En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

“Cal treballar la migració en els països d’origen”

Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, han analitzat aquest dimarts, des del…

9 juliol 2019

@IgnasiMiranda / @Educato98

Comparteix

Ivan González, economista i màster en Economia Social, i Pascale Coissard, portaveu de la Comissió Catalana d’Ajuda als Refugiats, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació migratòria a la Mediterrània, trist escenari de la “globalització de la indiferència” i alhora del servei que moltes persones i entitats ofereixen per salvar les vides dels qui busquen un futur millor a Europa. Coissard ha comentat que, “si bé es pensa que el Mediterrani és un mar plàcid, la realitat demostra que és la frontera més mortífera del món”. González ha afegit que “és cert que cal acollir les persones migrants, però també cal pensar què fem amb elles”. Igualment ha dit que “hem d’anar a l'arrel del problema de la migració perquè, si no és així, no el solucionarem”. Coissard també ha apuntat que “ha de venir població de fora per mantenir el sistema econòmic occidental, perquè hi manca gent, i això és un argument utilitarista en favor d’acollir els migrants”. En la mateixa línia, ha assegurat que “cal treballar la migració en els països d’origen”. En aquest punt, González ha aclarit que “calen persones que vinguin a treballar, però també s’han d’introduir polítiques que fomentin la natalitat per solucionar el problema”.

En un altre moment, Coissard ha subratllat que “hauríem de revisar els contractes amb els estats que no respecten els drets humans perquè, si no, fomentem el desplaçament forçat”. L'economista, per la seva banda, també ha assegurat que “cal rescatar els immigrants, però sabent que el problema és molt més complex”, i que “la solució a curt termini és salvar els refugiats de la Mediterrània, però la solució completa requereix un treball més profund”. A més, Ivan González ha conclòs que “de vegades, a l’hora de rescatar els immigrants, s’ha actuat de manera anàrquica, sense garantir uns mínims”. Ha recordat, això sí, que “aquests mínims no s’han respectat per totes dues parts”. Coissard ha afegit que, “perquè el salvament es produeixi de manera ordenada i garantint aquests mínims, s’ha d’elaborar una política comú europea que ho estableixi”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest dimarts 9 de juliol.

La Mediterrània s'ha convertit en trist escenari de la “globalització de la indiferència” i alhora del servei que moltes persones i entitats ofereixen per salvar les vides dels qui busquen un futur millor a Europa. Una nova investigació del col·lectiu Caminando Fronteras calcula que 1.020 persones han mort quan travessaven l’estret de Gibraltar en pastera des del gener de l’any passat fins ara, en un total de 70 naufragis. A més, entre aquests éssers humans, només s’han recuperat el 25 per cent dels cossos, i no se n’ha sabut ja res més dels 816 migrants restants. El document fet públic per Caminando Fronteras atribueix aquest tràgic balanç, a més, a unes “pràctiques polítiques orientades a causar la mort dels qui es mouen per la frontera”.
El rescat de 54 migrants pel veler ALEX de l'ONG italiana Mediterranea i la negativa d'Itàlia de concedir un port han mostrat aquests últims dies un nou pols a la Mediterrània Central, com en el cas del Sea Watch, que va acabar amb l'arrest i posterior alliberament de la seva capitana, Carola Rackete. Entre els rescatats, hi ha tres dones en avançat estat de gestació i vuit nens. Però després de demanar desembarcar en un port segur, se'ls va indicar que anessin a Tunísia. La mateixa ONG va comunicar que Malta havia donat divendres al matí la seva autorització al desembarcament, però va comunicar a Twitter que, "a causa de les característiques d'aquest vaixell i les condicions psicofísiques de les persones a bord, no estaven capacitats per afrontar la travessia cap a Malta". A més, dijous passat,, el vaixell de l'ONG Open Arms, una altra nau humanitària que es troben a la Mediterrània Central, va assistir els 54 migrants rescatats. El fundador de l’organització, Oscar Camps, que es troba a bord, va afirmar a Twitter que s'havien ofert per portar a Malta els migrants rescatats, però que les autoritats d'aquest país van rebutjar l'oferiment "per motius polítics". Més enllà d’aquests últims fets, les desaparicions i situacions desesperades a la Mediterrània són constants.

El Papa ha presidit aquest dilluns a la Basílica Vaticana, coincidint amb el sisè aniversari de la seva visita a Lampedusa, una Missa pels migrants amb la participació d'unes 250 persones entre migrants, refugiats i persones que s'han compromès per salvar les seves vides. L'objectiu del Sant Pare ha estat que "aquest sigui un moment del màxim recolliment possible, en record de tots els qui han perdut la vida escapant de la guerra i la misèria i per encoratjar els qui, cada dia,  s'esforcen a sostenir, acompanyar i acollir migrants i refugiats".

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció