En directe

Cocodril Club

PROGRAMES

"Alemanya sap reconduir els moments difícils amb cooperació"

Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, i Stephen Gras, capellà de la Comunitat Alemanya a Barcelona, han analitzat aquest dijous, des del…

8 novembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, i Stephen Gras, capellà de la Comunitat Alemanya a Barcelona, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la complicada situació que viu Alemanya, tant per la feblesa i fragilitat del seu govern com per la incertesa per la futura substitució d’Angela Merkel al capdavant de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), amb tres noms que hi aspiren: Friedrich Merz (62 anys i desallotjat per la líder ara fa 16 anys), Annegret Kramp-Karrenbauer (56, considerada substituta natural) i Jens Spahn (38 anys i considerat més conservador). Torrens ha comentat que "Alemanya està en una situació complexa, sobretot a l'est, la terra de Merkel". Sobre la cancellera, ha destacat que "és una líder que genera molts consensos, a través de col·laboracions amb els socialdemòcrates, i és ben vista per molta gent de la resta d'Europa, fins i tot d'esquerres". D'altra banda, el politòleg ha destacat que "Alemanya sap reconduir els moments difícils amb cooperació entre tots els partits, un valor molt típic del país i un tret de la seva cultura política".

Per la seva banda, Stephen Gras ha dit que "la situació és molt interessant, perquè la CDU i els socialdemòcrates han arribat a perdre, per exemple a l'estat de Hessen, més d'un 20 per cent entre tots dos, cosa que demostra que estan perdent molta força precisament els dos partits que sustenten el govern federal". El sacerdot de la Comunitat de Parla Alemanya a Barcelona ha mostrat molt clarament el diagnòstic sobre la pujada dels extremismes: "Hi ha molta preocupació per la pujada de la ultradretana Alternativa per a Alemanya, un partit que diu que vol defensar la tradició cristiana del país, però la realitat és que no es pot mantenir sense atenció i ajuda als refugiats i a la resta de persones necessitades". En aquesta línia, ha conclòs que "pertany al feixisme".


Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 8 de novembre.

El 7 i el 8 de desembre, la CDU elegirà el nou president en un congrés federal marcat per la desfeta de la formació en les últimes eleccions regionals que donaran pas a una etapa de transició, amb Merkel alliberada de la responsabilitat en el partit i que seguirà de cancellera, en principi, fins al 2021, això si no convoca eleccions abans. L'anunci de retirada mostra, en qualsevol cas, la importància per a Europa d’un lideratge fort a Alemanya, on emergeixen els populismes i pugen els Verds entre la població, mentre els socialdemòcrates no sembla que tinguin força per construir una alternativa a l’estil de Gerhard Schröeder o altres dirigents anteriors.

Més actualitat

MEDICINA

"Els nostres ulls no estan preparats pel canvi digital que ha fet la societat"

El 62% dels adolescents reconeix veure-hi malament

6 de cada 10 joves catalans afirmen no veure-hi bé i l'Associació Visión y Vida alerta: està avançant l'edat d'aparició de vista cansada

1 desembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

"Podria ser que estiguéssim només en la pell del fenomen i que aflorin més casos"

assetjament sexual a les universitats

El conseller d’Universitats, Joaquim Nadal, no descarta que es facin públics més casos d'abús als centres universitaris

30 novembre 2023

Redacció

Sense categoria

Greenpeace: "Els Acords de París no s'estan complint"

COP28 | Getty Images

L'ONG participa en la cimera pel clima COP28 que comença avui a Dubai. Segons la seva portaveu, María Botella, té dipositades "més expectatives que esperances"

30 novembre 2023

Redacció