En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

Edgar Nebot, sotsinspector del GRAF: "Hi ha cases i urbanitzacions que no haurien d’estar on estan i, si hi són, haurien de tenir unes mesures de prevenció més elevades"

El responsable de Bombers de la Generalitat afirma que hi ha habitatges que s’ubiquen en llocs vulnerables i això pot ser un problema

30 març 2023

Redacció

Comparteix
Una de les cases afectades per l'incendi de Pont de Vilomara a la urbanització River Park. / Sílvia Muñoz
Una de les cases afectades per l'incendi de Pont de Vilomara a la urbanització River Park. / Sílvia Muñoz

El canvi climàtic ha provocat que les pluges es concentrin cada vegada en episodis més curts, fet que provoca que el terreny sigui més vulnerable i susceptible als incendis. Edgar Nebot alerta que ja fa tres anys que a Catalunya hi ha sequera. En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el sotsinspector del GRAF dels Bombers de la Generalitat diu que "aquesta situació va començar a donar-se al 2021 i, que duri més de 3 anys, és una situació anòmala, perquè ja no és només sequera, sinó que les temperatures són altes". Nebot també ha apuntat que "ara que ja ha començat la primavera i les plantes intenten agafar aigua a través de les arrels, veuran que no en tenen prou i decidiran, o bé no treure fulla nova, o treure’n menys, o bé que la fulla que treguin sigui d’un color menys lluminós, fet que podria afectar a l’agricultura."

D’altra banda, el sotsinspector del GRAF Edgar Nebot ha explicat que hi ha molta administració pública que inverteix diners per a evitar que el cos de bombers tingui problemes de col·lapse davant d’incendis que es puguin produir en urbanitzacions. Tot i així, ha especificat que hi ha urbanitzacions "que es troben en una situació al·legal, on costa posar-se al dia del clavegueram, l’enllumenat, l’asfalt o la senyalització, entre altres mesures". "Hi ha urbanitzacions que estan on no haurien d’estar. I, de la mateixa manera que, amb els aiguats dels anys 40 o 60, vam entendre que no es podia urbanitzar a la llera del riu, ens haurem de plantejar que no es pugui edificar en certs llocs o que es tinguin unes mesures de prevenció que siguin molt més elevades que altres". Nebot ha afegit que aquest és un debat que tard o d’hora s’haurà d’afrontar. Tot i això, Nebot ha transmès un missatge de certa calma on ha dit que encara som a temps de poder introduir petits canvis i que la campanya d’incendis d’aquest estiu no sigui tan dura.

Entrevista Edgar Nebot, sotsinspector dels GRAF

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDI AMBIENT

Marc Castellnou: "No em donis bombers europeus, perquè ni tots els bombers junts podran apagar els incendis si el territori no està gestionat"

Una imatge d'un incendi a Catalunya, l'estiu 2022

L'inspector de Bombers i cap del GRAF reconeix que els incendis d'aquest estiu haurien estat molt pitjors de no ser per l'ajuda dels pagesos

16 novembre 2022

Redacció

Sense categoria

SOCIETAT

L’incendi de Pont de Vilomara arrasa River Park

Una de les cases afectades per l'incendi de Pont de Vilomara a la urbanització River Park. / Sílvia Muñoz

Són una cinqueantena de cases, les afectades d'aquesta urbanització i prop d’una vintena de famílies han perdut l’habitatge per complet. Unes xifres que podrien augmentar els pròxims dies.

20 juliol 2022

Redacció