En directe

Fórmula Estel

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

Comparteix

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners". Així de contundent s'ha mostrat Belen Tascón, presidenta de les Associacions Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), en una entrevista a Ràdio Estel.

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona
Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona | ACN

La proposta del Govern d'ampliar a secundària el val escolar per comprar material escolar no ha estat ben rebuda per les famílies dels alumnes. "Aquesta mesura no està pensada per l'escola pública", ha dit Tascón al programa 'La Caravana'.

La proposta del Govern d'ampliar a secundària el val escolar per comprar mateiral no ha estat ben rebuda per les famílies dels alumnes

 Tascón ha justificat que les famílies paguen el material escolar directament al centre educatiu a partir d'una quota, "de manera que aquests vals no serveixen perquè les famílies no el puguin ingressar al centre educatiu". Per això, ha recordat que "no és una mesura enfocada a l'estalvi de les famílies" i explica que "tampoc contribueix a fer una escola pública gratuïta".

La presidenta de l'AFFAC ha criticat que el val només serveix "pels comerços, per les llibreries i papereries que venen aquest material, i que amb aquest xec poden augmentar ingressos". Per això, des de les famílies dels alumnes proposen que "els 55 milions que es destinaran a aquest val de material escolar vagin destinats a la partida de funcionament de centre, que és de 90 milions d'euros".

Les famílies d'alumnes proposen que els 55 M€ que es destinaran a aquest val de material escolar, vagin destinats a la partida de funcionament de centre, que és de 90 M€

D'aquesta manera, diu Tascón, "els centres educatius podrien reduir les quotes de material" i així no les haurien de pagar les famílies". Si s'aconseguís això, Tascón valora que es compliria el doble objectiu de ser una mesura d'estalvi i, alhora, complir amb el mandat que l'educació sigui gratuïta. "Només amb això el Govern sí que estaria pensant en les famílies", ha sentenciat la presidenta de l'aFFaC.

Temes pendents de l'educació, a banda del val escolar

Sobre el nou curs escolar, Belen Tascón ha lamentat que "no s'està avançant en temes importants com l'educació inclusiva, on no s'estan dedicant recursos". Critica, a més, que tampoc s'està avançant en la modificació del decret sobre menjador escolar, "que està desfasat des de l'any 1993". En aquest sentit, les famílies creuen que les quotes de menjador "haurien de ser universals i gratuïtes" o equivalents al que es paga a la resta de comunitat perquè, segons l'aFFaC, a Catalunya "es paga el menjador escolar més car de tot Espanya".

A Catalunya es paga el menjador escolar més car de tot Espanya

Entrevista a Belen Tascón, presidenta de l'aFFaC

0:00 / 0:00

Més actualitat

EDUCACIÓ

Sense categoria

Anna Simó: "Fins que no conegui l'escenari pressupostari del 2024, no em puc comprometre a revertir les retallades que demanen els sindicats"

La tornada a l'escola

La consellera d'Educació "no veu ni bé ni malament" que els sindicats d'Educació facin vaga

6 setembre 2023

Redacció

ACCIÓ SOCIAL

CÀRITAS

5.500 infants no poden pagar les despeses escolars a Barcelona

despeses escolars

Ho ha avançat Càritas Barcelona a Ràdio Estel alertant que aquesta situació empitjora la salut mental dels més petits

5 setembre 2023

Redacció