En directe

Fórmula Estel

Un farcell de mots

amb Josep Maria Virgili

Secció

Josep Maria Virgili, l'estrella de rock del català a Twitter (@Virgili7), ens ajuda a aprendre a parlar en bon català.

Més informació

A la carta

21 juny

'Embarassar' o 'prenyar'?

Embarassar o prenyar? Gamberro o brètol? Quina és la forma més genuïna d'aquests mots en català? Ens ho explica el divulgador lingüístic Josep Maria Virgili, que també ens ha compartit altres paraules per parlar millor el català

Més informació

0:00 / 0:00

14 juny

Vocabulari militar al català

Part del vocabulari militar ha passat al català. El divulgador lingüístic Josep Maria Virgili ens porta exemples d'allò més curiosos. I, com sempre, també ens parla d'alguns castellanismes i expressions que generen confusió per tal d'ajudar-nos millorar el nostre català.

Més informació

0:00 / 0:00

7 juny

'Esbaconar', el mot per substituir 'esbroncar'

Tot i que esbroncar és al diccionari, segons l'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili es tracta d'un castellanisme. És per això que ens proposa esbaconar o escridassar per a deixar de fer servir aquest mot. També ens explica la diferència entre ràpid i de pressa, per a no confondre'ls més, i com hem de fer servir correctament els possessius en català.

Més informació

0:00 / 0:00

31 maig

Cargol o caragol, quina és la forma correcta?

Cargol o caragol? Safareig o safreig? Carbassa o carabassa? L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens explica quin fenomen es dona en aquests casos en els que sovint acabem perdent una de les vocals neutres més properes a la r bategant.
0:00 / 0:00

24 maig

'Gràcies', 'mercès' o 'merci', com agrair en català


Patatús, tenir que o quin pal. Repassem els castellanismes més arrelats al català de la mà de l'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili i descobrim quina és la seva fórmula correcta en català. També posa a prova les expressions d'agraïment gràcies, mercès i merci.

Més informació

0:00 / 0:00

17 maig

'Perquè' o 'per què', com escriure'ls correctament

Perquè o per què? Amb accent o sense? Si tu també tens dubtes de com escriure correctament el perquè amb el truc infal·lible de l'nfluenciador lingüístic Josep Maria Virgili. També ens explica quina és la diferència entre medir, mesurar i amesurar i com hem de conjugar el verb haver-hi.

Més informació

0:00 / 0:00

10 maig

Ni taquilles ni guixetes!

Com se'n diu del lloc on es compren entrades? Taquilles? Guixetes? Per a l'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili cap d'aquestes dues opcions és l'adequada en català. I ens proposa com a alternativa bitlleteria. També ens parla d'altres castellanismes com temporal o anar de farol.

Més informació

0:00 / 0:00

3 maig

S'han de traduir els topònims catalans al castellà?

S'han de traduir els topònims catalans al castellà, com per exemple Lleida o Baix Llobregat? Depèn. L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili fa un repàs als castellanismes dels discursos polítics durant la campanya electoral al Parlament de Catalunya. Concretament, del lídel del PSC, Salvador Illa. També ens explica la forma correcta en català dels mots 'creuar' i 'assentar'.

Més informació

0:00 / 0:00

26 abril

'Tripes', així es diu el plat de 'callos' en català!

Per fi sabem com es diuen els callos en català, tripa! L'influenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens explica quin és el mot correcte d'aquest plat i ens deixa clar que no l'hem de confondre amb el cap i pota, que es tracta d'una proposta gastronòmica diferent. A més, com sempre, ens porta altres mots per a poder millorar el nostre català i alliberar-lo de castellanismes.

Més informació

0:00 / 0:00

19 abril

'A baix' o 'avall', quan i com fer-los servir

A baix o avall i tastar o provar. L'infuenciador lingüístic Josep Maria Virgili ens dona la clau per a fer servir correctament aquestes parelles lingüístiques. Els verds catar i apretar també han estat protagonistes de la secció setmanal sobre el català al programa Fabricació pròpia.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data