En directe

Cocodril Club

PAPA FRANCESC

Francesc anima els voluntaris i professionals sanitaris a promoure una cultura de pau que doni esperança als malalts

S’acaba de fer públic el missatge del Papa Francesc per a la propera Jornada Mundial del Malalt 2016, que se celebrarà, com cada any, l’11…

15 setembre 2015

Redacció

Comparteix
S’acaba de fer públic el missatge del Papa Francesc per a la propera Jornada Mundial del Malalt 2016, que se celebrarà, com cada any, l’11 de febrer. El Sant Pare diu que “la malaltia, sobretot si és greu, ens fa entrar sovint en l’actitud de pensar que tot està perdut”. Davant d’això, afegeix el pontífex, tenim l’oportunitat d’acostar-nos més a Jesucrist, que porta la seva creu, i a beneficiar-nos de la cultura de pau que ens transmeten tantes persones i entitats del camp sanitari. Tot un signe d’esperança.
Confiar en Jesús misericordiós, com Maria. Feu el que ell us digui”. Aquest és el títol del missatge del Papa  per a la que serà la 24a Jornada Mundial del Malalt, coincidint amb la festa de la Mare de Déu de Lourdes. Seguint l’episodi de les noces de Canà, el Sant Pare explica en el document que "la malaltia, sobretot si és greu, posa sempre en crisi l'existència humana i porta interrogants que entren en la intimitat”. De vegades, segons recorda Francesc, aquesta situació “fa entrar en desesperació i en rebel•lió, en l’actitud de pensar que tot està perdut i que ja res no té sentit”. En aquesta línia, el pontífex recorda que la fe en Déu “ens ajuda a veure de quina manera la malaltia pot ser el camí per arribar a una proximitat més estreta amb Jesús, que camina al nostre costat carregant la Creu”.
A més, el Papa diu, en el document, que aquesta propera Jornada Mundial del Malalt, celebrada a Terra Santa, ajudarà a fer realitat el desig expressat en la Butlla de Convocatòria del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia. En aquest sentit, demana que cada hospital o cada estructura sanitària sigui signe visible i lloc per promoure la cultura de la trobada i de la pau. Finalment, Francesc demana a tots els qui estan al servei dels malalts i dels qui pateixen que siguin animats per l'esperit de Maria, Mare de la Misericòrdia, perquè els nostres ulls també es tornin compassius, especialment en els moments de dolor.
"Ésglésia mare, com Maria"
L’Església és mare i no pas una associació rígida i sense caliu humà que al final es converteix en una realitat òrfena. Així s’ha expressat Francesc aquest dimarts al matí en la missa de Santa Marta. El pontífex ha dit que l’Església té aquella maternitat que es manifesta en la humilitat i en altres valors. A partir de l’evangeli del dia, el Sant Pare ha subratllat que no es pot pensar en Maria sense la seva dimensió de mare, una maternitat que s’eixampla a tota la humanitat, sovint òrfena. 
En aquesta Missa, on han concelebrat els cardenals participants aquests dies en la reunió del Consell que assessora el pontífex sobre la reforma de l’Església, Francesc ha vinculat la maternitat de Maria a la de l’Església, que custodia els grans valors humans, entre ells la bondat i la tendresa, des del fonament del Baptisme. Segons el Sant Pare, la maternitat condueix a la bondat i a l’alegria. El Papa ha acabat l’homilia expressant el desig que la proximitat a Maria acosti més i millor tots els creients al seu fill Jesús.
Preocupació del cardenal Blázquez per la situació social a Espanya
Terra Santa acull aquests dies l’assemblea de les Conferències Episcopals d’Europa, un encontre que va començar divendres i que s’acabarà aquest dimecres. Les activitats es fan a Natzaret, Jerusalem, Cafarnaüm, Betlem i Natzaret, entre altres llocs emblemàtics per al cristianisme. El president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, participant en l’assemblea, ha explicat a la Ràdio Vaticana algunes de les seves preocupacions sobre la situació social i econòmica que es viu actualment a l’Estat espanyol. 
