PAPA FRANCESC
El Papa demana als nous bisbes més proximitat i avisa que "el món està cansat de seductors mentiders, narcisistes i manipuladors"
El Papa ha demanat aquest divendres als nous bisbes que facin la seva missió més accessible i més tangible per a la gent. En una…
16 setembre 2016
@IgnasiMiranda, 
El Papa ha demanat aquest divendres als nous bisbes que facin la seva missió més accessible i més tangible per a la gent. En una audiència a la Sala Clementina del Vaticà, Francesc ha assegurat que els pastors han de guiar el poble que tenen encomanat pensant en la formació, en les famílies i, en definitiva, en el treball per la pau. Ha estat en rebre els participants en el curs de formació per a nous bisbes, organitzat per la Congregació per als Bisbes en col·laboració amb la Congregació per a les Esglésies Orientals. El pontífex ha demanat als prelats que "no tinguin por de proposar la Misericòrdia com a síntesi de tot el que Déu ofereix al món, perquè el cor de l’home no pot aspirar a res més gran". El pontífex ha destacat la importància de fer la missió episcopal accessible, tangible i present en les esglésies particulars que els pastors tenen confiades, de manera que siguin cases on siguin presents la santedat, la veritat i l'amor.
El Sant Pare ha assegurat que "el món està cansat de seductors mentiders i, fins i tot, de sacerdots o bisbes de moda, perquè la gent se n'adona i se n'allunya quan reconeix els narcisistes, els manipuladors, els defensors de les seves pròpies causes, els promotors de banals croades". D'altra banda, el bisbe de Roma ha recordat que "els homes tenen necessitat de la misericòrdia, sovint conscients d'estar ferits i mig morts". En aquesta línia, ha afegit que, per aquest motiu, "es necessiten persones que sàpiguen fer emergir dels àrids cors que predominen avui la voluntat d'escoltar el Senyor, afavorint el silenci que fa que això sigui possible".
Després de recordar que "Déu no es rendeix mai", Francesc ha lamentat que "sovint ens acomodem i preferim deixar-nos convèncer que veritablement han pogut eliminar-lo i inventem discursos amargs per justificar l'ociositat que ens tanca en el so immòbil de les obertures en forma de lamentació". D'altra banda, el pontífex ha invitat els pastors a promoure la formació dels seminaristes, fins al punt que puguin adquirir la llibertat de viure amb serenor i tranquil·litat la seva relació amb Déu, acompanyant-los amb paciència i dedicació.
Abans d’acabar el seu discurs, el Papa ha fet una crida als nous bisbes perquè acompanyin les famílies, animant i acollint sobretot aquelles més ferides, i les guiïn en el discerniment i en l'empatia. "Penseu en l'emergència educativa, en la transmissió tant dels continguts com dels valors, com també en el analfabetisme afectiu, en els itineraris vocacionals, en el discerniment en les famílies, en la recerca de la pau", ha demanat als prelats. Igualment el bisbe de Roma ha afegit que "tot això requereix iniciació i itineraris guiats, amb perseverança i constància, que són els signes que diferencien el bon pastor del mercenari".
Finalment Francesc ha demanat als nous prelats que s’aturin "per deixar que el cor de pastors sigui travessat per la visió de les ferides de moltes persones”, i que posin “davant els seus ulls l'alegria de l'amor autèntic i de la gràcia amb la qual Déu fa participar del propi amor".
Trobada del Servei Jesuïta a Refugiats aquest dissabte amb el Papa
Missió Global i Crisi de Refugiats: Temps de contemplar i actuar. Aquest és el títol d’una iniciativa promoguda pel Servei Jesuïta a Refugiats, que ha convocat a Roma els antics alumnes jesuïtes. Es tracta de la Trobada Europea d'exalumnes jesuïtes i de l'Assemblea general d'Unió Mundial d'antics alumnes jesuïtes es reuneixen, des de dimecres 14 de setembre i fins aquest diumenge 18, per abordar principalment la crisi i la integració dels refugiats i migrants, amb la resposta jesuïta, i per visitar, entre d'altres, els llocs ignasians de Roma.
