En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Pagesos i sequera: "Les ajudes del govern de Pedro Sánchez no ens arribaran per solucionar res"

Unió de Pagesos i JARC remarquen a Ràdio Estel que, encara que plogui demà, el 90% del secà ja es dona per perdut.

26 abril 2023

Redacció

Comparteix
Sequera pagesos

La sequera ha obligat a tancar, per primera vegada en els seus 161 anys d'història, el canal d'Urgell. A partir d'ara, només hi haurà aigua per abastir municipis i regar, una vegada al mes, els arbres perquè no es morin. En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el responsable dels sectors agrícoles del sindicat d'Unió de Pagesos, Miquel Piñol, ha remarcat que la situació actual és "molt delicada" i podria passar a ser "extrema" en els pròxims dies perquè "no hi ha cap previsió que sigui bona".

En aquest sentit, el cap de la sectorial de l'Aigua del sindicat de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Martí Costal, ha especificat, també en aquest programa, que "encara que plogués demà i hi hagués un miracle com el de l'any 2008 on van caure més de 150 litres al maig, el 90% del secà ja s'ha perdut, una situació que afecta l'hora d'alimentar els animals i, en un temps, afectarà la societat". Costal ha volgut deixar clar que a Girona d'aigua n'hi ha, però com que s'abasteix Barcelona hi ha sectors que han quedat afectats. "Em sembla bé donar prioritat a l'ús de boca, però el repartiment de l'aigua hauria de ser més equitatiu i hauria de retornar d'alguna manera, sigui econòmicament o d'una altra forma", ha apuntat el cap de la sectorial de l'Aigua de JARC.

Sobre les noves mesures impulsades pel ministeri d'Agricultura per pal·liar els efectes de la sequera al camp, on destaca la rebaixa d'un 25% l'IRPF del 2022 a agricultors i ramaders, Piñol ha indicat que "aquestes mesures ajuden a curt termini, però que, amb la situació actual on el problema afectarà en els pròxims anys, no ajudarà a solucionar res", ha sentenciat.

Entrevista a Miquel Piñol (Unió de Pagesos) i Martí Costal (JARC)

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDI AMBIENT

Al sud d'Espanya, la sequera i la falta de pluges ja es pot relacionar amb el canvi climàtic

Parc Eòlic Baix Ebre

La catedràtica de física de l'atmosfera de la universitat de Barcelona, Carme Llasat, ha alertat a Ràdio Estel que el Govern de la Generalitat ha d'instal·lar plaques sense preguntar tant al territori

7 novembre 2022

Redacció

ACTUALITAT

INTERNACIONAL

Europa es compromet a aportar 60.000 milions per compensar els països més pobres dels efectes del canvi climàtic

D'aquí a 48 hores es clourà a Egipte la COOP27, la cimera de les Nacions Unides pel Clima i que durant una setmana ha reunit a més de 100 líders mundials. Acaba sense concretar grans acords

17 novembre 2022

Redacció