PAPA FRANCESC
Francesc projecta la idea d'una "Església en sortida" des del Sínode, amb la idea que la família sigui patrimoni universal
El Sínode de la Família està satisfent les expectatives dels qui el veuen com la màxima expressió d’una Església en sortida, seguint la terminologia sovint…
13 octubre 2015
Redacció, 
El Sínode de la Família està satisfent les expectatives dels qui el veuen com la màxima expressió d’una Església en sortida, seguint la terminologia sovint utilitzada pel Papa, sense anar més lluny aquest mateix dimarts en un missatge adreçat al grups missioners reunits a l’Argentina. Aquesta "Església en sortida" es manifesta, com assegura també aquest dimarts el bisbe argentí Pedro María Laxague, en el fet que els treballs estan pensats perquè la família sigui la institució bàsica més valorada universalment, per tota la humanitat.
"Seguir construint una Església en sortida" és la idea central del missatge adreçat pel Papa Francesc als participants en el IV Encontre de Grups Missioners a l’Argentina, concretament a la ciutat de Santiago del Estero. El Sant Pare ha fet una crida a posar en pràctica una mirada de misericòrdia que ajudi a veure Jesús en l’altre. Francesc es mostra confiat que aquestes reflexions permetin els participants oferir el missatge cristià a tothom, sense exclusions.
Aquest missatge coincideix amb la celebració, aquest dimarts 13 d'octubre, de la Jornada per la Reducció dels Desastres Naturals, amb el ressò d’unes paraules sensibilitzadores pronunciades pel pontífex diumenge durant la pregària de l’Àngelus. Recordem que, en l’encíclica Laudato Sí, en el capítol 6è, Francesc escriu que “la situació actual del món provoca una sensació d’inestabilitat i inseguretat que alhora afavoreix formes d’egoisme col•lectiu”. El Sant Pare assegura que no només cal pensar en grans desastres naturals sinó en catàstrofes derivades de grans problemes socials, que només podran provocar violència i destrucció recíproca.
El Sínode continua entre debats i aclariments
Mentrestant, continuen els treballs de l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes. Pedro María Laxague, bisbe auxiliar de la diòcesi argentina de Bahía Blanca, ha destacat aquest dimarts, en declaracions a Ràdio Vaticana, la novetat d’aquesta cita, perquè "projecta la família a tot el món més enllà de les creences".
D’altra banda, el director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, Federico Lombardi, ha aclarit que la publicació, aquest dilluns, d'una ''Carta de 13 cardenals al Papa'' no s’ajusta a la realitat "ni en el contingut, que és reservat, ni en la llista de signants, quatre pares sinodals que han desmentit la seva participació en el missatge". Són concretamebnt Angelo Scola, André Vingt-Trois, Mauro Piacenza i Péter Erdo. El cardenal Pell ha declarat que la missiva lliurada al Papa no és com s’ha difós, i afegeix que "el qui ha fet circular, dies després, aquest text i aquesta llista de signatures perquè es publiquessin ha ocasionat un trastorn no desitjat pels signants, almenys per alguns dels més autoritzats". En aquesta línia, conclou que cal no deixar-se condicionar. Pell també assegura que el clima general de l'Assemblea és, sense cap dubte, positiu.
Congrés internacional sobre les relacions de l'Església amb altres religions
En el 50è aniversari de la declaració conciliar Nostra aetate, sobre les relacions de l'Església catòlica amb les religions no cristianes, el Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós, la Comissió per a les Relacions Religioses amb el Judaisme i la Pontifícia Universitat Gregoriana han organitzat, per als dies 26, 27 i 28 d'octubre, un congrés internacional a la seu de la institució universitària dels jesuïtes per commemorar aquest esdeveniment i analitzar-ne les repercussions en les cinc dècades transcorregudes des de la seva promulgació.
El congrés s'obrirà el dilluns 26 d'octubre amb la salutació del jesuïta François-Xavier Dumortier, rector de la Pontifícia Universitat Gregoriana, i amb la introducció de Miguel Angel Ayuso Guixot, Secretari del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós. Seguirà la projecció del documental ''Nostra aetate'', The Leaven of God (El llevat de Déu), després de la qual intervindran els cardenals Kurt Koch, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, i Jean- Louis Tauran, president del Pontifici Consell per al Diàleg Interreligiós. La jornada s’acabarà amb les salutacions dels representants de diverses religions.
