En directe

Vespres

RÀDIO ESTEL

Xavier Morlans i el caputxí Magí Sató proposen, per viure la Quaresma, un "minut místic" i una hora setmanal d'interioritat

El sentit de la Quaresma ha estat aquest dimarts el tema central de l'espai L'Església no s'atura. El teòleg, sacerdot i cantautor de música d'inspiració cristiana Xavier…

24 febrer 2015

Redacció

Comparteix
El sentit de la Quaresma ha estat aquest dimarts el tema central de l'espai L'Església no s'atura. El teòleg, sacerdot i cantautor de música d'inspiració cristiana Xavier Morlans l'ha definit com "un temps d'entrenament per acostar-nos a la persona de Jesucrist, que ens porta la pau i l'amor i que ha viscut, ha mort i ha ressuscitat per nosaltres". Ha parlat també d'una "Quaresma més enllà de les creences, laica, amb un missatge humanista en què les adversitats potser són més lleus si pensem que, fent un pas de fe, podem acostar-nos a Déu sense sentir-nos forçats". En el col·loqui, també ha participat el caputxí de la comunitat d'Arenys de Mar Magí Sató, que ha qualificat la Quaresma de "camí per seguir en profunidat, cap a un mateix, cap a Jesucrist, cap a la comunitat i cap al descobriment d'una alegria, d'una Pasqua que de fet ja es troba en nosaltres des del Baptisme". En aquest sentit, el frare ha afegit que "es tracta de descobrir el Déu que ens fa homes nous en la Pasqua, un temps que de fet és cada diumenge i cada dia".

Morlans ha equiparat l'entrenament quaresmal al dels gimnasos, "que estan plens de persones que suen i s'hi esforcen". Entrant més en profunditat en la Quaresma, el prevere ha proposat "tenir un minut místic cada dia, en qualsevol moment, pel carrer o en el transport públic, demanant a Déu que ens doni il·lusió". També ha suggerit "l'austeritat entesa com una privació, més enllà de les bases simbòliques, com el dejuni i l'abstinència alguns dies, que no s'han ni de magnificar ni de menysprear, i una privació pensada també per donar recursos materials i humans a les persones que no els tenen, cosa que pot ser un donatiu important a Càritas el Dijous Sant"

Xavier Morlans ha plantejat que "perdonar i demanar perdó és bo que es comenci a fer per Quaresma, tot i que certament hauria de ser una resposta i una crida de tot l'any". En aquesta línia, ha recordat que "per Quaresma es pot anar a una Eucaristia, si fa temps que no s'hi va, o a una trobada espiritual com ara la de Vine i veuràs, una experiència present en diverses parròquies o comunitats cristianes de l'arxidiòcesi de Barcelona, uns 50 minuts al vespre. És el també anomenat primer anunci". El caputxí Magí Sató, per la seva banda, ha proposat "deixar de banda Internet i la televisió per llegir l'evangeli i buscar la interioritat, tot preguntant-nos què diu l'evangeli a les nostres vides, des de la reflexió i fent-ne projecte personal". La Quaresma, segons Sató, és "un temps per repensar, per tornar a estudiar i per aplicar-lo a la vida".
Un altre aspecte subratllat per Morlans és la identificació de la vivència quaresmal amb "la desconnexió de la televisió i altres mitjans moderns" que ens atrapen. Ha citat el cardenal Carlo Maria Martini per defensar "la reserva d'una hora setmanal per centrar-se en la lectura de l'evangeli, en el silenci o en altres experiències espirituals". Magí Sató ha dit que aquesta vivència "també comporta dedicar a la família i al nostre entorn una estona molt necessària", i ha afegit que "de la pregària del Parenostre, ens hauríem de quedar precisament amb la invocació al Déu Pare, un primer punt que és una meravella, afegida al fet que tots els veïns, familiars, amics i coneguts són germans nostres".
Xavier Morlans ha defensat la importància i la potència del Parenostre, "una pregària que ha provocat grans experiències de Déu, fins i tot des de l'allunyament de la fe, com era el cas de la pensadora marxista Tatiana Sechenova, quan feia ioga i va recitar la mateixa invocació que Jesús ens va ensenyar". Finalment, el teòleg i sacerdot ha anunciat una trobada de primer anunci per presentar els manaments des de diferents vessants. Serà els dies 8 i 15 d'abril a l'església de Santa Anna de Barcelona, amb la participació d'ell mateix i el rector d'aquesta parròquia, Peio Sánchez.
Es pot escoltar aquí tota l'última edició del programa L'Església no s'atura.

Més actualitat

AUDIOS

SANITAT

6 milions de persones pateixen insomni crònic a Espanya

insomni crònic

La CAMFiC (Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària) alerta de l'ús creixent de fàrmacs per a combatre aquesta patologia a totes les franges d'edat.

13 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern” 

Ramon Bassas director d’afers religiosos de la Generalitat

En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"

10 setembre 2024

Redacció

RELIGIÓ

Pare Bernat Juliol: “La història de Montserrat no s’entén sense la de Catalunya” 

Medalla d'Honor del Parlament a Montserrat

En una entrevista a Ràdio Estel, el prior de Montserrat no descarta que el papa Francesc visiti el monestir pel seu Mil·lenari

10 setembre 2024

Redacció