En directe

La Missa de cada dia

PAPA FRANCESC

RELIGIÓ

VATICÀ

Benet XVI ha mort als 95 anys

El Vaticà ha proclamat 9 dies de dol i el funeral de cos present tindrà lloc el 5 de gener a les 9 h a la Basílica de Sant Pere

31 desembre 2022

Redacció

Comparteix

Benet XVI, el Papa emèrit, ha mort aquest dissabte al matí, als 95 anys, després de nou anys retirat en una residència al Vaticà. El Vaticà ha proclamat 9 dies de dol i el funeral de cos present tindrà lloc el 5 de gener a les 9 h a la Basílica de Sant Pere, en uns actes no equiparables a un funeral d'Estat, però inèdits a l'Església moderna, ja que la seva mort no desencadena una elecció papal.

Així ho ha dit el director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni, qui ha confirmat que el funeral se celebrarà "de forma senzilla", tal com desitjava el papa emèrit. El cardenal Omella hi participarà i el presidirà el Papa Francesc.

Del dia 2 al 5 de gener a primera hora del matí, els fidels podran veure les despulles de Benet XVI a la capella ardent instal·lada a la Basílica del Vaticà, on està exposat el fèretre. Estarà obert per a tothom qui vulgui venerar i pregar davant el cos de Benet XVI.

A més, l'Arquebisbat de Barcelona habilitarà el dilluns un llibre de condolences per la mort del Papa emèrit. Els feligresos podran anar al Palau episcopal per deixar-li el seu comiat entre les 10 del matí i les 13.30 h.

Després del funeral de cos present o de la missa exequial, Benet XVI serà enterrat a les grutes vaticanes, en una tomba ara buida on havien estat enterrats Joan XXIII i Joan Pau II.

Benet XVI en una imatge d'arxiu
Benet XVI en una imatge d'arxiu durant un viatge a Cuba el març de 2012.

Fa dies, el 28 de desembre, el Papa Francesc va demanar una pregària especial per Benet XVI. "Està molt malalt", va dir. Al final de l'audiència general, el pontífex va fer una crida a pregar pel seu predecessor, "perquè Déu el consoli i el sostingui, fins al final, en aquest testimoniatge d'amor a l'Església". El Sant Pare va destacar que Benet XVI estava "sostenint l'Església en silenci".

Aquestes paraules de Francesc van donar pas a un comunicat de la Santa Seu en què es va confirmar el delicat estat de salut del predecessor de Francesc, que des del 2013, poc després de la seva renúncia com a Papa, vivia al monestir Mater Ecclesiae, als Jardins Vaticans. En tot aquest període, Benet XVI ha estat assistit per les consagrades de l'Associació Memores Domini i el seu secretari personal, Georg Gänswein, que sempre ha parlat, referint-se a Ratzinger, d'una vida dedicada a la pregària, la música, l'estudi i la lectura.

Papa Francesc: "Benet XVI està sostenint l'Església en silenci"

Les primeres paraules públiques del papa Francesc sobre el seu predecessor, Benet XVI, després de la seva mort, van ser durant les primeres Vespres de l'1 de gener, amb el Te Deum de final d'any. "Recordem amb emoció la personalitat noble de Benet XVI i la seva vida entregada a l'Església, especialment aquests últims anys retirat, des d'una gentilesa que és clau per al diàleg", va dir en aquest acte litúrgic a la Basílica del Vaticà, plena amb 8.000 persones.

Papa Francesc: "Recordem amb emoció la personalitat noble de Benet XVI"

Una vida al servei l'Església

28 anys de cardenal, gairebé 8 de Papa i dues encícliques senceres publicades són algunes de les grans dades de Joseph Ratzinger, a banda de la gran quantitat de documents teològics i pastorals que ha publicat, tant en la seva condició de professor com en la de bisbe, cardenal i pontífex.

Joseph Alois Ratzinger va néixer a la localitat de Marktl, a l’estat alemany de Baviera, el 16
d'abril de 1927. Va ser nomenat cardenal l'any 1977 per Pau VI i va servir com assessor teològic durant el Concili del Vaticà II. El 1981 va ser nomenat prefecte per a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, la successora de la Inquisició, per Joan Pau II.

A més, Joan Pau II el va nomenar degà del Col·legi Cardenalici el 2002. Amb ell, Joan Pau II va retornar el poder que el Concili del Vaticà II havia suavitzat a la Congregació de la Doctrina de la Fe. Això va convertir Ratzinger en una de les figures més influents de l'Església Catòlica Romana els últims temps.

Papa Francesc: "Prego perquè Déu el consoli i el sostingui, fins al final, en aquest testimoniatge d'amor a l'Església"

Benet XIV és el fundador i patró de la Fundació Ratzinger, una organització de caritat que, amb el benefici de la venda dels seus llibres i assajos, finança beques per a estudiants de tot el món.

Ratzinger va ser elegit per a la seu de Pere el 19 d'abril de 2005, i l'any 2010 va consagrar la Sagrada Família, temple al qual va elevar a la categoria de basílica. Va renunciar a continuar sent Papa el 28 de febrer de 2013. Un dels moments més significatius en la seva vida va ser l'11 de febrer de 2013, quan va fer públic que renunciaria al pontificat uns dies després, motivat per una manca de forces. Va dir que notava "el pes de l'encàrrec" i que plegava "pel bé de l'Església, després d'haver examinar repetidament la consciència davant de Déu". Aquesta abdicació va ser la primera d'un papa des del 1415, quan Gregori XII va decidir renunciar després de nou anys de papat com a conseqüència d'un acord per acabar amb el Cisma d'Occident. L'anterior havia estat Celestí V el 1294.

Benet XVI ens deixa, però ens queda tot el seu llegat i la seva aportació a la teologia i a la vida de l'Església.

ESCOLTA AQUÍ ELS PROGRAMES ESPECIALS PER LA MORT DE BENET XVI A RÀDIO ESTEL

Més actualitat

PAPA FRANCESC

Benet XVI viatja a Alemanya per acompanyar el seu germà malalt

Benet XVI viatja a Alemanya per acompanyar el seu germà malalt

Benet XVI ha viatjat a Alemanya per visitar el seu germà malalt. Ha arribat aquest dijous al matí concretament a Ratisbona per ser a prop…

18 juny 2020

@IgnasiMiranda

PAPA FRANCESC

Ha mort Georg Ratzinger, germà de Benet XVI, "al llit i en pau"

Ha mort Georg Ratzinger

Georg Ratzinger, el germà gran de Benet XVI, ha mort aquest dimecres al matí als 96 anys d'edat a la ciutat alemanya de Ratisbona. Els…

1 juliol 2020

@IgnasiMiranda

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

Ha mort Francesc Pardo, bisbe de Girona

El bisbe de Girona, Francesc Pardo

La missa exequial tindrà lloc dilluns 4 d’abril, a les 11.30 h, a la catedral de Girona. El mateix dia hi haura instal·lada la capella ardent a la Capella del Corpus de la catedral, que estarà oberta des de les 8 fins a les 11 h.

1 abril 2022

Redacció