En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

Els pediatres confirmen que no hi ha cap relació entre les vacunes contra la Covid i els casos d'hepatitis severa

Anna Gatell, pediatra i presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, ha assegurat en Ràdio Estel, que "la incidència d'aquesta malaltia infantil en la població general és baixa"

26 abril 2022

Redacció

Comparteix

Autoritats sanitàries de tot el món investiguen a contrarellotge un misteriós augment de casos greus d'hepatitis severa en nens petits, des del primer mes de vida, fins als 16 anys.

En els darrers dies s'han detectat vora 170 casos en 12 països diferents, i la malaltia ha causat la mort d'un menor. Un 10% d'aquests casos ha necessitat un trasplantament de fetge. El país amb més casos, de moment, és el Regne Unit, que supera el centenar. A Espanya, les autoritats sanitàries tenen constància de 13 casos, dels quals, 3 s'han registrat a Catalunya i evolucionen favorablement.

Investigacions sobre l'hepatitis infantil aguda
El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va informar de l'existència d'una hepatitis d'origen desconegut i que afecta nens i nenes menors de 16 anys. ACN

La pediatra i presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, ha assegurat en una entrevista a Ràdio Estel que l'origen d'aquesta hepatitis infantil és desconegut, però que "no té cap relació amb les vacunes de Covid-19".

Els primers estudis apunten que es tractaria d'un adenovirus. Els pediatres, per la seva part, envien un missatge de calma i tranquil·litat a tota la població. Gatell ha exposat que la comunitat científica està preocupada, però que "la incidència en la població general és baixa" i que "no estem parlant d'un virus amb la velocitat de contagi que té el coronavirus".

"La incidència en la població general és baixa i no estem parlant d'un virus amb la velocitat de contagi que té el coronavirus"

Símptomes d'alerta
Des de pediatria recomanen que davant qualsevol símptoma d'un infant -febre, malestar, vòmits, diarrees- s'utilitzi el sentit comú. Que es faci una consulta a l'equip de pediatria, i que es controli si l'evolució és correcte, que en la immensa majoria de casos només es necessiten mesures de suport com més hidratació o una alimentació lleugera perquè es resolguin.

Ara bé, segons la pediatra Anna Gatell, els símptomes de la nova variant d'hepatitis severa que han de fer saltar les alarmes són "les deposicions blanquinoses per la falta de pigment de la bilirubina que el fetge no pot metabolitzar, les orines fosques o un color més groguenc de la pell i les conjuntives dels ulls". La pediatra demana que si un infant presenta algun d'aquests símptomes, es consulti immediatament a un professional.

Entrevista a Anna Gatell, pediatra i presidenta de la Societat Catalana de Pediatria

0:00 / 0:00

Més actualitat

COVID

La doctora Magda Campins demana que les persones vulnerables continuïn portant la mascareta en interiors

El 20 d'abril les mascaretes en interiors deixaran de ser una realitat. En espais sanitaris, sociosanitaris i al transport públic, però, encara seran obligatòries

7 abril 2022

Redacció

MEDICINA

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida

El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que les vacunes ARN missatger obren un camí per fer-les servir contra el càncer.

4 febrer 2022

Redacció