En directe

La Missa de cada dia

VAGUES

Joan Caball (Unió de Pagesos): “Demanem al govern més fets i menys paraules” 

Els pagesos catalans es mobilitzen aquest dimarts arreu de Catalunya per denunciar un excés de burocràcia i els alts costos. En una entrevista al programa…

6 febrer 2024

Redacció

Comparteix
Tractors concentrats al Menfis, a Manresa / Autor: Mar Martí / Nia Escolà / ACN

Els pagesos catalans es mobilitzen aquest dimarts arreu de Catalunya per denunciar un excés de burocràcia i els alts costos. En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, el coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, diu que avui serà una jornada de mobilitzacions “complicada” i per això demana al govern que resolgui i doni resposta a les demandes del sector: “Nosaltres necessitem fets, més que paraules”. A més, remarca que les mobilitzacions de la pagesia no són “per caprici”, sinó perquè calen solucions a les problemàtiques. 

Menys burocràcia, un dels seus reclams

El coordinador nacional del sindicat d'Unió de Pagesos denuncia que els agricultors dediquen més hores a fer gestions que a fer de pagesos i lamenta que en el sector hi ha gent d'edat molt avançada a la qual no se l'hauria d'obligar a fer tràmits. De fet, posa França com a exemple, on avui en dia alguns d'aquests tràmits "són optatius". Caball, a més, lamenta que quan el consumidor compra, "tria quina pagesia vol" i ara com ara "els preus no surten, ja que els costos s'han disparat". 

"Dediquem més hores a fer gestions que a fer de pagès"

Sobre la situació de sequera i les restriccions imposades a la pagesia, Caball diu que les gestions sempre són millorables i que el sector agrari gasta poca aigua de la gestionada per l’Agència Catalana de l’Aigua. “El 70% que gestiona l’ACA és per a altres usos i el 30% per a l’agricultura”. Lamenta que el sector és el que produeix aliments i demana si aquesta qüestió “hauria de passar per sobre d’altres coses”.  

Crític amb les polítiques de la UE

D’altra banda, el coordinador del sindicat recorda que a la Unió Europea hi ha diverses realitats climatològiques i, per tant, les polítiques s’haurien d’aplicar tenint en compte cada territori. “No és el mateix clima a Dinamarca que a Espanya. El Mediterrani o el nord d’Europa. Les normes haurien de ser pensades per a cada lloc concret”, afirma.

Joan Caball (Unió de Pagesos): “Demanem al govern més fets i menys paraules” 

0:00 / 0:00

Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

Els pagesos catalans fan una crida a sortir als carrers aquest dimarts  

Els pagesos catalans Germán Domínguez i Josep Oliveres (Sant Boi de Llobregat i Penedès) avisen que la situació és molt crítica

5 febrer 2024

Redacció

VAGUES

Pere Roqué (Asaja Lleida): "Les imatges de París es podrien repetir a Catalunya" 

Pere Roqué (Asaja Lleida): “Les imatges de París es podrien repetir a Catalunya” 

Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, adverteix que les imatges de París de pagesos bloquejant accessos “es podrien repetir a Catalunya”

30 gener 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’alcalde de Vilanova de Sau assegura que les hidroelèctriques han buidat l’embassament de Sau “per fer llum”

Embalsament de Susqueda

Joan Riera afirma que les energètiques van aprofitar quan l'energia era més cara per produir electricitat i reclama que s'hauria d'haver posat fre molt abans

28 febrer 2023

Redacció