En directe

Fórmula Estel

ALTRES

Els experts alerten que l'alta inflació provocarà una pujada dels tipus d'interès de les hipoteques

En una entrevista a Ràdio Estel, l'economista i professor de la UOC, Josep Lladós, creu que és el moment per negociar una pujada de salaris vinculats a la inflació subjacent

31 març 2022

Redacció

Comparteix

Aquest dimecres, l'Institut Nacional d'Estadística va publicar les dades provisionals de l'IPC, que revelen que a Espanya, la inflació del mes de març és del 9,8%. Per als economistes la situació és "delicada i complexa" i la seva solució "dependrà de com es resolgui el conflicte a Ucraïna i la crisi de subministraments". Ho ha dit el professor i economista Josep Lladós en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel'.


Lladós, a més, ha alertat que aquesta inflació generalitzada a tot Europa, obligarà el Banc Central Europeu a intervenir i, per tant, "amb molta seguretat, els tipus d'interès aniran a l'alça". Això vol dir que les persones que tinguin hipoteques hauran d'estalviar per fer front a una pujada de les quotes mensuals.

D'altra banda, la inflació preocupa als treballadors perquè amb els seus salaris no poden fer front a les despeses mensuals. Per això, Josep Lladós creu que és el "moment idoni per fer un pacte de rendes" i negociar uns salaris "no per un moment puntual sinó a tres anys i vinculats a la inflació subjacent". Lladó argumenta que si no hi ha pujada de salaris, "s'aturarà la recuperació econòmica".

"Si no hi ha pujada de salaris, s'aturarà la recuperació econòmica"

En aquest sentit, ha avisat als empresaris que siguin reticents a pujar la paga als seus treballadors que si no ho fas, "a la llarga es veuran abocats a un ERO", perquè no hi haurà demanda per a la venda dels seus productes.

Sobre les mesures que ha aprovat el govern espanyol per fer front a la pujada de preus, el professor Lladó creu que "van en la bona direcció, però arriben tard" i demana al govern que prioritzi les ajudes i les destini a les empreses perquè augmentin la productivitat. Per això ha proposat que s'hi destini una part dels fons Next Generation.

Entrevista a Josep Lladós, professor agregat i sotsdirector de recerca dels estudis d'economia i empresa de la UOC

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDI AMBIENT

SOCIETAT

UGT aposta per suspendre temporalment l’impost sobre hidrocarburs per fer front a l’escalada de preus

Segons el secretari general d’UGT a Espanya, Josep Maria Álvarez, Catalunya no ha treballat correctament el camí perquè SEAT decideixi instal·lar la fàbrica de bateries a Martorell

24 març 2022

Redacció

ACTUALITAT

Sense categoria

SOCIETAT

CCOO de Catalunya creu que el govern ha d'obligar a les empreses elèctriques a pagar part de les pujades

El president del sindicat ASAJA de Lleida, Pere Roqué, alerta que hi ha pagesos que s’estan plantejant no engegar el tractor perquè no els surt a compte

23 març 2022

Redacció

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

La finalització del gasoducte Midcat reduiria la dependència europea del gas rus entre un 12 i un 15%

Foment del Treball calcula que es necessita una inversió de 450 milions d'euros per engegar de nou el projecte

7 març 2022

Redacció