En directe

El Matí a Ràdio Estel

Un farcell de mots

amb Josep Maria Virgili

Secció

Josep Maria Virgili, l'estrella de rock del català a Twitter (@Virgili7), ens ajuda a aprendre a parlar en bon català.

Més informació

A la carta

4 desembre

'Estar fins als nassos' o 'estar fins al capdamunt'?

És del tot correcta l'expressió estar fins als nassos? El divulgador lingüístic Josep Maria Virgili ens diu que no i ens explica els motius. També ens parla de l'origen de dues expressions ben catalanes com són tirar la pedra i amagar la mà i plegar veles.

Més informació

0:00 / 0:00

29 novembre

Noves paraules al DIEC

El divulgador lingüístic Josep Maria Virgili es mulla sobre les noves paraules que entren a formar part del DIEC (Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans), entre les quals trobem 'batucada', 'blíster' i 'càtering'. També ens il·lumina per saber quan hem d'utilitzar 'llum' en masculí i femení.

Més informació

0:00 / 0:00

22 novembre

L'alternativa al 'bulo'

Mentida, guatlla, bòfia o garrofa són alternatives ideals a 'bulo', que és un castellanisme. Així ho explica Josep Maria Virgili en aquest capítol, on també ens recorda que de 'Nadal', en català, només n'hi ha un.

Més informació

0:00 / 0:00

15 novembre

'Escollir' és un castellanisme

En aquest capítol, el divulgador lingüístic Josep Maria Virgili ens explica per què 'escollir' és un castellanisme. D'altra banda, també es refereix a l'origen i al significat de la dita tradicional 'val més ser cap d'arengada que cua de lluç'.

Més informació

0:00 / 0:00

8 novembre

A la tardor, ni fred ni calor

Continuem aprofundint en les diferències dels verbs 'ser' i 'estar' per a utilitzar-los correctament. El divulgador lingüístic Josep Maria Virgili també ens dona alternatives per al mot 'navalla' i ens explica l'origen de la dita 'A la tardor, ni fred ni calor'.

Més informació

0:00 / 0:00

25 octubre

'Respondre' i 'contestar'

Josep Maria Virgili assegura que els verbs 'respondre' i 'contestar' no tenen el mateix significat i, per tant, ens explica com els hem d'utilitzar. En aquest capítol, el nostre divulgador lingüístic de capçalera també ens explica el significat de la dita 'ens han venut fum'.

Més informació

0:00 / 0:00

18 octubre

'Ser' o 'estar', un clàssic

El divulgador lingüístic Josep Maria Virgili ens dona més claus per saber quan utilitzar els verbs 'ser' i 'estar'. D'altra banda, també descobrim l'origen i el significat de la dita de la setmana 'li manca un bull com les guixes'.

Més informació

0:00 / 0:00

11 octubre

'Per' i 'per a', el truc per a no confondre-les més

Si tu també et fas un embolic a l'hora de fer servir correctament les preposicions per i per a, el divulgador lingüístic Josep Maria Virgili ens dona el truc infal·lible per a no confondre-les més!

Més informació

0:00 / 0:00

4 octubre

La 'corba'... i els 'revolts'

Les carreteres no tenen 'corbes'. Així ho assegura el divulgador lingüístic Josep Maria Virgili en aquest capítol. En català, quan anem per un camí hi podem trobar 'revolts'. A més, ens endinsem en l'interessant món dels verbs 'ser' i 'estar'.

Més informació

0:00 / 0:00

27 setembre

'Gallina i moltó, olla de festa major'

El Mestre Virgili ens descobreix l'origen d'aquesta expressió i també del concepte 'festa major', ja que canvia de forma segons l'indret dels Països Catalans on es pronunciï. D'altra banda, ens explica què són els hel·lenismes i per quines vies han arribat al català.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data

1 2 5 6