En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

El nou model de residències encarirà a Catalunya el preu de les places uns 250 euros mensuals

Segons Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs, "no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones"

1 juliol 2022

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Cinta Pascual, presidenta de les patronals l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i del Cercle Empresarial d'Atenció a Persones (CEAPs), ha assegurat que no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones.

El nou model de residències aprovat pel Govern espanyol tindrà, a més, altres repercussions a Catalunya, com l'encariment del preu de les places uns 250 euros mensuals. Això suposarien uns 3.000 euros anuals per plaça. Pascual ha criticat que encara no es conegui el finançament del pla de residències: "No sabem quant costarà", ha alertat.

"Alemanya té una tarifa de 3.000 € mensuals i la unitat (de convivència) és de 25. Aquí, amb un preu mig de 1.800, la unitat la volen de 15. No vegeu que no quadra? -ha manifestat Pascual.

Novetats del nou model de residències

La principal novetat del model és que els centres que es construeixin a partir d'ara tindran un màxim de 120 places. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, afirma que es busca millorar l'atenció que es presta als residents, però l'acord per instaurar un nou model tira endavant amb polèmica, perquè la votació per va ser molt ajustada. 9 comunitats van votar en contra i 10 a favor.

El nou model també planteja una unitat convivencial de 15 persones i Pascual ha manifestat que Catalunya ja va funcionar aquesta mesura que es va aplicar durant la pandèmia. El problema és que falten espais i, segons assegura la presidenta d'ACRA i CEAPs, "la mida de les residències no importa".

"Ens van dir que demanéssim subvencions als fons Next Generation, però no ens està arribant res de tot això. A més, hi ha infraestructures en què és impossible de generar aquests espais de 15 persones" ha assenyalat Pascual. "Cal més personal personal per afrontar aquesta mesura".

La presidenta de les patronals ha alertat que falta personal, sobretot d'infermeria. "En aquests moments estem patint molt, perquè no tenim infermeres. I quan fas la petició a Salut perquè faci la part que li correspon i té l'obligació de fer-la, et diuen constantment que no tenen gent. Una residència té gent amb moltes necessitats", ha criticat.

Entrevista a Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs

0:00 / 0:00

Més actualitat

COVID

El departament de Salut assegura que hi haurà una nova onada a la tardor

Josep Maria Argimon, conseller de Salut

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apel·la al sentit comú i recomana l'ús de la mascareta el dia de Sant Jordi

21 abril 2022

Redacció

COVID

SOCIETAT

La pandèmia va fer créixer un 30% la mortalitat a l'AMB

Segons el BIOCOMSC, la concentració de residències de gent gran a l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha influït en aquest augment.

24 gener 2022

Redacció