A més, els participants tenen sessions educatives guiades per diversos experts en el tema, entre ells Josep Buades Fuster, de l’SJR a Espanya, i Tom Smolich, director internacional del Servei Jesuïta a Refugiats. D'altra banda, el programa de la Trobada contempla també una audiència privada al Vaticà amb el Papa aquest mateix dissabte.
Homilia sobre "la lògica del demà-passat"
D'altra banda, Francesc ha assegurat igualment aquest divendres que la lògica del cristià és la «lògica del demà-passat», perquè no s'atura en el present, sinó que confia en la resurrecció de la carn. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Papa ha alertat contra una pietat espiritualista, estancada en l'avui. Ha explicat que «la lògica de l'ahir és fàcil, com la de l'avui i demà, ja que tots morirem, però la lògica del demà-passat sí que és difícil". A partir de la lectura del dia, el pontífex ha recordat que Sant Pau presenta la resurrecció "no pas com la d'un fantasma, sinó amb la seva carn". .
El Sant Pare ha recordat que, «si Crist no va ressuscitar, nosaltres tampoc ressuscitarem». També s'ha aturat en la «lògica de la redempció fins al final», alhora que ha lamentat que algunes vegades, quan resem el Credo, recitem l'última part amb rapidesa, perquè ens fa por pensar en el futur, en la resurrecció dels morts. «Tenim por d'acceptar i portar a les últimes conseqüències la carn de Crist. És més fàcil una pietat espiritualista, una pietat que s'esfuma; però entrar en la lògica de la carn de Crist és difícil. Aquesta és la lògica del demà-passat. Nosaltres ressuscitarem com va ressuscitar Crist, amb la nostra carn», ha reflexionat.
El pontífex ha dit que els primers cristians es preguntaven com havia ressuscitat Jesús i que, «en la fe de la resurrecció de la carn, s'arrelen profundament les obres de misericòrdia, perquè hi ha una connexió contínua». En aquesta línia, Francesc ha destacat que Sant Pau ens diu amb fermesa que tots serem transformats, i ha conclòs que «es necessita la gràcia gran de l'Esperit Sant per comprendre aquesta lògica del demà-passat, quan Ell vindrà i ens portarà a tots transformats sobre els núvols per romandre amb ell».
Audiència al nou administrador apostòlic de Jerusalem
Finalment destaquem que el Papa ha rebut aquest divendres Pierbattista Pizzaballa, nomenat el 24 de juny passat administrador apostòlic del Patriarcat de Jerusalem dels Llatins i ordenat bisbe dissabte passat. El també franciscà ha explicat que la trobada ha estat de gran proximitat, ja que el Sant Pare té una gran sensibilitat davant els problemes de Terra Santa. "Ha estat una trobada fraterna i d'amistat en què hem parlat del meu mandat, del seu significat i de les seves esperances", ha dit. També ha assegurat que ha captat del pontífex "el seu coneixement dels problemes, com també de les perspectives que hi ha a Terra Santa, des del seu desig que l'Església sigui lloc de trobada per a tothom i que la comunitat cristiana es mantingui activa, viva i present en un context tan complex".
El nou administrador apostòlic de Jerusalem ha assegurat que comença la seva etapa pastoral "amb voluntat d’escoltar i obrir-se a totes les sensibilitats". Sobre els cristians de Terra Santa, Pierbattista Pizzaballa ha destacat la importància de “preservar la unitat, la comunió i l’harmonia”, així com el diàleg amb les altres Esglésies cristianes. El prelat ha comentat també que, entre israelians i palestins, "ara no hi ha cap procés ni de pau ni de guerra, sinó una situació ambigua en què les parts gairebé no parlen".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 16 de setembre.