En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Enquesta: Creieu que hi ha igualtat entre homes i dones? Carlota Falgueras: "La desigualtat de gènere és la més gran"

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones diumenge passat, aquesta setmana en l'espai El pitjor del pitjor, abordem aquesta qüestió i…

13 març 2015

Redacció

Comparteix
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones diumenge passat, aquesta setmana en l'espai El pitjor del pitjor, abordem aquesta qüestió i parlem amb diferents entitats sobre les desigualtats que pateixen les dones en les diferents esferes socials. 
Dimecres ens ha acompanyat la Carlota Falgueras, membre del Comitè de Vaga de Totes del Poblenou. La iniciativa Vaga de Totes va sorgir un any enrere d’una sèrie de col·lectius feministes que es van reunir a Ca la Dona amb la voluntat de visibilitzar que, “per sobre de les desigualtats socials hi a les de gènere, que fan que les dones estiguin marginades respecte els homes”, explica Falgueras. Sota el lema Nosaltres movem el món, ara l’aturarem, aquesta iniciativa es va estendre a nivell de barris, pobles i ciutats i “s’encamina cap a una jornada on les dones fem vaga, no només a nivell laboral, sinó també de cures i en qualsevol altre àmbit”.
 
Aquesta gran acció, segons explica Carlota Falgueras, tindrà lloc el proper octubre. “La idea és que deixem de fer totes les feines que normalment fem i que no es veuen per demostrar la doble explotació que patim, no només laboral, també dins la llar”, ha conclòs. Es pot escoltar aquí (des del minut 31'00") tota l'entrevista a Carlota Falgueras.
Hem continuat la setmana parlant amb Núria Pumar, presidenta de la Comissió d’Igualtat de Dret de la Universitat de Barcelona, un món on les estudiants són majoria, tot i que hi ha més homes o dones en funció dels estudis. A l’organigrama universitari la dona encara no s’ha igualat amb l’home: “En la carrera acadèmica, la dona ha anat creixent en llocs entremitjos, però en càrrecs de responsabilitat la presència de la dona és menor”, apuntava Núria Pumar.
Laura Aznar ha començat l’entrevista preguntant sobre la bretxa salarial: “A Espanya s’ha anat posposant la maternitat, i coincideix en una època en la qual les dones estan en pleno apogeo amb les tasques familiars. Hi ha estudis que demostren que la bretxa salarial és més ampla en les dones amb fills”
Per últim, la presidenta de la Comissió d’Igualtat ha recordat: “La Universitat de Barcelona no ha tingut mai una rectora en la seva història”.
Escolta l’entrevista a Núria Pumar (minut 32’30’’)
Montserrat Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones, ens ha atès aquest dimarts. Gatell ha dit que la primera discriminació de les dones és la violència masclista, perquè atempta directament contra les seves vides, però que n’hi ha d’altres, que sense ser violentes, “violenten”. Els estudis demostren que hi ha disparitat de sous entre homes i dones, a més de desigualtats professionals. “Les dones no poden accedir a uns certs llocs, i per tant, a uns certs sous”, ha explicat Montserrat Gatell a la Fórmula Estel de Ràdio Estel.
Pel Dia Internacional de la Dona, l’Institut va posar en marxa la campanya Tu mous fitxa: “Apel·la a la consciència de tothom. Aquesta ha de ser una lluita comuna, col·lectiva, la igualtat entre els homes i les dones, davant de la llei, que ja ho som, d’iguals, i davant l’exercici dels drets, on no som iguals”. L’objectiu, aclaria Gatell, és “fer un pas més i arribar a una societat amb equitat de gènere. I no només a la igualtat entre els sexes, sinó a la equitat  tenint en compte les diferències”
Escolta l’entrevista amb Montserrat Gatell aquí (minut 27’30’’) 
D'altra banda, dilluns, per encetar la setmana ens ha acompanyat David Papiol, secretari de Moviments socials i Igualtat de la UGT Catalunya. Aquest sindicat ha publicat recentment un estudi sobre la bretxa salarial, que és la diferència entre el salari que cobra un home i una dona. Les conclusions a les que han arribat en base a aquest estudi és que la diferència està augmentant: “A Catalunya, segons els nostres estudis es troba al voltant del 24,8% i a Espanya a un 23,8%”, explica Papiol. També ha concretat que aquesta situació s’agreuja a partir dels 45 anys d’edat, perquè “l’home adquireix plusos en la seva evolució laboral mentre que la dona va atenent tasques familiars, se li fa més difícil la conciliació entre la vida familiar i laboral i això fa que no opti a aquests plusos”.
 
Des del seu punt de vista, la reforma laboral té molta responsabilitat en l’eixamplament d’aquesta escletxa i que s’estigui feminitzant la pobresa, ja que “ha fet fora del món laboral a bona part de les persones que treballaven en serveis, un sector que està molt feminitzat”. Papiol ha volgut aclarir que les diferències en els salaris no responen al fet que les dones estiguin menys formades, sinó al contrari: “Percentualment, les dones tenen una formació més elevada que els homes, això no es tradueix a les feines. Els comitès directius estan completament masculinitzats i les promocions internes també”. Finalment, ha explicat que no hi ha cap societat al món on no existeixin desigualtats laboral per raó de sexe, malgrat que s’aprecien grans diferències entre els països nòrdics, “on la bretxa salarial no arriba al 10%”, i els Estats Units, “que està al voltant del 35%”.

Es pot escoltar aquí (minut 30'00") tota l'entrevista a David Papiol.

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció