molt intel·ligent".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 de setembre.

La manca d’acord per investir Sánchez a finals de juliol, com també per formar un govern de coalició o de cooperació, conviu aquests dies amb la manca de diàleg i l’estancament del conflicte a Catalunya, tot mentre s’espera per a finals de setembre la sentència del judici per l’1 d’octubre. La perspectiva d’unes eleccions a Catalunya, després dels desencontres dins el govern ha planat aquestes setmanes mentre creixen les crides a la unitat de l’independentisme, sobretot de cara al proper 11 de setembre. Les últimes crisis tenen com a principals motius els recents impagaments del govern espanyol denunciats per la Generalitat, la qüestió de les oficines del govern català a l’exterior i els recursos anunciats pel gabinet de Pedro Sánchez i, com a línia de continuïtat, l’actual manca de diàleg operatiu per a una futura solució al problema de fons, aguditzat els últims dos anys.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció