En directe

Trotamundos

Òpera Rock

amb Maria Voronkova

Secció

Secció Òpera Rock

Sovint el món de l'òpera s'ha vist com un món elitista, classista fins i tot. La divulgadora musical i directora escènica Maria Voronkova ens proposa deixar enrere totes aquestes qüestions i explicar-nos els grans clàssics del món operístic per fer-los més atractius del que ja són. Qui va dir que l'òpera ha passat de moda?

També ens pots seguir a Spotify

Més informació

A la carta

20 març

Dones compositores II

El 8M, Dia Internacional de la Dona, va ser fa poc i parlem de més dones compositores en la història de la música: Amy Beach, Marianne Von Martínez, Nadia Boulanger, Gabriela Ortiz, Fanny Mendelhson...
0:00 / 0:00

13 març

Dones a l'òpera

Hi ha estigmes a l'àmbit de l'òpera, pel sol fet de ser dona?
0:00 / 0:00

6 març

Dones compositores

El 8M, Dia internacional de la Dona, està a prop i volem parlar de dones compositores en la història de la música: Elisabeth Lutyens, Kassia, Clara Schumann, Marianne Von Martínez, Amy Beach i moltes més.
0:00 / 0:00

27 febrer

Vida i obra de Vivaldi

La vida de Vivaldi. Qui era? Un dels màxims representants del barroc i un dels compositors més prolífics de la història. Va fer més de 800 obres escrites, va revolucionar el concepte de música programàtica: que vol dir música que descriu coses literalment. Les 4 estacions descriuen sons de forma literal, com per exemple ocells. Si vols saber-ho tot sobre la vida i obra d'aquest compositor, ho parlem amb Maria Voronkova.

Més informació

0:00 / 0:00

20 febrer

Cavalleria Rusticana, de Pietro Mascagni

Pietro Mascagni va compondre 17 òperes, l'única que ha estat un èxit fins al dia d'avui és Cavalleria Rusticana: l'obra fundadora del verisme. Hem deixat enrere el romanticisme i la quasi "adoració" per la cosa llunyana, fantàstic i èpic. El màxim repte és que tot el que veiem i sentim sigui una veritat. Penseu que estem a finals del XIX principis del XX i apareix el mètode científic, i el realisme i el naturalisme prenen moltíssima força.

Més informació

0:00 / 0:00

13 febrer

La nozze di Figaro

Avui ens porta el primer supermega hit de Mozart i la primera col·laboració que va ser amb el seu llibretista de l'ànima Da Ponte: una comèdia d'embolics i una crítica als poderosos amb final feliç. Avui, Le Nozze di Figaro. Estem davant d'un Mozart de 30 anys, en plena maduresa, residint a Viena en un moment bastant exitós i àlgid de la seva carrera musical.

Més informació

0:00 / 0:00

6 febrer

Biografia de Puccini

Puccini és el pare d'una profunda transformació estètica que va basar el seu art a l'enfrontament d'idees oposades. Tendresa i terror, la cosa grotesca envers la bellesa clàssica, l'ordre i el caos.
La seva obra era igual que ell: la contradicció humana exposada en tots els sentits. Era un home tímid, però alhora arrogant i brillant, 'mujeriego' i fidel, primitiu i sofisticat, profundament melancòlic, i sense motiu aparent podia passar d'una alegria gairebé 'socarrona' a la més profunda ansietat i tristesa.
Analitzem l'artista i l'obra.

Més informació

0:00 / 0:00

3 febrer

Don Giovanni de Mozart

Don Giovanni de Mozart: Durant l'any 1787, Mozart tenia 31 anys, i tot i estar molt malalt, es troba en ple apogeu de la seva carrera. Està tenint un èxit enorme amb les seves òperes, és absolutament feliç amb el seu company d'aventures Lorenzo Da Ponte amb qui l'ha petat molt fort amb Les Noces de Fígaro i La Flauta Màgica i són el duo meravella del panorama operístic. Es guanya bé la vida, té fama, reconeixement i es troba en un moment creatiu completament satisfactori, ja que pot explorar, fer el que li dona la gana, passar dels convencionalismes del classicisme i treure del seu genial cap tot allò que l'apassiona. Durant la composició d'aquesta obra pateix la mort del seu pare i va ser un impacte emocional bestial que sens dubte va donar una volta més a la seva composició.

Més informació

0:00 / 0:00

23 gener

Tosca, de Puccini

Tosca de Giacomo Puccini, l'última representació al Gran Teatre del Liceu de la versió de Villalobos.
Tenim sobre l'escena tortures explícites, assassinats a sang freda, violacions i suïcidi.
És una òpera que s'estrena l'any 1900 (i és un recull molt complet del que passava artísticament a finals del XIX i principis del XX). El verisme és el corrent imperant a l'obra: on la intenció és emmirallar a l'espectador amb el qual passa en escena i fer-lo reflexionar sobre les seves pròpies misèries i prejudicis, i, per altra banda, l'expressionisme comença a treure el cap.

Més informació

0:00 / 0:00

16 gener

Ludwig Van Beethoven

Avui parlem d'un dels compositors més revolucionaris, trencadors i emblemàtics de la història de la música. La seva vida es va convertir en llegenda, va fer el salt definitiu de músic a artista i les seves peces són sens dubte els greatest hits de la clàssica de forma indiscutible. Ell és sinònim de passió, de turment i alegria a parts iguals. És l'excés fet música. La seva vida i la seva obra són un no parar de 'subes i bajas'. Parlem del geni sord: LUDWIG VAN BEETHOVEN.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data