En directe

Fabricació Pròpia

Un farcell de mots

amb Josep Maria Virgili

Secció

Josep Maria Virgili, l'estrella de rock del català a Twitter (@Virgili7), ens ajuda a aprendre a parlar en bon català.

Més informació

A la carta

12 abril

Com disculpar-se correctament en català

Ho sento és un castellanisme. L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens explica com disculpar-nos correctament en català. També, si l'expressió 'm'encanta' és o no correcte.

Més informació

0:00 / 0:00

5 abril

Res de dir «lío»!

Res de dir «lío»! El catedràtic emèrit de llengua catalana i membre de Koiné i Cercle Vallcorba, Josep Maria Virgili, et dona alternatives per parar un carro! Embolic, embull, batibull, enrenou o envitricoll!

Més informació

0:00 / 0:00

22 març

Tombs o revolts en lloc de "curves"

Si aquesta Setmana Santa agafeu el cotxe per marxar de vacances, és possible que a la carretera us trobeu amb tombs o revolts. En cap cas, amb "curves"! L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens il·lumina sobre aquest i altres castellanismes.

Més informació

0:00 / 0:00

15 març

'Recolzar' vs 'donar suport'

Per fi podrem fer servir el verb 'recolzar' correctament! L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens dona les claus per no tornar-nos a equivocar i fer-ne un ús adequat.
0:00 / 0:00

8 març

És legítim que en castellà es digui 'Lérida' i 'Gerona'

Josep Maria Virgili ens recorda que els noms de persona, en l'època moderna, no es tradueixen! Però els topònims sí! És legítim que en castellà es digui, per exemple, Lérida i Gerona per referir-se a Lleida i Girona.

Més informació

0:00 / 0:00

1 març

La regla de tres i el català

Les regles de tres, només per a les matemàtiques! L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens explica com aquesta fórmula matemàtica no s'ha de fer servir mai en català perquè pot donar origen a paraules o verbs inventats com ara 'apropar'.

Més informació

0:00 / 0:00

23 febrer

No tornis a demanar mai més un «menta poleo»!

Si ets de les persones a qui li agrada beure una infusió digestiva després de dinar, para atenció! Després d'escoltar a Josep Maria Virgili, no tornaràs a demanar mai més un «menta-poleo»!
0:00 / 0:00

16 febrer

Dir «muntar un pollastre» sí que és muntar un pollastre!

Dir «muntar un pollastre» sí que és muntar un pollastre! Josep Maria Virgili ens proporciona alternatives per a referir-nos a un dels castellanismes més arrelats en el català col·loquial i ens anuncia, en primícia, que publicarà un llibre!

Més informació

0:00 / 0:00

8 febrer

El costum de canviar de llengua, el verí del català

"El costum de canviar de llengua és el verí del català". L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili convida a l'estudi de Ràdio Estel l'artista sicilià Anthus, que va aprendre a parlar català des de la distància i quan va venir a Catalunya es va endur una gran desil·lusió: "Al carrer no sentia l'idioma que havia après".

Més informació

0:00 / 0:00

2 febrer

Prou de dir 'chorro' o 'chorrito'!

L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili indignat amb l'ús dels castellanismes chorro o chorrito i algo. Segons el seu punt de vista, qui els fa servir és amb la voluntat de castellanitzar el català. Per sort, com sempre, ens dona els seus equivalents per a deixar-los de fer servir.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data