En directe

La Missa de cada dia

ACCIÓ SOCIAL

“Cal treballar la migració en els països d’origen”

Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, han analitzat aquest dimarts, des del…

9 juliol 2019

@IgnasiMiranda / @Educato98

Comparteix

Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació migratòria a la Mediterrània, trist escenari de la “globalització de la indiferència” i alhora del servei que moltes persones i entitats ofereixen per salvar les vides dels qui busquen un futur millor a Europa. Coissard ha comentat que, “si bé es pensa que el Mediterrani és un mar plàcid, la realitat demostra que és la frontera més mortífera del món”. González ha afegit que “és cert que cal acollir les persones migrants, però també cal pensar què fem amb elles”. Igualment ha dit que “hem d’anar a l'arrel del problema de la migració perquè, si no és així, no el solucionarem”. Coissard també ha apuntat que “ha de venir població de fora per mantenir el sistema econòmic occidental, perquè hi manca gent, i això és un argument utilitarista en favor d’acollir els migrants”. En la mateixa línia, ha assegurat que “cal treballar la migració en els països d’origen”. En aquest punt, González ha aclarit que “calen persones que vinguin a treballar, però també s’han d’introduir polítiques que fomentin la natalitat per solucionar el problema”.

En un altre moment, Coissard ha subratllat que “hauríem de revisar els contractes amb els estats que no respecten els drets humans perquè, si no, fomentem el desplaçament forçat”. L'economista, per la seva banda, també ha assegurat que “cal rescatar els immigrants, però sabent que el problema és molt més complex”, i que “la solució a curt termini és salvar els refugiats de la Mediterrània, però la solució completa requereix un treball més profund”. A més, Ivan González ha conclòs que “de vegades, a l’hora de rescatar els immigrants, s’ha actuat de manera anàrquica, sense garantir uns mínims”. Ha recordat, això sí, que “aquests mínims no s’han respectat per totes dues parts”. Coissard ha afegit que, “perquè el salvament es produeixi de manera ordenada i garantint aquests mínims, s’ha d’elaborar una política comú europea que ho estableixi”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest dimarts 9 de juliol.

La Mediterrània s'ha convertit en trist escenari de la “globalització de la indiferència” i alhora del servei que moltes persones i entitats ofereixen per salvar les vides dels qui busquen un futur millor a Europa. Una nova investigació del col·lectiu Caminando Fronteras calcula que 1.020 persones han mort quan travessaven l’estret de Gibraltar en pastera des del gener de l’any passat fins ara, en un total de 70 naufragis. A més, entre aquests éssers humans, només s’han recuperat el 25 per cent dels cossos, i no se n’ha sabut ja res més dels 816 migrants restants. El document fet públic per Caminando Fronteras atribueix aquest tràgic balanç, a més, a unes “pràctiques polítiques orientades a causar la mort dels qui es mouen per la frontera”.
El rescat de 54 migrants pel veler ALEX de l'ONG italiana Mediterranea i la negativa d'Itàlia de concedir un port han mostrat aquests últims dies un nou pols a la Mediterrània Central, com en el cas del Sea Watch, que va acabar amb l'arrest i posterior alliberament de la seva capitana, Carola Rackete. Entre els rescatats, hi ha tres dones en avançat estat de gestació i vuit nens. Però després de demanar desembarcar en un port segur, se'ls va indicar que anessin a Tunísia. La mateixa ONG va comunicar que Malta havia donat divendres al matí la seva autorització al desembarcament, però va comunicar a Twitter que, "a causa de les característiques d'aquest vaixell i les condicions psicofísiques de les persones a bord, no estaven capacitats per afrontar la travessia cap a Malta". A més, dijous passat,, el vaixell de l'ONG Open Arms, una altra nau humanitària que es troben a la Mediterrània Central, va assistir els 54 migrants rescatats. El fundador de l’organització, Oscar Camps, que es troba a bord, va afirmar a Twitter que s'havien ofert per portar a Malta els migrants rescatats, però que les autoritats d'aquest país van rebutjar l'oferiment "per motius polítics". Més enllà d’aquests últims fets, les desaparicions i situacions desesperades a la Mediterrània són constants.

El Papa ha presidit aquest dilluns a la Basílica Vaticana, coincidint amb el sisè aniversari de la seva visita a Lampedusa, una Missa pels migrants amb la participació d'unes 250 persones entre migrants, refugiats i persones que s'han compromès per salvar les seves vides. L'objectiu del Sant Pare ha estat que "aquest sigui un moment del màxim recolliment possible, en record de tots els qui han perdut la vida escapant de la guerra i la misèria i per encoratjar els qui, cada dia,  s'esforcen a sostenir, acompanyar i acollir migrants i refugiats".

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció