En directe

Escola de família

ACTUALITAT

Els experts engloben l'espionatge a polítics en un entorn de "ciberguerra"

L'expert en ciberseguretat i pèrit judicial, Bruno Perez Juncà, explica en una entrevista a Ràdio Estel que el que està passant fa "molts anys que dura" i que es "lluita robant dades"

3 maig 2022

Redacció

Comparteix

L'endemà que la Moncloa denunciés que els telèfons mòbils del president del govern espanyol Pedro Sánchez i de la ministra de Defensa, Margarita Robles, fossin infectats amb el software d'espionatge Pegasus, l'expert en ciberseguretat i pèrit judicial, Bruno Perez Juncà, ha explicat en una entrevista a Ràdio Estel que el que està passant forma part d'una "ciberguerra" que fa "molts anys que dura" i on es "lluita robant dades".

El president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, parlant pel seu telèfon mòbil. AFP Pool

Segons Juncà, les agències d'intel·ligència dels estats tenen la missió de recollir informació "i l'han d'aconseguir de qualsevol manera", per això que fan servir aquest "armament" d'una manera "poc ètica i sense escrúpols".

"Les agències d'intel·ligència tenen la missió de recollir informació i l'han d'aconseguir de qualsevol manera, per això fan servir aquest "armament" de forma poc ètica i sense escrúpols"

A tot plegat, Juncà no està sorprès per l'espionatge a un president del govern perquè "ja hi ha hagut casos en què s'ha espiat a altres presidents europeus, com Emmanuel Macron o Angela Merkel". El que sí que l'ha sorprès és que el telèfon de Pedro Sánchez no estigués blindat i que els presidents facin servir dispositius de marques molt conegudes i no terminals fabricats pels mateixos governs amb garanties de seguretat.

Qui tampoc ha mostrat sorpresa per l'espionatge és la sociòloga i experta en innovació digital Liliana Arroyo, que en una conversa amb Ràdio Estel ha apuntat que l'arribada de la tecnologia ens ha permès fer de manera més invasiva unes pràctiques que els Estats ja feien abans, com ara l'espionatge. "No ha canviat el fons, han canviat les formes", resumeix Arroyo.

Sobre els culpables de l'espionatge, Bruno Perez Juncà, no descarta que els mateixos responsables de l'espionatge a independentistes siguin qui ha espiat Sánchez i Robles. "Sabem que existeixen unes clavegueres de l'estat que fan servir les eines que fan servir per obtenir la informació que volen", ha argumentat Juncà.

A tot plegat, assegura que no es pot responsabilitzar l'empresa fabricant del Pegasus perquè "ells només et proporcionen l'eina i la responsabilitat del seu ús és del comprador", ha sentenciat.

Entrevista a Liliana Arroyo, especialista en innovació social digital, i a Bruno Pérez Juncà, pèrit judicial informàtic forense

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDICINA

Els pediatres confirmen que no hi ha cap relació entre les vacunes contra la Covid i els casos d'hepatitis severa

Investigacions sobre l'hepatitis infantil aguda

Anna Gatell, pediatra i presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, ha assegurat en Ràdio Estel, que "la incidència d'aquesta malaltia infantil en la població general és baixa"

26 abril 2022

Redacció

COVID

El departament de Salut assegura que hi haurà una nova onada a la tardor

Josep Maria Argimon, conseller de Salut

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apel·la al sentit comú i recomana l'ús de la mascareta el dia de Sant Jordi

21 abril 2022

Redacció