En directe

Fabricació Pròpia

ESGLÉSIA MÓN

"Al Líban, la meitat de la població pateix pobresa"

La guerra a Síria ha complert 10 anys aquest dilluns, amb milers de morts en tot aquest temps, mentre món està a prop del 100…

16 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La guerra a Síria ha complert 10 anys aquest dilluns, amb milers de morts en tot aquest temps, mentre món està a prop del 100 milions de contagis per coronavirus. A banda d’aquestes xifres, més de 800 milions de persones patiran fam al món, i 1.300 milions es veuen ja afectades per la pobresa. D’aquesta idea, ha sortit la campanya 2021 de Mans Unides, la número 62, que va començar al febrer amb el lema "Contagia solidaritat per acabar amb la fam". L’organització catòlica se centra aquest any en la denúncia de les conseqüències que la pandèmia del Covid-19 està tenint entre les persones més vulnerables de la planeta i a promoure la solidaritat entre els éssers humans com a única forma de combatre la pandèmia de la desigualtat, agreujada per la crisi sanitària mundial, que castiga amb fam i pobresa centenars de milions de persones arreu del món. Podeu entrar en el web www.mansunides.org per demanar informació o fer un donatiu, un cop passada la col·lecta que es va fer a les esglésies ara fa un mes. Amb aquesta solidaritat, podrem ajudar entre tots a superar les crisis sanitàries i a construir societats dignes per a tothom. El segon testimoni que la delegació de Mans Unides a l’arxidiòcesi de Barcelona ha portat a casa nostra, encara que hagi estat virtualment, és Miquel Cubeles, germà marista i actualment responsable del projecte Fratelli, al Líban. En una entrevista a l'espai Temps de diàleg, dins el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha explicat les dificultats afegides dels últims anys entre els libanesos, on "la meitat de la població pateix pobresa".
Què és el projecte Fratelli d'ajuda als refugiats de la guerra de Síria al Líban?
La guerra a Síria va començar el 2011, i en 10 anys ja hi ha hagut amb més de 400.000 morts i 6 milions de refugiats, dels quals un milió i mig estan al Líban, on molts vivien en condicions precàries. Els infants i les dones són els col·lectius més vulnerables. El 2015, els maristes vam aportar el seu granet de sorra per ser al costat dels col·lectius més vulnerables, motiu pel qual vam crear l'associació Fratelli, amb la qual pretenem ser germans per als refugiats a través de programes socioeducatius, també per als mateixos libanesos,
Com responen vostès a les necessitats d'aquests nois i noies des del 2015, amb programes socioeducatius per a infants i joves?
Mig milió de sirians refugiats són infants i joves. A més, 250.000 no van a l'escola. Hem creat programes socioeducatius perquè 700 nois i noies cada any puguin integrar-se en un entorn i rebre formació en matèries bàsiques. Però sobretot intentem crear un espai acollidor i socialitzador que els doni seguretat en què se sentin estimats. L'educació salva vides, guareix ferides i garanteix un futur millor i en pau. Tenim programes per a mares amb nadons, d'educació primària i per a dones, adolescents i infants.
Com està ara la situació de guerra i recerca de la pau a Síria, combinada amb la greu crisi que pateix el Líban, pel Covid-19 i per l'explosió del 4 d'agost passat a Beirut?
La guerra a Síria continua, i el poble sempre la perd, encara que alguns diguin que han guanyat. Al final, sempre hi ha més morts, més ferits i més refugiats, i el conflicte genera destrucció. I els refugiats, des de fa un any i mig, s'han trobat amb una crisi política, socioeconòmica i sanitària al Líban, on la gent està farta, surt al carrer i protesta. La meitat de la població pateix alguna forma de pobresa. I la incidència del coronavirus és la segona més alta del món. Sembla que el Fons Monetari Internacional comprarà les vacunes, que començaran aviat a administrar-se però els milers d'il·legals no hi podran accedir. I a sobre, l'explosió del port de Beirut, al cor del país, va portar encara més mort i més pobresa. Si més no, va donar més visibilitat a la situació del país i va suscitar la solidaritat internacional. Però els polítics són els mateixos. Estem sense govern des de fa molts mesos i el futur no pinta gens bé.
Com ha respost el projecte Fratelli a aquesta emergència de l'explosió al Líban, en col·laboració amb Mans Unides?
Mans Unides sempre ha estat i està mot atenta al que passa al Líban. Ja els mesos anteriors a l'estiu, vam desenvolupar un projecte d'ajuda humanitària d'emergència, per pal·liar la pobresa amb ajuda alimentària i productes d'higiene. 1.500 famílies se'n van beneficiar. Unes 200 persones van morir en l'explosió, 5.000 van quedar ferides i moltes famílies van quedar sense llar. En les tres setmanes posteriors al 4 d'agost, des de Fratelli i Mans Unides, vam donar 500 dinars diaris preparats per als qui s'havien quedat sense recursos per menjar, i vam aconseguir electrodomèstics i altres objectes per a la llar per a moltes famílies.

El 14 de febrer passat, es feia la col·lecta presencial de Mans Unides a les esglésies, però aquest és l'any de les donacions a distància. Com animaria vostè tothom a col·laborar amb la Campanya de Mans Unides durant aquest 2021?

És un temps molt difícil per a tothom, també a Catalunya. Però aquesta etapa ens ha de fer més solidaris i més fraterns. Canalitzar una ajuda econòmica a través de Mans Unides és una manera molt segura d'enfortir la solidaritat, però sobretot és important que la campanya de sensibilització ens ajudi a canviar els cors per lluitar contra tanta misèria i tanta fam.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 16 de març.

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció