En directe

La Caravana

POLÍTICA

Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana: "Ens sentim molt orgullosos de l'acord al qual hem arribat, perquè millora la situació del català."

L'exvicepresident de la Generalitat ha defensat a Ràdio Estel la modificació de la llei de política lingüística, que esquiva segons Esquerra, la sentència del tribunal superior de justícia de Catalunya, sobre el 25% del castellà a les aules.

29 març 2022

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa 'Tot anirà bé', el dirigent republicà ha sigut contundent: "La llengua que, en aquests moments, necessita més protecció és la llengua catalana. Perquè la castellana té molta més presència en molts més àmbits."

Oriol Junqueras als estudis de Ràdio Estel


Aquells sectors que critiquen l'acord assolit entre ERC, PSC, En Comú Podem i, inicialment, Junts per Catalunya; Junqueras també ha estat clar: "El que diu l'acord és que l'anglès i el castellà seran llengües d'aprenentatge, com ho ha sigut fins ara, i el català llengua vehicular".

Segons el republicà, el discurs del no que han adoptat alguns actors polítics, no porta a enlloc, i el país es construeix bastint grans consensos. Amb la qüestió de la llengua, creu que és clar: "aquí hi ha un gran consens de país", "hem de garantir que tots els alumnes del sistema educatiu surtin amb un coneixement suficient de totes les llengües".

Pel que fa a les vagues i manifestacions del sector educatiu dels darrers dies, que exigeixen la dimissió del conseller d'educació, Junqueras ha defensat Josep González-Cambray i les seves mesures: "Estic convençut que Cambray està prenent decisions molt útils, com per exemple, reduir les ràtios a les aules i la gratuïtat de l'educació infantil."

Relacions amb Junts per Catalunya
Sobre si les relacions amb Junts per Catalunya s'han vist deteriorades darrerament: "tothom n'és conscient que Esquerra Republicana, afortunadament, és un espai polític molt sòlid, molt cohesionar, i també tots som plenament conscients que per desgràcia a l'espai de Junts hi ha moltes diferències. Ho veiem cada dia, amb declaracions, contra declaracions, manifestos, contra manifestos". En aquest sentit, el líder republicà ha desitjat que Junts pugui reconduir aquesta situació, perquè el moviment independentista necessita ser com més gran millor, ha afirmat.

Situació judicial dels líders del procés

Ara que el Tribunal Constitucional ha tancat la carpeta del procés, els líders independentistes poden recórrer la sentència del Suprem a la justícia europea. En aquest sentit, s'ha mostrat esperançat: "Confio una mica més en Europa, que en la justícia de l'Estat…". També ha criticat que els tanquessin a presó per haver organitzat un referèndum i pel que representaven, perquè ha afirmat que al codi penal no recull que el fet d'organitzar aquella votació fos motiu de privació de llibertat.

Taula de diàleg amb el govern espanyol

Junqueras creu que el govern espanyol està molt allunyat de les necessitats de la gent i ha afirmat que des del seu partit: "Intentem obligar els socialistes a resoldre els problemes que té la gent", el polític català creu que no són prou valents a l'hora de donar resposta als desafiaments de les crisis actuals.

Pel que fa a la taula de diàleg, el líder independentista creu que tot i que pot anar malament: "perquè no en tenen ganes i tenen una actitud dilatòria" i també perquè "no els agrada la taula de negociació perquè evidencia que hi ha un problema entre Catalunya i l'Estat". Així i tot, continuen endavant, perquè diu "és una eina útil perquè la comunitat internacional reconegui que Catalunya vol resoldre el conflicte amb l'Estat espanyol."

La guerra a Ucraïna
Pel que fa al conflicte a Ucraïna, ha afirmat que Rússia no és culpable de les decisions que està prenent el seu govern, i ha fet valdre i celebrat que una part de la població russa planti cara a Putin i no defensi la guerra: "Hem de treballar en un marc de seguretat i estabilitat a Europa de progrés, i tant de bo fóssim capaços de fer-ho d'una forma més ràpida i contundent."

Entrevista a Oriol Junqueras, president d'Esquerra Republicana

0:00 / 0:00

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

“Junqueras era un pres provisional quan es va preguntar per la immunitat”

“Junqueras era un pres provisional quan es va preguntar per la immunitat”

La resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea en la qual reconeix Oriol Junqueras com a diputat ha estat un cop d’efecte…

20 desembre 2019

PROGRAMES

"Ningú no ha vist Oriol Junqueras amb una pistola a la mà"

"Ningú no ha vist Oriol Junqueras amb una pistola a la mà"

Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, i Carles Armengol, president de la Lliga Espiritual de la Mare de Déu…

5 novembre 2018

@IgnasiMiranda

POLÍTICA

"Amb la sentència de Junqueras, cal revisar la justícia espanyola"

"Amb la sentència de Junqueras

Jordi López Camps, col·laborador de Cristianisme i Justícia i exdirector general d'Afers Religiosos, Josep Maria Balcells, periodista i exdiputat, i Lluís Batlló, advocat penalista, han…

19 desembre 2019

@IgnasiMiranda