En directe

Fórmula Estel

MEDI AMBIENT

Marc Castellnou: "No em donis bombers europeus, perquè ni tots els bombers junts podran apagar els incendis si el territori no està gestionat"

L'inspector de Bombers i cap del GRAF reconeix que els incendis d'aquest estiu haurien estat molt pitjors de no ser per l'ajuda dels pagesos

16 novembre 2022

Redacció

Comparteix

A Catalunya, l'estiu d'aquest 2022 ha estat el més llarg de la història. En algunes zones, s'han registrat temperatures superiors als 30 graus durant més de tres mesos i hi ha hagut incendis que han cremat més de 6.500 hectàrees.

El cap del GRAF dels Bombers de la Generalitat (Grup de Recolzament d'Actuacions Forestals), l'inspector Marc Castellnou, ha reiterat al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que el cos de Bombers de la Generalitat té una gran capacitat per apagar incendis i que Catalunya està perdent el 10% de la superfície forestal que es perdia fa dues o tres dècades. Tot i així, insisteix que per poder apagar incendis cal tenir un territori gestionat. "Europa s'està equivocant. Per molts bombers que posi, el que cal és gestionar el territori i l'economia rural perquè es puguin apagar els incendis", ha afegit Castellnou. També ha apuntat que la pagesia ha de passar de ser un sector primari a ser un de terciari perquè pugui ser considerat sector serveis. "Si se'ls incorpora en aquest tercer sector, es podran apagar els incendis perquè ajuden a gestionar el territori forestal, però si no es fa, no es podran apagar incendis", ha assegurat el cap del GRAF.

D'altra banda, Castellnou ha agraït la feina que han fet els pagesos aquest estiu, ja que si no haguessin llaurat, els incendis haurien sigut molt pitjors. "Als pagesos, llaurar els suposa un cost i se'ls ha de compensar per la collita que han perdut. Les ajudes arribaran, però ja van tard, i cal crear polítiques per compensar-los i que la pagesia tingui un futur", ha explicat l'inspector dels Bombers.

"Les ajudes [pels pagesos que han llaurat aquest estiu] arribaran, però ja van tard"

Sobre el que pot passar la temporada vinent d'incendis, Castellnou no ha amagat que els amoïna el que pot passar i ha alertat que hi haurà un canvi radical en els pròxims 10 anys. "Per aquesta raó hem començat a explicar a la societat quina és la situació, perquè siguem tots conscients i es puguin fer els canvis de gestió de territori necessaris. No estem en el moment que no hi ha un punt de no retorn i encara tenim temps per canviar les coses", ha sentenciat el cap del GRAF.

"Encara tenim temps per canviar les coses"

Entrevista a Marc Castellnou, cap de l'àrea del Grup d'Actuació Forestal (GRAF)

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Molt més que apagar focs

La part davantera d'un camió dels bombers del parc de l'Hospitalet de Llobregat amb la inscripcció 'Bombers en lluita'

Com és un dia al parc de Bombers de l'Hospitalet de Llobregat? Escolta el reportatge de Sílvia Muñoz

21 juliol 2022

Redacció

Sense categoria

SOCIETAT

L’incendi de Pont de Vilomara arrasa River Park

Una de les cases afectades per l'incendi de Pont de Vilomara a la urbanització River Park. / Sílvia Muñoz

Són una cinqueantena de cases, les afectades d'aquesta urbanització i prop d’una vintena de famílies han perdut l’habitatge per complet. Unes xifres que podrien augmentar els pròxims dies.

20 juliol 2022

Redacció