En directe

La veu dels animals

AUDIOS

"Expliquem aquesta història perquè tothom s'adoni de les coses importants de la vida"

Escolta la conversa entre Pablo Vierci, l'autor del llibre 'La sociedad de la nieve', i Daniel Fernández Strauch, un supervivent de la tragèdia als Andes

16 gener 2024

Redacció

Comparteix

Daniel Fernández Strauch va ser un dels 16 supervivents del vol 571 de la Força Aèrea Uruguaia, que es va estaballar el 13 d'octubre de 1972 a la cordillera dels Andes amb 45 passatgers. Va passar 72 dies en un lloc inhòspit i amb condicions infrahumanes i, com la resta de supervivents, va ser obligat a exercir l'antropofàgia per salvar la vida. La història ha donat peu a llibres, documentals i, ara, a una pel·lícula que està en boca de tothom: 'La sociedad de la nieve', del director català Juan Antonio Bayona. "Expliquem aquesta història perquè ningú més hagi de passar una situació crítica per adonar-se de les coses importants de la vida", ha explicat Fernández Strauch al programa La Caravana de Ràdio Estel.

Una imatge de la pel·lícula 'La Sociedad de la Nieve' de J.A. Bayona, recreand la imatge original
Una imatge de la pel·lícula 'La Sociedad de la Nieve' de J.A. Bayona, recreant la imatge original

Un llibre que portava per títol 'Viven' "relatava els fets" d'aquesta tragèdia i milagro, però l'escriptor i periodista Pablo Vierci, qui també ha participat en la conversa a Ràdio Estel, ha anat més enllà amb el seu llibre 'La Sociedad de la Nieve', que ara l'editorial Alrevés presenta en Espanya . "Nosaltres vam pensar que amb 'Viven' s'acabava tot, que la història ja no li interessava a ningú més i que podríem deixar d'explicar-la, però Pablo no descriu només fets, també sentiments, i la pel·lícula 'La sociedad de la nieve' mostra realment què va passar". Per tant -diu Fernández Strauch- "ara sí es tanca el cercle".

Pablo Vierci, autor del llibre 'La sociedad de la nieve': "El que va passar és una reconciliació amb l'ésser humà, que ens diu que quan se'l colpeja no sorgeix la bèstia, sinó la bondat"

Vierci va parlar amb els 16 supervivents per documentar-se pel llibre i formar una "obra coral" on "en el fons també estan els 29 que van morir a l'accident". A alguns, el periodista els coneixia personalment. El seu text, diu, és "una asignatura pendent: contar què va passar des de prop, per entendre una mica més l'ésser humà". Tot i això, Vierci reconeix no haver arribat fins al final. "Vaig entendre una mica més del que mai havia entès, però no ho vaig entendre tot".

A Bayona el considera un "Leonardo Da Vinci" que ha ajudat tothom a capbussar-se en una història extraordinària que no té final i que està apassionant el món sencer. "Generarem una onada, li vaig dir, però no sabíem que això seria un tsunami". La raó, segons creu, "és que estem tocant la fibra des d'una perspectiva nova". "En un moment en què claudiquen les obres de superherois, arriba aquesta història on l'heroisme està revisitat, reanalitzat". El que va passar és com un antídot, una reconciliació amb l'ésser humà, que ens diu que quan se'l colpeja no sorgeix la bèstia, sinó la bondat. De fet, assegura "en un lloc a més de 2.500 metres d'altura, on et sent sol al món i saps que estàs abandonat a la teva sort, es pot crear una societat completament nova pautada per la generositat, per la pietat, per la misericòrdia"

"Quan et sent sol al món es pot crear una societat completament nova pautada per la generositat, per la misericòrdia, per la pietat"

Ho confirma el supervivent Daniel Fernández Strauch, que posa el focus en el poder mental: "La ment governa tot i et pot dir que no tens fred, gana... Com podíem estar en màniga curta a 30 graus sota zero? "La mentalitat positiva està positiva, i la negativa et mata".

"La mentalitat positiva està positiva i la negativa et mata"

Entrevista amb l'autor del llibre 'La societat de la nieve' i un dels supervivents

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció