En directe

Fabricació Pròpia

Sense categoria

L'Aliança contra la Pobresa Energètica alerta que és molt probable que no es torni a veure una energia al preu que s'havia pagat fins ara

La portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica, Maria Campuzano, alerta: està augmentant el nombre de persones que no poden mantenir una temperatura adequada a casa seva a causa de la factura de la llum

14 juliol 2022

Redacció

Comparteix

La segona onada de calor va camí a batre nous rècords de temperatures. I a més calor, més aires condicionats, un fet que fa augmentar la demanda energètica. I, de retruc, això fa pujar el preu de la llum.

L'escenari d'inflació, que s'ha enfilat aquest mes de juny fins al 9,7% a Catalunya i al què se sumen les factures de la llum completament disparades, fa que s'hagin de plantejar quines són les conseqüències d'aquestes dificultats de l'accés a l'energia.

Una mà encenent una espelma en una cuina a les fosques

La portaveu de l'Aliança contra la pobresa energètica, Maria Campuzano, ha apuntat al programa El Matí de Ràdio Estel que les onades de calor tenen impactes clars en la salut i, en l'àmbit de mortalitat, també. Quan hi ha temperatures molt elevades això afecta el funcionament fisiològic, hi ha un risc alt d'insolació o de cops de calor i, també, hi pot haver un empitjorament de malalties cròniques.

D'altra banda, Campuzano ha explicat que, a Catalunya, el 2020, un 9,4% de les persones no podien mantenir una temperatura adequada a casa seva i, en només un any, aquesta xifra s'ha enfilat fins al 16%.

"A Catalunya, el 2020, un 9,4% de les persones podien mantenir una temperatura adquada a casa seva i, en només un any, aquesta xifra s'ha enfilat fins al 16%"

De fet, ha augurat que, aquest 2022, amb la inflació disparada i els preus pels núvols, cada vegada hi haurà més persones en situació de pobresa energètica. "Les famílies necessiten tenir una garantia dels seus subministraments. Saber que, encara que no puguin pagar les factures, no patiran cap tall i no acumularan deute perquè si no, al final, la gent encara que tingui ventilador o calefacció no l'engegarà per por a no poder fer front al pagament de les seves factures".

Pel que fa al perfil de persones que pateixen pobresa energètica, abans eren més aviat famílies i ara, les associacions detecten, cada vegada més, dones grans que no arriben a final de mes ni amb el descompte del bo social.

Entrevista a Maria Campuzano, portaaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica

0:00 / 0:00

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

La pandèmia continua agreujant la pobresa a Catalunya

Francesc Roig, president de Càritas Catalunya

Les persones arriben a les deu Càritas catalanes més deteriorades, més vulnerables i amb situacions més límit.

7 juliol 2022

Redacció

Sense categoria

A Catalunya hi ha 150 mil persones més en risc de pobresa de les que tenim comptabilitzades, si s'inclou el cost de vida a les grans ciutats respecte a les seves àrees metropolitanes

Una anciana dormint al carrer

Fins ara no s'havia fet públic cap estudi que posés números a aquesta realitat. Ho ha fet ara un informe elaborat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

17 juny 2022

Redacció