Dimarts 27, al matí, el teòleg jesuïta Paul Gilbert i la filòsofa Bruna Costacurta, de la Pontifícia Universitat Gregoriana, tractaran el tema del servei universal comú del diàleg interreligiós, amb una reflexió compartida entre filosofia i teologia. Després es parlarà de ''Violència i compromís de les religions per la pau'', amb el sacerdot Rocco D'Ambrosio com a moderador de dues taules rodones. En la primera intervindran el secretari general del Centre Islàmic Cultural d'Itàlia, Abdellah Redouane, i el rabí David Rosen, director Internacional per a les Relacions Interreligioses del Comitè Jueu Americà. A la segona parlaran Alberto Quatrucci, de la Comunitat de Sant Egidi, i Wimalaratana, del temple budista Bellamwila Rajamaha Viharaya, a Sri Lanka. A la tarda s’abordaran els reptes de la llibertat religiosa, amb el jesuïta Franco Imoda com a moderador d'altres dues taules, en què intervindran el jesuïta Christian Rutishauser, consultor permanent de la Santa Seu per a les Relacions Religioses amb els jueus, i el rabí Daniel Sperber, de la Universitat Bar-Ilan d'Israel. A la segona participen Rasoul Rasoulipor, de la Facultat de Lletres i Ciències Humanístiques de la Universitat de Kharazmi, l'Iran, i Swami Chidananda del FOWAI Fòrum de l’Índia.
Dimecres, 28 d'octubre, els participants en el congrés assistiran al matí a l'audiència general del Sant Pare i, a la tarda, debatran sobre ''Educació i transmissió de valors''. El moderador de la taula rodona serà aquesta vegada el també jesuïta Bryan Llop i els ponents Gurmohan Singh Walia de la Universitat Sri Guru Granth Sahib (a l’Índia), Nayla Tabbara, de la Fundació per al diàleg interreligiós i la solidaritat espiritual ADYAN (del Líban), el rabí Riccardo Di Segni, rabí cap de la Comunitat Jueva de Roma, i Samani Pratibha Pragya, de l'Institut Jain Vishwa Bharati (Regne Unit). Tancarà el congrés el cardenal secretari d'Estat Pietro Parolin, amb una intervenció titulada ''Educar per a la pau '.
Un sostre d'acollida per als més necessitats
"Do de misericòrdia" és el nom de l’alberg per a persones sense sostre, ideat i concebut pel Papa Francesc i inaugurat dimecres passat, dia 7, coincidint amb la festa de Nostra Senyora del Roser. La Santa Seu va comunicar l'obertura diumenge passat. Els locals, situats al Carrer dels Penitenciers, poden acollir fins a 34 persones. Les obres van ser finançades per la Almoineria Apostòlica, i seran les Missioneres de la Caritat de la Mare Teresa de Calcuta les qui s'ocuparan de l'atenció als indigents.
"L'ampli local es troba en zona extraterritorial i, fins fa pocs mesos, era utilitzat per una agència de viatges. Va ser ofert al Papa Francesc per la Cúria General de la Companyia de Jesús". Així ho explica un comunicat publicat aquest dilluns a l’Almoineria Apostòlica. D'aquesta manera la Comunitat dels Jesuïtes va respondre ràpidament a la crida del Pontífex, que a l'octubre de 2013 havia demanat que s'oferissin les pròpies propietats a les persones necessitades i en dificultats.
L'estructura, per a 34 persones que s'hi podran estar un màxim de 30 dies, serà administrada per les Missioneres de la Caritat, igual que els altres centres que hi ha a Via Rattazzi, a prop de l'Estació Termini, i a Sant Gregori. Les persones allotjades a la nit es poden beneficiar del sopar ofert al menjador del Do de Maria i després dirigir-se al dormitori. A més, podran consumir l'esmorzar preparat en el mateix local del dormitori, abans de sortir-ne, i utilitzar el servei de dutxes que porta temps en funcionament sota la columnata de la Plaça Sant Pere.
I pel que fa a les previsions, Francesc presideix aquest dimecres una nova audiència general, a partir de les 9.30 del matí. Després, a 13.00 hores i a la Sala de Premsa de la Santa Seu, es farà una nova trobada informativa sobre els treballs del Sínode de la Família.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.
EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES
Més actualitat
RELIGIÓ
Ramon Bassas, nou director d’afers religiosos de la Generalitat: “Vull mantenir i millorar les relacions entre les diferents confessions i el Govern”
En una entrevista al programa Sense Distància de Ràdio Estel, Bassas ha destacat, “el compromís que ha de tenir el govern amb totes les confessions que conviuen a Catalunya"
10 setembre 2024
Redacció,