El cardenal Blázquez ha criticat que alguns dels projectes polítics actuals es basin més en la crítica que no pas en les propostes, alhora que ha destacat la importància de les últimes reflexions que l’episcopat espanyol ha ofert darrerament a la societat. El també arquebisbe de Valladolid ha tingut un record per a l’últim Encontre Europeu de Joves celebrat a Àvila, que ha estat un ressò de l’esperança que dóna tota la gran xarxa i l’acció caritativa de l’Església.
Obertura solidària de la Porta Santa en l'Any de la Misericòrdia
Francesc obrirà la "Porta Santa de la Caritat" en un centre d'acollida per a pobres a Roma el proper 18 de desembre, en el context de l'Any de la Misericòrdia. Així ho anunciava el cardenal vicari Agostino Vallini durant la sessió conclusiva del Congrés eclesial diocesà, que s’ha fet aquest dilluns al vespre a la basílica de Sant Joan del Laterà, amb els catequistes i els treballadors pastorals de la diòcesi de Roma. La porta s’uneix d’aquesta manera a les quatre basíliques papals i a la del santuari de la Divina Misericòrdia.
D'aquesta manera, el Sant Pare obrirà la "Porta Santa de la Caritat" a l'alberg per a pobres de la Càritas diocesana situat al carrer Marsala a Roma. A més, visitarà el menjador, dedicat a Joan Pau II. L'estructura tornarà a funcionar al novembre, precisament en la vigília del Jubileu de la Misericòrdia, un cop acabades les obres de reestructuració i modernització que permetran allotjar 180 persones sense llar. El centre, situat al costat de l'estació central romana de Termini, va néixer l'any 1987. A més, els voluntaris de les parròquies romanes i d'altres diòcesis que prestin servei a l'alberg i el menjador obtindran la indulgència plenària en les condicions previstes per l'Església.
Els mercedaris reuneixen experts que analitzen la situació dels perseguits
El mestre general de l'Ordre de la Mercè, Pablo Ordoñez, durant el primer simposi de l'Observatori de la Captivitat, ha explicat en una entrevista a l’agència ZENIT que la trobada reuneix a Roma especialistes en diverses temàtiques, que tenen a veure amb els cristians perseguits, amb el tràfic de persones, amb la migració i la violència de gènere, amb la fam i l'educació alliberadora, sempre des de diferents situacions relacionades amb l'esclavitud.
Per la seva banda el conseller dels mateixos mercedaris, Dámaso Masabo, ha dit que l'Observatori pretén donar informació fidel i clara perquè es puguin prendre mesures positives. Per la seva banda, el coordinador de l’orde, Sergio Augusto Navarro, ha afegit que l'Observatori afavorirà que els mercedaris, presents en més d’una vintena de països i expandits per tot el món, "puguin visitar i redimir, que és la seva missió, amb els mitjans de comunicació actual, com ara les xarxes socials".
I pel que fa a les previsions, el Papa tindrà aquest dimecres, a partir de les 9 del matí, un encontre amb els ministres de Medi Ambient de la Unió Europea, reunits a Roma. Després, a partir de 3 quarts de 10, presidirà l’audiència general dels dimecres a la Plaça de Sant Pere del Vaticà.
Podeu escoltar AQUÍ Diari del Papa, edició d'aquest dimarts 15 de setembre.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

Més actualitat

POLÍTICA

"Si una persona vol plegar, plega, no fa un anunci"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribant a la sessió de control del Congrés dels Diputats el 24 d'abril de 2024 | ACN

El politòleg Jesús Palomar es pronuncia sobre la carta de Pedro Sánchez en què es planteja dimitir i explica que aquest moviment no sorprèn, sinó que "entra dins del perfil del president"

25 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Ramon Gener: "M'estic escrivint a sobre"

autors tendència de Sant Jordi

El músic i escriptor és un dels autors tendència d'aquest Sant Jordi 2024

24 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Bob Pop: "Aprens a fer servir l'humor perquè la gent et perdoni qui ets"

Bob Pop als estudis de Ràdio Estel el febrer de 2024 | RÀDIO ESTEL

El periodista i escriptor Bob Pop reflexiona sobre la creació del seu espectacle 'Hablar no sirve. De nada', on parla de la seva veritat amb humor

24 abril 2024

Redacció