En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

L'aturada de la central hidroelèctrica de Mequinensa pot fer que entri aigua salada als cultius d'arròs del Delta de l'Ebre

El que va ser responsable de la central durant 20 anys, Antoni Tahull, assegura que, si la sequera continua i no es pot mantenir el cabal ecològic mínim, els cultius poden estar en perill

15 novembre 2022

Redacció

Comparteix

La situació de sequera i de manca de pluges ha afectat les reserves d'aigua als pantans, que es troben sota mínims, a menys d'un 35% de la seva capacitat total, molt per sota del que és habitual per l'època. Aquesta falta d'aigua pot provocar que la central hidroelèctrica de Mequinensa, a la Franja, s'aturi en els dies vinents perquè no té la capacitat necessària per fer funcionar les turbines. Si això passa, una de les conseqüències més directes les podria patir el Delta de l'Ebre i els cultius d'arròs de la zona.

L'embalse de Mequinensa
L'embalse de Mequinensa

En una entrevista a Ràdio Estel, Antoni Tahull, qui va ser responsable de Mequinensa durant més de 20 anys, ha explicat que "no es podrà mantenir el cabal necessari per evitar que l'aigua salada del mar entri als camps d'arròs". Això passaria si la sequera anés en augment i "la suma d'aportacions que arriba a Mequinensa a través del Segre no passa dels 60 o 70 metres cúbics per segon".

En aquest sentit, Tahull ha detallat que divendres es va reunir la Comissió de Desembassament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i com a solució va decidir reduir el volum d'aigua que poden agafar els regants per mantenir el nivell dels camps d'arròs, però "no es va atrevir a reduir el cabal ecològic".

"La Comissió de Desembassament de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre va decidir reduir el volum d'aigua que poden agafar els regants per mantenir el nivell dels camps d'arròs, però no es va atrevir a reduir el cabal ecològic"

A banda del problema mediambiental que suposaria aturar Mequinensa, l'acció també tindrà conseqüències elèctriques, ja que és una central que té molta capacitat per generar energia. A més, segons ha explicat Antoni Tahull, també "regula en menys d'un minut les oscil·lacions de demanda elèctrica perquè es mantingui l'estabilitat del sistema" i això deixarà de ser així.

Entrevista a Antoni Tahull, exresponsable de la gestió dels pantans de Mequinensa i Riba-roja durant 20 anys

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDI AMBIENT

Al sud d'Espanya, la sequera i la falta de pluges ja es pot relacionar amb el canvi climàtic

Parc Eòlic Baix Ebre

La catedràtica de física de l'atmosfera de la universitat de Barcelona, Carme Llasat, ha alertat a Ràdio Estel que el Govern de la Generalitat ha d'instal·lar plaques sense preguntar tant al territori

7 novembre 2022

Redacció

ACTUALITAT

MEDI AMBIENT

"Si no plou en unes setmanes, l'estat d'alerta canviarà i s'incrementaran les restriccions"

La presa del pantà de Mequinensa i la central hidroelèctrica d'Endesa

L'Agència Catalana de l'Aigua demana "canviar hàbits" en el consum d'aigua per fer front a la sequera

2 novembre 2022

Redacció