En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Xavier Morlans i el caputxí Magí Sató proposen, per viure la Quaresma, un "minut místic" i una hora setmanal d'interioritat

El sentit de la Quaresma ha estat aquest dimarts el tema central de l'espai L'Església no s'atura. El teòleg, sacerdot i cantautor de música d'inspiració cristiana Xavier…

24 febrer 2015

Redacció

Comparteix
El sentit de la Quaresma ha estat aquest dimarts el tema central de l'espai L'Església no s'atura. El teòleg, sacerdot i cantautor de música d'inspiració cristiana Xavier Morlans l'ha definit com "un temps d'entrenament per acostar-nos a la persona de Jesucrist, que ens porta la pau i l'amor i que ha viscut, ha mort i ha ressuscitat per nosaltres". Ha parlat també d'una "Quaresma més enllà de les creences, laica, amb un missatge humanista en què les adversitats potser són més lleus si pensem que, fent un pas de fe, podem acostar-nos a Déu sense sentir-nos forçats". En el col·loqui, també ha participat el caputxí de la comunitat d'Arenys de Mar Magí Sató, que ha qualificat la Quaresma de "camí per seguir en profunidat, cap a un mateix, cap a Jesucrist, cap a la comunitat i cap al descobriment d'una alegria, d'una Pasqua que de fet ja es troba en nosaltres des del Baptisme". En aquest sentit, el frare ha afegit que "es tracta de descobrir el Déu que ens fa homes nous en la Pasqua, un temps que de fet és cada diumenge i cada dia".

Morlans ha equiparat l'entrenament quaresmal al dels gimnasos, "que estan plens de persones que suen i s'hi esforcen". Entrant més en profunditat en la Quaresma, el prevere ha proposat "tenir un minut místic cada dia, en qualsevol moment, pel carrer o en el transport públic, demanant a Déu que ens doni il·lusió". També ha suggerit "l'austeritat entesa com una privació, més enllà de les bases simbòliques, com el dejuni i l'abstinència alguns dies, que no s'han ni de magnificar ni de menysprear, i una privació pensada també per donar recursos materials i humans a les persones que no els tenen, cosa que pot ser un donatiu important a Càritas el Dijous Sant"

Xavier Morlans ha plantejat que "perdonar i demanar perdó és bo que es comenci a fer per Quaresma, tot i que certament hauria de ser una resposta i una crida de tot l'any". En aquesta línia, ha recordat que "per Quaresma es pot anar a una Eucaristia, si fa temps que no s'hi va, o a una trobada espiritual com ara la de Vine i veuràs, una experiència present en diverses parròquies o comunitats cristianes de l'arxidiòcesi de Barcelona, uns 50 minuts al vespre. És el també anomenat primer anunci". El caputxí Magí Sató, per la seva banda, ha proposat "deixar de banda Internet i la televisió per llegir l'evangeli i buscar la interioritat, tot preguntant-nos què diu l'evangeli a les nostres vides, des de la reflexió i fent-ne projecte personal". La Quaresma, segons Sató, és "un temps per repensar, per tornar a estudiar i per aplicar-lo a la vida".
Un altre aspecte subratllat per Morlans és la identificació de la vivència quaresmal amb "la desconnexió de la televisió i altres mitjans moderns" que ens atrapen. Ha citat el cardenal Carlo Maria Martini per defensar "la reserva d'una hora setmanal per centrar-se en la lectura de l'evangeli, en el silenci o en altres experiències espirituals". Magí Sató ha dit que aquesta vivència "també comporta dedicar a la família i al nostre entorn una estona molt necessària", i ha afegit que "de la pregària del Parenostre, ens hauríem de quedar precisament amb la invocació al Déu Pare, un primer punt que és una meravella, afegida al fet que tots els veïns, familiars, amics i coneguts són germans nostres".
Xavier Morlans ha defensat la importància i la potència del Parenostre, "una pregària que ha provocat grans experiències de Déu, fins i tot des de l'allunyament de la fe, com era el cas de la pensadora marxista Tatiana Sechenova, quan feia ioga i va recitar la mateixa invocació que Jesús ens va ensenyar". Finalment, el teòleg i sacerdot ha anunciat una trobada de primer anunci per presentar els manaments des de diferents vessants. Serà els dies 8 i 15 d'abril a l'església de Santa Anna de Barcelona, amb la participació d'ell mateix i el rector d'aquesta parròquia, Peio Sánchez.
Es pot escoltar aquí tota l'última edició del programa L'Església no s'atura.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció