En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Unes noves eleccions són l'escenari perfecte per a Pedro Sánchez"

Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Anton Verdeny, advocat, economista i gestor administratiu, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de…

6 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Guillem Pursals, politòleg i màster en Seguretat, i Anton Verdeny, advocat, economista i gestor administratiu, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el panorama polític general a Catalunya i a Espanya, que es troba entre la incertesa després de la investidura fallida de Pedro Sánchez, amb un diàleg estancat i previsió de noves eleccions per al 10 de novembre, i la situació també encallada a Catalunya, pocs dies abans de la Diada. Pursals ha destacar que "anem a unes noves eleccions generals, ja que és l'escenari perfecte perquè Pedro Sánchez s'erigeixi en líder únic de l'esquerra a Espanya i surti reforçat en la seva trajectòria després de la moció de censura i les últimes eleccions". En aquesta línia, ha afegit que "Podem no té discurs i ha perdut pes territorial, mentre que Ciutadans, després d'haver patit baixes de dirigents territorials, també ha generat desgast en l'opinió pública". En definitiva, el politòleg ha conclòs que "anem cap a un nou bipartidisme que torna". Verdeny, per la seva banda, ha comentat que "es veu ara un cert rearmament ideològic del que seria el bipartidisme dinàstic a Espanya, tot i que no està clar que surti bé la jugada, ni per al PSOE ni per al PP". A banda d'això, ha pronosticat que Vox, en unes hipotètiques eleccions, "tindrà segurament fidelitat de vot, mentre que els socialistes intentaran menjar de Ciutadans i convertir-se en una nova formació d'Estat, més que no pas de l'esquerra".
Sobre la situació de Catalunya, Guillem Pursals ha assegurat que "estem en un punt en què Esquerra intenta convertir-se en nou partit de país, cosa que no fa Junts per Catalunya". Anton Verdeny ha dit que "Esquerra està clarament abocada a ser el nou partit de l'autonomisme o del sobiranisme tranquil, però ja veurem si això quedarà refrendat per les urnes". I pel que fa a la propera celebració de la Diada, Pursals ha subratllat que "serà en el sentit reivindicatiu diferent, per la fiscalització que els ciutadans exerciran cap als seus polítics, cosa que pot transmetre una possible campanya llarga i farà que s'analitzi tot el que es digui fins a l'última coma". Verdeny ha conclòs que "hi ha un punt de maduresa en l'electorat català, que considera que cal passar comptes després d'unes promeses i uns resultats determinats". Igualment ha dit que l'electorat present l'11 de setembre al carrer "serà més crític", i ha situat el paper del PSC en una rellevància creixent, després d'una evolució des del federalisme i la defensa d'un referèndum pactat fins a l'actual "federació catalana del PSOE, moguda per Miquel Iceta, que és un polític certament molt intel·ligent".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 6 de setembre.

La manca d’acord per investir Sánchez a finals de juliol, com també per formar un govern de coalició o de cooperació, conviu aquests dies amb la manca de diàleg i l’estancament del conflicte a Catalunya, tot mentre s’espera per a finals de setembre la sentència del judici per l’1 d’octubre. La perspectiva d’unes eleccions a Catalunya, després dels desencontres dins el govern ha planat aquestes setmanes mentre creixen les crides a la unitat de l’independentisme, sobretot de cara al proper 11 de setembre. Les últimes crisis tenen com a principals motius els recents impagaments del govern espanyol denunciats per la Generalitat, la qüestió de les oficines del govern català a l’exterior i els recursos anunciats pel gabinet de Pedro Sánchez i, com a línia de continuïtat, l’actual manca de diàleg operatiu per a una futura solució al problema de fons, aguditzat els últims dos anys.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció