El periodista Lluís Foix, l'exconseller Lluís Alegre i l'economista i màster en Economia Social Ivan González han analitzat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, les propostes econòmiques dels partits polítics amb representació parlamentària de cara a les eleccions del 14 de febrer. Ivan González ha destacat que "es fan moltes propostes que després no són ni viables ni assumibles, encara que quedin molt bé de cara a la ciutadania". Ha posat com a exemple "la creació d'un banc central català, que ha fet una força política, una iniciativa que no pot ser realitat quan els bancs nacionals tenen cada cop menys poder i, a més, tenim un Institut Català de Finances mal utilitzat i que es pot reforçar, amb més opcions de treball". En síntesi, el màster en Economia Social ha assegurat que "cal buscar la realitat que moltes vegades no ens donen els programes econòmics, alguns llarguíssims que són innecessaris, fins i tot en un cas amb més de 300 pàgines".
Lluís Foix ha subratllat que, "a Catalunya, convindria un govern que fes possible, amb força suficient, l'execució de polítiques que connectin amb el moment present, en què tenim molta gent que demana menjar, com s'ha vist en una fotografia que ha circulat per Twitter en les últimes hores davant de la plaça de Sant Agustí". El periodista ha comentat que "cal que tots els partits tinguin el seu programa detallat, amb el seu ideari, però el més important és que no es poden prometre coses que després no es poden complir, com és el cas de la creació d'un banc nacional català que, entre altres requisits, necessita l'aprovació del Banc Central Europeu". Igualment ha assegurat que "aniria molt bé, després d'aquest llarg període de voluntarisme per proposar coses, aterrar en un àmbit de realitat, per exemple a l'hora de combatre la pobresa o l'exclusió, amb una redistribució dels recursos gràcies a una de les indústries agroalimentàries més potents d'Espanya i d'Europa, com és la que tenim a Catalunya". Foix ha lamentat que "un dels grans problemes que té no només de Catalunya, sinó el sistema occidental capitalista, és que ha creat els últims 15 anys més desigualtats de les que hi havia fins ara, cosa que va molt en la línia de l'encíclica del Papa Fratelli tutti". Igualment ha situat "l'habitatge i l'atur" entre les prioritats. "No pot ser que a Catalunya hi hagi un 40 per cent d'atur juvenil, quan el següent país que està pitjor es troba en el 20", ha conclòs.
Per la seva banda, Lluís Alegre ha comentat que "estem passant uns moments molt complexos, a punt de complir-se un any de pandèmia, cosa que ha introduït greus preocupacions i pèrdua de vides humanes i alhora una reacció positiva, amb molta gent que hi treballa, lluita per buscar la vacuna i, en definitiva, demostra que la societat respon". Sobre les repercussions econòmiques, l'exconseller ha dit que "arriba un moment que la situació es desborda, perquè no hi ha país que pugui aguantar amb tots tancats a casa amb possibilitats de treball molt limitades". El també president del Centre d'Estudis Econòmics i Socials ha recordat, a més, que "plou sobre un terreny que ja venia molt remullat, una situació davant la qual els partits polítics, amb les seves propostes, poden generar un interès, però hi ha d'haver un pla conjunt". En aquesta línia, ha conclòs que "s'ha de demanar un consens que no frivolitzi el tema, perquè cal buscar el millor per a les persones i fer un esforç perquè funcioni allò que tenim, més que no pas caure en la temptació de proposar sempre coses noves".